MAINOS:

Etelä-Karjalasta kotoisin oleva rock-henkinen Saunatonttu julkaisi hiljaittain ensimmäisen singlensä “Lasin läpi” ja Metalliluola vaihtoi kitaristi Henrin kanssa ajatuksia mistä oikein on kyse:

Hei, mitä kuuluu? Miten on mennyt?

Terve! Kello tikittää ja pihalta kuuluu kenties aavistuksen syksyä enteilevää sateen ropinaa. Siis täällä kuulostaa ihan mummolalta. Pakko laittaa jotain vauhtimusaa taustalle soimaan ja äkkiä! Meno on ollut hyvää ja vauhdikasta, mukavaa äksöniä bändihomman ympärillä.

Kerro vähän itsestäsi. Kuka olet ja minkälainen tausta sinulla on musiikin suhteen?

Mie olen Niirasen Henkka ja laulan sekä soitan kitaraa Saunatonttu-yhtyeessä. Musiikkihommien suhteen on muistoja enemmän ja vähemmän koko elämän ajalta. Bändikuvioissa olen pyörinyt jostain viisitoistavuotiaasta, eli kerta kaikkiaan jo yli viisitoista vuotta! Huh! Nyt mennään vahvasti rock-osastolla, mutta taustaa löytyy myös metallisemmasta maailmasta.

Omin sanoin, minkälainen yhtye Saunatonttu on ja missä biisien teemat pyörivät? Entä yhtyeen historia?

Saunatonttu on, uskokaa tai älkää, rock-yhtye! Tarkempi määrittely menee sitten jo vaikeammaksi. Se on sellaista melko suoraviivaista jympsyttelyä. Kotikenttäämme on Etelä-Karjala. Näin biisejä kirjoittavana rohkenen väittää, että teemoista löytyy useasti kannanottoja erilaisiin aiheisiin. Sitten taas kun rupean tarkemmin asiaa pekuloimaan, niin mahtuu sinne tuotantoon myös muutama vähemmänkin kantaa ottava teos.

Yhtye on kasattu läjään ehkäpä jossain vuoden 2016 alkupuoliskolla. Ei olla kyllä mitään vuosipäivähömppiä vietelty, joten arvio ajankohdasta on suuntaa antava. Lähelle menee joka tapauksessa. Idea tämän tyyliseen rymistelyyn on sen sijaan vielä useamman vuoden vanhempi. Muistelen sen syntyneen erään Joensuun Kerubissa katsotun rokkikeikan jälkeisenä aamuna.

Olemme tehneet aiemmin pari demoa ja “Lasin läpi” on nyt meidän ensimmäinen sinkkujulkaisu.


Mikä on Saunatontun oma juttu? Miksi ihmisten pitäisi tsekata yhtyettänne ja tuotantoanne?

Syy sille miksi meidät kannattaa tsekata on yksinkertaisuudessaan se, että ei ole mitään syytä olla tsekkaamatta. Miulla on kova luotto meidän biiseihin ja vielä kovempi luotto meidän live-esiintymisiin. Jos rock yhtään musiikkina aiheuttaa väristyksiä, niin yhtään poskia punastelematta voin sanoa, että kyllä meiltä annettavaa löytyy. Eikä tämä nyt ole iha pelkkää omasta mielestä -hommaa, vaan ollaan myö saatu varsin rohkaisevaa palautettakin.

Suomenkielistä rokkia soittavan orkesterin oman jutun määritteleminen tuntuu jotenkin mahdottomalta. Loppujen lopuksi puhutaan kuitenkin simppeleistä perusasioista, joita bändi, oli se sitten mikä hyvänsä, toimittaa sillä ulosannilla, mitä soittajista irti lähtee. Näin tehdään myös myö. Ehkä se oma juttu muodostuu siis jokaisen kuulijan/katsojan omaan päähän omanlaisenaan. Tai sitten on muodostumatta.

Teiltä ilmestyi aikaisemminkin mainittu “Lasin läpi” -sinkku hiljattain. Minkälainen kappale on kyseessä? 

Lasin läpi valikoitui sinkuksi kuulijoilta saadun palautteen perusteella. Biisi nousi esiin keikkojen jälkeisissä tarinatuokioissa ja se myös resonoi keikalla soitettaessa toistuvasti yleisöön. Kappaleena “Lasin läpi” on suoraviivaista rokkia. Seitinohuita vaikutteita voi kuulla useisiin suomirock-biiseihin. Se mitä ne biisit ovat, jätettäköön kuulijan vastuulle. Äänitettäessä kertseihin ilmestyi ripaus myös Foo Fightersia, tämäkin toki kuulijan vastuulla. Lyriikoiden teemaa en oikeastaan halua avata. Niistä muotoutui kaikessa monitulkinnallisuudessaan nimittäin niin hyvät. Miusta se sanoitusten monitulkintaisuus on tämän biisin kohdalla juuri se The Juttu ja enempi availu söisi sen kokonaan pois.

Sinkun äänitykset tapahtuivat Astia-studiolla Lappeenrannassa ja puikoissa meillä oli mm. Mokoman, Stam1nan ja Viikatteen levyjä tuottanut Kotiteollisuus-kitaristi Miitri Aaltonen. Tämä ammattitaito kuuluu takuulla myös lopputuloksessa!

Mitä lähitulevaisuuden suunnitelmia yhtyeellä on nyt sinkun jälkeen?

“Lasin läpi” -sinkun buustauksella meillä on tarkoituksena päästä soittamaan lisää keikkoja. Siihen tällä biisillä on tähdätty, onhan se saanut inspiksen äänitykseensäkin juuri keikoilta. Harmillista kyllä, koronahan tässä lyö toki edelleen kapuloita rattaisiin keikkailun suhteen. Muutama keikka sentään ollaan tänä vuonna päästy vetämään ja lisää hamutaan. Helppoahan se ei nevöhööd bändille ole joka tapauksessa, oli koronaa tai ei.

Mistä Saunatontun löytää ja kuinka teitä voi tukea?

Kyllä se biisin lisäily omille Spoti-listoille on varmasti yksi loistava tukimuoto. Myöskin mielellään otettaan vastaan vinkkejä ja yhteystietoja potentiaalisiin keikkapaikkoihin. Meihin voi olla yhteyksissä vaikka sähköpostilla saunatonttuyhtye@gmail.com tai sitten esimerkiksi Facebookin kautta viestillä.

Millainen musiikki iskee juuri nyt?

Spotifyssä on kyllä pyörähtänyt Ghostin live-veto “Year zero” -biisistä sen verran useasti, että se tulee päällimmäisenä mieleen. Myös Slipknotin “People=shitin” huomasin soivan yksi päivä päässä, tiedä sitten miksi.

Terkut lukijoille?

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Saunatonttu
Laulu ja kitara: Henri Niiranen  
Rummut: Ville Rautiainen
Basso: Henri Helle
Kitara: Severi Niiranen

Facebook
Instagram
YouTube
Applemusic

Julkaisut:
Lasin läpi (single, 2021)

Haastattelu: Teppo Luoma
Kuvat: Saunatonttu

+ artikkelit

Amatööriradiojournalisti, kahvin ja melodeathin suurkuluttaja.