Lahdesta kotoisin oleva Anyala julkaisi ensimmäisen singlensä tammikuun loppupuolella.

Metalliluola tavoitti yhtyeen jäsenet juttutuokiolle:

Hei! Mitä kuuluu? Miten on mennyt?

Heippa! Hyvää kuuluu. Saatiin vuosi aloiteltua ensimmäisen singlen julkaisulla, jota väsättiin viime marras-joulukuussa. Fiilis on tällä hetkellä hyvä ja laitettiin tuo ensimmäinen sinkku Radio Rockin Starbaan ja uusi demo Apulannan/Genelecin kilpailuihin.

Kertokaa hiukan itsestänne? Minkälainen tausta teillä on musiikin suhteen ja kuinka päädyitte metallin pariin?

Anyala perustettiin kesällä 2020 kun aikaisempi kuuden hengen yhtye kuihtui kasaan. Huomattiin että meillä neljällä on yhteinen fiilis ja näkemys miten ja millaista musiikkia halutaan tehdä. Bändissä on paljon erilaisia musiikin vaikutteita:

Eetu aloitti 6-vuotiaana musiikkiopistossa soittamalla pianoa ja klarinettia. Vanhemmat soittivat kansanmusiikkiyhtyeissä, joten musiikki oli aina läsnä. Eetu kinusi 12-vuotiaana porukoiltaan sähkökitaran, ja samoihin aikoihin tullut Guitar Hero 3- ja siinä oleva Metallican One imaisivat sisäänsä.

Lari sai ensimmäisen rumpusettinsä kahdeksanvuotiaana. Metallivaikutteet tulivat kun serkkupoika soitti Lahdessa tunnetussa metallibändissä. Alkuaikoina Lari sai kuulla kuittailuja isoveljeltään soittotaidoistaan, joten hän treenasi mahdollisimman paljon aina, kun veli ei ollut kuulemassa. Kuittailu on nykyään selvästi vähentynyt.

Robbe varasti 11-vuotiaana systerinsä joululahjasyntikan, jolla hän alkoi opetella pelimusiikin soittamista korvakuulolta. Sit kun Final Fantasy -soundtrackeja oli soitettu tarpeeksi, jossain vaiheessa hän discoverasi Bodomin ja Stratovariuksen. Tilutus oli alkanut. Tätä jatkui jonkin aikaa ja hän soitti koskettimia erinäisissä power metal/hevi-yhtyeissä, kunnes kesällä 2020 hän otti laulajan roolin ja alkoi ördeemään.

Eemeli on basisti ja basso valikoitui soittimeksi jo yläasteella, ettei tarvitsisi soittaa useampaa kieltä samaan aikaan ja sen huomaa. Erinäiset musiikin ja bassonsoiton opettajat yrittivät vuosia takoa nuoren miehen päähän järkeä, mutta lopputulos on tämä.

Jos omin sanoin kuvailisitte, minkälainen yhtye Anyala on? Mitkä yhtyeet ovat olleet inspiraation lähteenä?

Anyala haluaa tarjota kuuntelijoilleen energistä, menevää ja koukuttavaa musiikkia. Suurimpina vaikuttajina ovat mm. Children Of Bodom, Metallica, Lamb Of God sekä vanhempi Bring Me The Horizon. Kaikille kuitenkin uppoaa “koukuttava” musiikki ihan genreistä riippumatta. Me ei haluta liikaa miettiä, että pitäis tehdä jonkun tietyn muotin mukaan. Seurataan sitä mikä tuntuu hyvältä ja oikealta jokaisen biisin kohdalla.

Anyalan tarina alkaa pienestä Anjalan kylästä kitaristimme Eetun lapsuuden kotitalon autotallista, jossa oli ensimmäinen treenikämppämme. Soitimme siellä aikaisemmalla kuuden hengen kokoonpanolla ja huomasimme keväällä 2020, että meillä neljällä oli selvästi oma visiomme kuinka ja minkälaista musiikkia halutaan tehdä. Eetu ja Eemeli oli tällöin juuri muuttaneet Lahteen jossa Lari ja Robert jo asuivat. Nykyinen treenikämppä löytyy Lahden Sopenkorvesta.

