keväällä 2020 paluun tehnyt Dark the Suns on julkaisemassa uutta kokopitkää albumiaan. Metalliluola vaihtoi ajatuksia perustajajäsen Mikko Ojalan kanssa yhtyeen kuulumisista, historiasta sekä kommentteja tulevalta levyltä.

Hei! Mitäs kuuluu? Kuinka on mennyt?

Kiitos kysymästä ja hyvää alkanutta vuotta! Yhtyeelle kuuluu tällä hetkellä hyvää. Uusi albumi on valmis, ainoastaan pieniä yksityiskohtia vielä mietitään ja uutta musiikkivideota viimeistellään. Odotamme mielenkiinnolla julkaisupäivämäärän julkistamista.

Miten omin sanoin kuvailisit Dark the Suns -yhtyettä?

Alusta asti olemme kuvailleet musiikkiamme lauseella: raskaita kitaroita ja kauniita pianomelodioita. Mielestäni tämä kuvaus sopii yhtyeelle hyvin ja erityisesti nämä teemat ovat vahvasti läsnä uudella albumillamme. Englanninkielisissä haastatteluissa olemme myös käyttäneet musiikistamme lausetta: beautiful piano melodies and dark vocals, mikä myös kuvasi yhtyeen ilmaisua aikaisemmin ja itseasissa kuvaa musiikkiamme erityisen hyvin myös tänä päivänä.

Perustin yhtyeen vuonna 2005 Valkeakoskella. Jyväskylään muuttoni myötä yhtyeeseen liittyivät Inka (basso), Juha Kokkonen (koskettimet) sekä Markus Lehtinen (rummut). Vuonna 2006 teimme levytyssopimuksen kotimaisen Firebox Recordsin kanssa, joka julkaisi kaikki yhtyeen aikaisemmat albumit, singlet sekä mcd:n. Vuosien aikana kokoonpanossa on ehtinyt tapahtua paljon muutoksia, mutta Inkan kanssa olemme käyneet kaikki nämä vaiheet yhdessä läpi ja nyt olemme tässä tekemässä jälleen uutta musiikkia. Yhtyeen ilmaisu ei ole varsinaisesti muuttunut aikaisemmista levyistä, sillä aikaisemmille levyille olemme yhdessä kirjoittaneet suurimman osan kaikesta musiikista sekä sanoituksista. Luonnollisesti olemme silti myös kiitollisia aikaisemmille yhtyeemme jäsenille heidän antamastaan panoksesta yhtyeen toiminnalle. Vuosien aikana bändi on myös muuttanut Jyväskylästä Oulun seudulle Kempeleeseen.

Dark the Sunsilla on pitkähkö historia takanaan. Teitte seitsemän vuoden tauon jälkeen paluun keväällä 2020. Mikä innosti aktivoimaan yhtyeen uudelleen ja mitä on muuttunut?

Kolmannen albumin [”Sleepwalking In A Nightmare”, 2010] jälkeen olimme muutaman vuoden sisällä päässeet toteuttamaan hyvin monipuolisesti omia musiikillisia näkemyksiämme ja toiveitamme. Tuossa kohdin elämässä oli myös muita asioita, jotka oli tärkeä ottaa huomioon musiikin tekemisen lisäksi. Tuo tauko oli todella tärkeä henkilökohtaisen elämän, kuin myös luomistyön kannalta. Kun lähdimme tauon jälkeen Inkan kanssa suunnittelemaan uutta musiikkia, kaikki alkoi edetä hyvin luonnollisesti ja vaivattomasti eteenpäin. Päätimme jatkaa yhtyettä kahdestaan uuden alun myötä, koska se jo ajankäytön ja käytännön asioiden hoitamisen kannalta tuntui hyvältä ratkaisulta. Uuden musiikin syntymisen myötä olin yhteydessä kotimaiseen Inverse Recordsiin, jonka kanssa lähdimme suunnittelemaan uuden albumin sekä singlejen julkaisua.

Uudella levyllä työnjako meni karkeasti niin, että minä soitin levylle kaikki kitarat sekä rummut. Inka puolestaan soitti bassot sekä pianon ja koskettimet. Vokaaliosuudet levylle hoidin tällä kertaa kokonaan yksin, Inkan muutamia yksittäisiä lyhyitä vokaaliosuuksia lukuun ottamatta. Lähtökohtana albumin tekemisessä myös alusta asti oli, ettei puhtaita vokaaleita tällä kertaa ole lainkaan tulossa, vaan koko levy mennään läpi raskaammalla ilmaisulla. Ennen yhtyeen uutta alkua aloin tehdä musiikkia myös Kaamos Warriors -yhtyeen kanssa, jonka perustin kitaristi Jani Moilasen kanssa alkuvuodesta 2019. Luonnollisesti myös Kaamos Warriorsin musiikin tekemisen kautta innostus ja kipinä myös Dark the Sunsin uudelle alulle voimistui entisestään.

