30.6.-2.7.2023 vietetty Tuska Open Air festivaali Helsingin Suvilahdessa veti tänä vuonna entistä isommalle tontilleen ennätysmäiset 63 000 kävijää. Artistikattauksella on pyritty vetoamaan entistä laajempaan ja myös nuorempaan yleisöön. Enää Tuska ei ole mörköjen oma kesäjuhla, vaan festari sopii lähes koko kansalle, huomioiden suomalaisten yleisesti raskaamman puoleinen musiikkimaku.

Valtavasta ihmismäärästä huolimatta Tuskan palvelut toimivat pääosin varsin mukavasti. Ruoka- ja baarikojuja, vessoja ja vesipisteitä oli sijoitettu ympäri aluetta siinä määrin, että jonotus oli kohtuullista tai sen pystyi välttämään kävelemällä toiselle pisteelle.

Jonoa sen sijaan kertyi merkkaripöydälle, eikä kiireisempi joutanut odottelemaan jonossa koko viikonlopun aikana. Myös KVLT stagen lähes kaikki bändit keräsivät niin pitkän jonon, ettei kaikki innokkaat ehtineet sisälle todistamaan suosikeiltaan tahtiakaan. Nämä molemmat luonnollisesti harmittivat ostohousuissaan kuumottavia sekä lempparinsa missanneita.

Laajempi yleisö tuntui huomioineen Tuskan rauhanomaisen perinteen. Humaltua saa, mutta tapella ei. Yleisesti ottaen viikonlopun riennot juhlittiin jälleen Tuskan arvojen mukaisesti sulassa sovussa toisia kunnioittaen ja mahdolliset kärhämämölyt mahassa.

Osaa metalliväestä voi Tuskan tarjonnan laajeneminen harmittaa kovastikin, mutta onneksi siihen nälkään on perustettu jo uusi festari Hellsinki Metal Festival, joka ajoittuu elokuun puoleen väliin. Tarjonnaltaan enemmän alkuaikojen Tuskaa muistuttava festari täydentää pääkaupungin raskaan musiikin tapahtumia varsin näppärästi oikeastaan kilpailematta asemansa vakiinnuttaneen Tuskan kanssa.

Tuskan tulevaisuus ja ensi vuoden festareiden sijainti tuntui olevan Suvilahden uudistussuunnitelmien vuoksi monella kävijällä mielen päällä. Pressikierroksella kuultiin kuitenkin lohduttava uutinen, eli alueen kehittämissuunnitelmien hitauden vuoksi ainakin Tuska 2024 juhlitaan vielä samoilla kulmilla. Myös jatkoa ajatellen Event Hubin palveluiden tuleminen Tuskan ulottuville nähdään ennemminkin mahdollisuutena kuin uhkana. Ehkäpä rakentuvissa tiloissa löytyisi myös Tiivistämöä isompi sali tuska KVLT bändeille ja muille Tiivistämöllä tänä vuonna esiintyneille.

Erityisenä mainintana järjestäjälle propsit myös aika selkeistä opasteista, sekä kohtuullisen kivasti järjestetystä esteettömyydestä. Kaikille keikoille pääsi myös liikkumisen apuvälineillä ja melko selkeitä opasteita löytyi alueella eksyneiden suunnistamisen helpottamiseksi. Itse vammattomana esteettömyyden arviointi jää pakostikin pintapuoliseksi, mutta kävelevän silmin esteettömyys oli huomioitu mukavasti.

Suurempi alue mahdollisti chillailupaikkojen lisääntymisen ihastuttavalla tavalla aikaisempiin vuosiin verrattuna. Festareilla olemiseen liittyy oleellisesti myös hengailu kavereiden kanssa, eikä asfaltilla seisoessa hengailu ole parin päivän jälkeen kovin miellyttävää. Nyt ihmiset istuivat sään salliessa nurmikoilla, skeittiparkissa tai pöytäryhmissä. Kaatosateellakin lähes kaikki mahtuivat jonkun katon alle, vaikkakin tiiviissä tunnelmissa.

Hengailun ja musiikin lisäksi Tuskassa on kivasti muutakin ohjelmaa ja koettavaa. Tuska Expo tarjoaa näköalapaikan genreen sopivien yrittäjien ja artistien tarjontaan. Expossa pääsi ostostelemaan festarireleitä, pakana- ja noituusaiheista tarviketta ja kirjallisuutta tai vaikkapa opettelemaan kädestä ennustamista tai palamaan roviolla. Festaritatskan tai -lävistyksen ottaminenkin onnistuu Tuska Expossa turvallisesti ja ammattimaisesti.

Galleriasta pääset selailemaan Tuskan yleisön reaktioita, muotia ja muuta festarimeininkiä!

Teksti: Raisa Krogerus

Kuvat: Raisa Krogerus/Krogography ja Iitu Purhonen ©Metalliluola

+ artikkelit

Möröistä blues rockiin ja punkkiin seikkaileva nörtähtävä kameranainen. Jos en ole keikalla, niin olen todennäköisesti puuhaamassa hevosen kanssa, pelaamassa tai lukemassa Terry Pratchettia tai Jane Austenia muutama kissa sylissä.

+ artikkelit

Valokuvaaja, soittotaidoton basisti ja ikuinen opiskelija, joka elää mustasta kahvista ja live musasta.

kuvaan, tuottelen ja haastattelen!