Pohjois-Suomesta kotoisin oleva Kaamos Warriors julkaisi joulukuussa 2020 jo kolmannen kokopitkänsä, mutta yhtyeen tarkempi esittely on jäänyt väliin. Metalliluola tavoitti jäsenet sähköpostin välityksellä jutellakseen bändin taustoista sekä tuotannosta:

Hei! Mitäs kuuluu? Kuinka on mennyt vuoden aloitus?

Jani: Kiitoksia kysymystä, vuosi on vaihtunut ja mietinnässä ajankohtaisesti jo suuntaviivat neljännelle levylle. Vielä toki fiilistellään ”Kirous”-albumia ja sen onnistunutta tunnelmaa kokonaisuudessaan.

Mikko:
Olemme todella tyytyväisiä uuteen levyymme. Albumin julkaisi tuttuun tapaan kotimainen Inverse Records, joka on julkaissut myös yhtyeemme aikaisemmat pitkäsoitot: ”Ikuisen talven sarastus” & ”Shadows Of Northen Chaos”.

Jos kuvailisitte omin sanoin, minkälainen yhtye Kaamos Warriors on?

Jani: Kaamos Warriors on alkuvuodesta 2018 perustettu yhtye. Mikon [Ojala, Dark The Suns & Kaamos Warriors] kanssa oltiin tuolloin samassa työpaikassa ja yhdellä tauolla nappasin Mikon mukana olleen kitaran ja tapailin mieleen tullutta uutta riffiä. Mikko innostui tästä, kertoi muutosehdotukset ja demotettiin siitä ensimmäinen kappale ”Kaamos Warriors”. Siitä se lähti ja aikalailla samoilla poluilla ollaan, sävelletään ja luodaan biisit yhdessä. Mikolla on mahtava kyky visioida ja maalata kokonaisuuksia. Kaamokselle tärkeintä on ollut musiikista nouseva pohjoisen tunnelma, sanat ja laulu ovat ajoittain vain pieni osa kokonaisuutta. Tämän myötä biisien rakenne ilman perinteistä säkeistö/kertosäkeistö -mallia on muotoutunut Kaamokselle omintakeiseksi tyyliksi.

Jyri:
Jani pyysi muutamaan biisiin tekemään bassot ekalle levylle ja toisesta eteenpäin olen päässyt vastaamaan bassoraidoista kokonaan. Visio on vahvasti Mikolla ja Janilla hallussa, yritän tuoda siihen ripauksen basistin näkökulmaa.

Mistä haette inspiraatiota biiseihin ja sanoituksiin? Minkälaisissa teemoissa lyriikat pyörivät?

Jani: Luonto kaikkine kauneuksineen ja karuuksineen, kuolema, oman mielen solmut ja synkkyydet. Sanat ovat kautta linjan Kaamokselle ominaisia lyhyitä runollisia ajatelmia, usein monitulkintaisia.

Teiltä tuli joulukuussa 2020 ulos yhtyeen kolmas kokopitkä albumi ”Kirous”. Minkälainen teos on kyseessä? Millainen luomistyö oli taustalla?

Jani: Jokaisen albumin myötä yhtye on soundimaailmoineen kasvanut. ”Kirous” tarjoilee tutut Kaamoksen elementit edelleen kasvaneessa ja hioutuneessa muodossa. Luomisprosessi oli aikaisempaa työläämpi (voi johtua osaltaan myös elämän muiden osa-alueiden kiireistä), tarkempi, valikoivampi, ja eri komponenttien löytyminen vaatii ajoittain musiikillisten kokemusten sekä näkemysten hautomista. Luonnollisuus säilyi ja mitään pakotettua ei otettu mukaan. Kieleksi tipahti heti alkuun suomi, se vain istui tämän levyn teemaan. Rakentelu tapahtui tuttuun tapaan Mikon kanssa.

Mikko:
Levyn tekeminen aloitettiin vuoden 2019 lopussa. Ensimmäinen kolmannen albumin kappale oli ”Tuonentuoja, joka julkaistiin ensimmäisenä singlenä viime vuoden keväällä.


Jyri:
Tätä albumia hiottiin varmasti pidempään kuin aiempia. Toki paljon oli myös tapahtumia musiikin ulkopuolella ja tämä varmasti vaikutti asiaan.

Jos yhtyeeltä pitäisi nostaa esiin kaksi kappaletta, joita haluaisitte erityisesti mainostaa, mitkä ne olisivat? Minkälainen tausta ja teema niissä on?

Mikko:Kuilu” ja ”Elävän tulen liekki” ovat omat suosikkikappaleeni uudelta albumilta. Päätösraitana toimiva ”Elävän tulen liekki” myös kiteyttää koko levyn kokonaisuuden ja tunnelman yhteen. Säkeistöissä käytetään albumin eri kappaleiden yksittäisiä lyriikoita ja varsinaisessa kertosäkeessä vuorostaan on täysin uudet, vaihtuvat lyriikat. Itse olen kyseisen biisin sanoituksiin erityisen tyytyväinen ja niillä on myös erityinen merkitys itselleni.

Jani:
Omat suosikit aina nousevat tekovaiheessa, ”Kuilu” ja ”Elävän Tulen Liekki” muodostuivat itselle semmoisiksi. ”Kuilusta” julkaistiin video ennen levyn ilmestymistä. ”Kuilu” sisältää vahvat riffit melodioineen sekä hauskan nopeasti ohisolisevan soolofillin.


Jyri:
”Elävän Tulen Liekki” on myös minun suosikkini uudelta levyltä. Koko tuotannosta sen ohi itsellä menee vain ”Chaos & Mayhem”.

Kuinka voi tukea yhtyettä?

Jani: Parhaiten tukee kuuntelemalla Kaamoksen musiikkia, ja jos sattuu tykkäämään niin aina saa viedä viestiä eteenpäin tutuille.

Terkkuja lukijoille?

Jani: Tehdään kaikki itselle ja läheisille mukavia asioita, oli se sitten musiikkiin tai muihin elämän osa-alueisiin liittyvää. Mukavaa ja antoisaa vuotta 2021 kaikille, Kaamos Warriors jatkaa jälleen uuden mukavan parissa.

Kaamos Warriors
Kitarat: Jani Moilanen
Vokaalit, kitarat: Mikko Ojala
Bassot: Jyri Moilanen

Facebook
Instagram
YouTube
Bandcamp

Julkaisut
”Kirous” (2020)
”Kuilu” (single, 2020)
”Tuonentuoja” (single, 2020)
”Kuura & Horros” (single, 2019)
”Shadows Of Northern Chaos” (2019)
”Chaos & Mayhem” (single, 2019)
”Ruined By Plague” (single, 2019)
”Immortals II” (single, 2019)
”Ikuisen Talven Sarastus” (2019)
”Tyhjyys” (2019)
”Winter Eternal” (2019)

Haastattelu: Teppo Luoma
Kuva: Kaamos Warriors

+ artikkelit

Amatööriradiojournalisti, kahvin ja melodeathin suurkuluttaja.