Mistä saatte inspiraation kappaleisiin? Missä teemoissa lyriikat pyörivät?

Lyriikat ovat aina olleet hyvin melankolisia ja surumielisiä. Lisäksi olen ollut erityisen kiinnostunut syntymän ja kuoleman mysteereistä sekä elämästä itsestään ja sen tarkoituksista sekä merkityksestä. Kiinnostus näitä asioita kohtaan on erityisesti viimeaikoina voimistunut vielä enemmän aiemmasta. Tietynlainen melankolisuus on myös jollain lailla aina ollut osa elämääni ja tunnelmalliset sekä rauhalliset vuorokauden ajat ovat olleet aina itselleni mieleen. Pidän erityisen paljon illoista, kun maailma hiljenee ympärilläni.

Teiltä tulossa uutta levyä ulos tänä vuonna. Millainen kokonaisuus on tulossa ja millainen luomistyö on ollut? Edellisestä kokopitkästä on vierähtänyt jo 10 vuotta, mikä on muuttunut?

Tuntuu, että uudella albumilla olemme onnistuneet yhdistämään kolmen aikaisemman albumimme (”In Darkness Comes Beauty”, ”All Ends In Silence”, ”Sleepwalking in a Nightmare”) parhaita elementtejä. Tuoreen levyn musiikki kuulostaa myös hyvin tuoreelta ja raikkaalta, raskautta ja kauneutta luonnollisesti unohtamatta. Olen alusta asti ajatellut että levystä tulee mahdollisimman tiivis ja ehjä kokonaisuus. Jokaisen kappaleen on oltava niin vahva, että sen voisi irrottaa albumilta omaksi singlekseen. Yksi selkeä muutos aikaisempiin julkaisuihin on, että osa uuden levyn biiseistä on toteutettu suomeksi. Suomen kielen käyttäminen osassa kappaleista on myös tuonut uudenlaisen syvyyden laulujen tulkitsemiseen sekä lyriikoiden kirjoittamiseen. Erityisesti ”Suru Raivosi Sydämeni Pimeydessä” -biisillä on erityisen suuri merkitys minulle itselleni henkilökohtaisesti.

Mikäli yhtyeeltä olisi nostettava esiin kaksi kappaletta, joita haluaisitte erityisesti mainostaa, mitkä ne olisivat?

Olen erityisen tyytyväinen uuden levyn esityksiin ”Seeker” sekä ”Everywhere”. Molemmat kappaleet julkaistiin myös singleinä viime vuonna lyriikkavideoiden kanssa. Biisit sisältävät raskaita kitaroita sekä kauniita pianomelodioita, jotka ovat olleet musiikissamme aina tärkeässä roolissa. Lyriikoissa käydään läpi aikaisemmin mainitsemiani teemoja. Olen myös itse hyvin tyytyväinen molempiin laulusuorituksiin. Kaikki tuntui menevän todella luonnollisesti kohdilleen sanoituksien kanssa.

Kuinka yhtyettä voi tukea?

Yksi parhaista tavoista tukea yhtyettämme on käydä kuuntelemassa kappaleitamme ja mikäli pitää kuulemastaan, kertoa asiasta myös ystävilleen!

Terveisiä lukijoille?

Uutta levyä odotellessa käykää kuuntelemassa viime vuonna julkaistut singlet ”Suru Raivosi Sydämeni Pimeydessä”, ”Seeker” sekä ”Everywhere”. Koko albumin julkaisupäivä selviää myöhemmin tämän vuoden aikana ja levyn tulee julkaisemaan kotimainen Inverse Records.

Dark the Suns:
Vokaalit, kitarat, rummut: Mikko Ojala
Vokaalit, bassot, syntikat: Inka Ojala

Facebook
Instagram
Bandcamp

Julkaisut
”Everywhere” (single, 2020)
”Seeker” (single, 2020)
”Suru Raivosi Sydämeni Pimeydessä” (single, 2020)
”Life Eternal” (kokoelma, 2015)
”Evensong” (single, 2011)
”Lake a Thousand Tears” (single, 2011)
”Sleepwalking in a Nightmare” (2010)
”Don’t Fear the Sleep” (single, 2010)
”Wounded by Broken Dreams” (single, 2010)
”All Ends in Silence” (2009)
”The Dead End” (EP, 2008)
”Rimed with Frost” (single, 2008)
”In Darkness Comes Beauty” (demo, 2007)
”Sleeping Beauty (demo, 2005)

Haastattelu: Teppo Luoma
Valokuva: Inka Ojala

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here