Lahdesta kotoisin oleva suomenkielistä metalia soittava tulokasyhtye Weren on julkaissut ensimmäiset kappaleensa tuplasinglen muodossa. Metalliluola tavoitti kitaristi Marko-Pekkan keskustelemaan tarkemmin aiheesta:

Hei! Miten on mennyt?

Hyvin on mennyt ottaen huomioon vallitsevan pandemian ja sen aiheuttamat poikkeukselliset olosuhteet. Kiirettä on pitänyt, koska päivätyöt osuvat ikävästi musiikkitoiminnan kanssa ristiin, eikä tilannetta voi kääntää päälaelleen, sillä näkyvyysseteleillä ei saa ruokaa.

Ennen kuin siirrytään itse aiheeseen, jonkinlainen katsaus yhtyeen jäsenistä?

Yhtyeemme koostuu pitkän linjan soittajista, jotka ovat entuudestaan jo vuosien takaa toisilleen tuttuja. Taustalta löytyy erilaisia musiikkiprojekteja mm. Forte Ruin ja The Drowned sekä lukuisia hikisiä työtunteja eri soittimien sekä ATK-laitteiden parissa musiikkia tehden.

Tästä johtuen olemme varsin omavaraisia äänitetuotannon suhteen. Ensimmäiselle tuplasinglelle valitsimme  tästä huolimatta ulkopuolisen rumpuäänittäjän, Tatu Hutrin (Sarvas), jonka ullakolla rummut äänitettiin. Kielisoittimet, laulut ja kosketinsoitinelementit tehtiin treenikämpällä ja kotiolosuhteissa. Miksauksen ja masteroinnin hoiti Olli Rantanen.

Onni Johansson

Omin sanoin jos kuvailisitte, minkälainen yhtye Weren on? Minkälainen historia bändillä ja onko itse nimellä joku tarina?

Weren on kuin lihamylly, jonka läpi työnnetään kaikki omat musiikilliset perversiot, kiinnostavat musiikilliset teemat ja ideat. Lopputulos on ajatuksia herättävää, toivon ja dystopian väliltä kumpuavaa sana- ja säveltaidetta, joka puetaan mieltymysten mukaisesti metallin vaatteisiin.

Yhtye sai alkunsa Akselin (basso, laulu) ja Sakun (laulu, kitara) ajatuksesta perustaa huumoripohjalta heviprojekti nimeltä Spuge Nukem. Rumpaliksi bändiin kiinnitettiin Jere. Muutaman demon jälkeen porukalle valkeni, että luotu materiaali oli liian potentiaalista jäädäkseen vain sisäpiirivitsiksi. Lyötiin suurempaa vaihdetta silmään ja projekti vaihtoi statusta humoristisesta sivuprojektista täysiveriseksi bändiksi. Viimeisimpänä mukaan houkuteltiin erinnäisten juhannuskatalyyttien avulla toisen kitaristin paikalle Marko. Pystysolistia harkittiin, mutta todettiin, että Sakusta lähti riittävän paha ääni toimittamaan vokalistin osuuksia.

Nimen keksiminen oli haastavaa ja nykyinen syntyi kun alkuperäinen nimivaihtoehto osoittautui epäsopivaksi. Erään keskustelun aikana Saku heitti ilmoille ehdotuksen, joka osoittautui lopulta kaikkien mielestä hyväksi. Suomen kieltä se on, mutta jokainen saa tulkita sen haluamallaan tavalla.

Teiltä on ilmestynyt tuplasingle ”Rekursio”, joten käydään läpi kappaleet ”Mekanomania” ja ”Feeniks”. Minkälainen tausta kappaleilla on ja mitä lyriikalliset teemat ovat?

”Mekanomanian” sanat saivat alkunsa siitä, kun Saku ja Akseli keskustelivat teknologian ja ihmisen suhteesta tänä päivänä, mitä se on tulevaisuudessa ja luotammeko liikaa teknologiaan? Missä on rajat ja onko Skynet -skenaario mahdollinen? Kotiin lähtiessä Akseli kirjoitti sanat ja lähetti ne Sakulle, johon Saku teki kappaleen seuraavana päivänä.

”Feeniks” oli Sakun jo aiemmin tekemä aihio, joka tähän asti odotti oikeaa hetkeä ja porukkaa saattamaan sen lopulliseen muotoonsa. Akseli kirjoitti kappaleeseen sanat, joissa käsitellään yksilön ja yhteiskunnan taipumusta toistaa samoja virheitä, kykenemättä rikkomaan siitä syntyvää negatiivisen vaikutuksen kehää. Kappaleessa muistutetaan myös toivosta ja sen merkityksestä. Biisejä on sovitettu porukalla ajan saatossa nykyiseen muotoonsa.

Mitä suunnitelmissa tämän julkaisun jälkeen? Lisää materiaalia luvassa?

Aloitamme pian ”Rekursion” julkaisun jälkeen äänittää toista tuplasingleämme, jonka oletamme näkevän päivänvalon myöhemmin tänä vuonna. Eli kattellaan sitte syssymmällä!

Kuinka Werenia voi tukea ja mistä tuplasingleä löytää?

”Rekursio” löytyy suoratoistopalveluista sekä Youtubesta, joten sitä saa ja pitää kuunnella sekä jakaa. Paras tapa osoittaa tukensa on tallentaa Rekursio soittolistallesi, kuunnella meidän musiikkia sekä tykätä ja seurata meitä sosiaalisessa mediassa. Toki, kun keikka-areenat aukeavat, siellä nähdään!

Loppuun vielä, mikä musiikki kolahtaa juuri nyt ja terkkuja lukijoille?

Gojiran uusin levy, Aes Danan tuotanto, Emancipator sekä Brad Paisley.

Jaksamista kaikille näinä vaikeina aikoina. Kyllä tästä vielä keikoille päästään, terassit ovat – ainakin kirjoitushetkellä – avoinna! Ennen keikkoja voi ottaa alkulämpöä kuuntelemalla Werenin musiikkia.

Weren
Vokaalit/kitarat: Saku Aaltonen
Kitarat: Marko-Pekka Pölkki
Bassot/taustavokaalit: Akseli Lehtinen
Rummut/taustavokaalit: Jere Aaltonen

Facebook
Instagram
YouTube
Apple Music
Tidal
Deezer

Julkaisut:
Rekursio (tuplasingle, 2021)

Haastattelu: Teppo Luoma
Kuvat: Promokuva Pauliina Suonio / Grafiikka Onni Johansson

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here