Julkaisitte tammikuussa 2021 singlen Without Shelter. Mitäs voitte kertoa siitä? 

Kyseessä ei ollut ensimmäinen bändimme demo, kyseinen biisi sai alkunsa kun Eemeli oli käymässä Eetulla ja toivoi nopeampaa biisiä. Kappaleen aihio syntyi siinä hetkessä kun Eetu keksi kitarat ja rummut nopean fiiliksen mukaan ja Eemelin kanssa viilasivat aihion kuntoon.

Tämän jälkeen Eetu soitatti “aihion” Robertille ja Larille treeniksellä ja molempien hännät alkoivat heilua. Tein heti biisiin demosyntsat ja kaikki alkoi siitä hälytyksestä mikä siinä alussa soi. Tämän jälkeen sovimme, että kokeilen demottaa jonkin sortin laulut biisille ja sitten bändi huomasi potentiaalin Robben lauluäänessä. Ystävämme Henri Nordman jolla on pitkä kokemus musahommista halusi auttaa meitä ja pääsimme äänittämään rummut hänen studiollaan. Hän auttoi rumpujen sovittamisessa ja vinkkasi meidät taitavalle miksaajalle Rami Nykäselle. Kun kuulimme lopullisen tuotoksen niin alkoi jo koko bändin hännät heilua.

Biisin lyriikat itsessään kertovat kylmyydestä ja pimeydestä. Tarina itsessään käy läpi tuskaisuutta kun joudut jättämään vanhan tutun ympäristösi ja kohtaamaan epämiellyttävän todellisuuden.

Mitä seuraavaksi? Mitä vuosi 2021 tuo tullessaan ja mitkä ovat lähitulevaisuuden suunnitelmat?

Laitettiin tosiaan Without Shelter vetämään Radio Rockin Starbaan sekä toinen vielä julkaisematon demo Apulannan/Genelecin kilpailuun. Kehittelemme myös jatkuvasti uusia biisejä, ja tarkoitus on julkaista toinen sinkku keväämmällä. Yhteinen sävel alkaa oikeasti löytyä ja kehittyy jatkuvasti. Robbe aloitti solistina laulamisen vasta viime kesänä, joten odotamme itsekin innolla, mitä kaikkea lisää saamme hänestä irti.

Mistäs Anyalan löytää ja miten teitä voi tukea?

Anyalan löytää Facebookista sekä Instagramista ja musiikkimme on kuultavissa useimmissa suoratoistopalveluissa, kuten Spotifyssa, Apple Musicissa ja YouTubessa. Seuraavana suunnitelmamme on piakkoin julkaista liveveto Without Shelteristä treenikämpältämme. Käykää ottamassa kanavamme haltuun!

Hiukan kevyempi kysymys loppuun, mikä musiikki Anyalan lisäksi kolahtaa juuri nyt? Mitä suosittelisitte kuunneltavaksi?

Robbe: Uusin BMTH-levy on iskenyt kovaa ja elokuvamusiikin lisäksi kotimainen Merta on tehnyt vaikutuksen.

Eetu: Alcest soinut tänä alkavana vuonna paljon ja aivan viimeisimpänä Jeris Johnsonin ja Papa RoachinLast Resort” ollut haippi.

Lari: Larilla soi töissään trukissa kaikkea mikä saa kaasun pohjaan ja pään heilumaan.

Eemeli: Täältäkin ääni Bring Me The Horizonin uusimmalle. One Morning Leftin uudet sinkut iskeneet myös kovaa!

Terveisiä lukijoille?

Toivottavasti ihmiset pääsevät tänä vuonna keikoille nauttimaan livemusiikista ja että elävä musiikki palaa vahvempana kuin koskaan tämän koronan jälkeen. Kiitokset kaikille, jotka ovat kuunnelleet musiikkiamme ja Metalliluolalle kiitokset tästä haastattelusta!

Anyala

Vokaalit/syntikka: Robert Leksis
Kitara: Eetu Kupias
Basso: Eemeli Liedes

Rummut: Lari Nieminen

Facebook
Instagram
YouTube
Apple Music

Julkaisut:
Without Shelter (single, 2021)

Haastattelu: Teppo Luoma
Kuvat: Anyala

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here