MAINOS:

Vuoden 2022 festarikesä vetelee viimeisiään, ja loppupään tarjontaa on saatu tänä vuonna vahvistamaan North of Hell. Tapahtuma järjestettiin viimein korona-ajan haasteiden jälkeen Oulun Kuusisaaressa 12.-13.8.2022. Festivaalista kaavaillaan pysyvää lisäystä kotimaan raskaan musiikin tapahtumakalenteriin.

Perjantain avauspäivän sai kunnian korkata industrial-vaikutteinen Resolution 13, joka onnistui keräämään paikalle pienen mutta äänekkään kannattajajoukon aikaisesta aloitusajankohdasta huolimatta. Kaupunkifestivaalin etu on se, että juhlaväki saattaa lampsia paikalle käytännössä suoraan toimistoilta, vaihdettuaan kenties ensin kravattinsa virttyneeseen bändipaitaan. Myöhäisen iltapäivän tykistystä jatoivat helsinkiläisyhtye Khroma, sekä grind-ikoni Rotten Sound, joka karisti viimeisetkin unihiekat silmistä. Ensimmäisiin suuren luokan nimiin kuului puolalainen Vader, jota eivät vuodet tunnu hidastavan piirun vertaa. Yleisöä oli valunut alueelle kiitettävästi, josta esiintyjät muistivat kiittää tasaisin väliajoin. Elävä musiikki ei ole itseisarvo, vaan tuota kulttuuria on toden totta vaalittava, niin yhtyeiden kuin fanienkin osalta.

Turmion Kätilöt huudatti runsaslukuista yleisöä päivän kääntyessä illaksi, eikä kovana bilebändinä tunnettu joukko jättänyt tälläkään kertaa kylmäksi. Tapahtumaan oli haalittu yllättävän laaja kattaus progressiivista musiikkia, joista perjantain esiintyjiin lukeutuivat Leprous sekä Tesseract. Ulkomailta saapuneet vieraat energisine esityksineen purivat varmasti alan harrastajiin.

Perjantai-ilta huipentui Cradle of Filthin kauhukuvastoon. Lukuisia miehistönvaihdoksia läpikäynyt klassikkoyhtye oli hyvässä vedossa, ja toimitti laajan otannan uutta sekä vanhempaa tuotantoa. Illan bileet saatettiin päätökseen hienon ”Her Ghost In The Fogin” sävelin.

Lauantaipäivä valkeni koleahkossa säässä, mutta musiikkitarjonta oli sitäkin tulisempaa. Positiivisiin yllättäjiin lukeutui ehdottomasti sludgejyrä Norna, jonka vahva myllytys ravisteli vielä osin unista juhlakansaa. Zeal & Ardorin omaleimainen musiikki vangitsi koukuttavalla groovellaan, ja lukuisia eri tyylejä rohkeasti yhdistelevä yhdysvaltalaisyhtye saattoi olla jopa yllättynyt saamistaan suosionosoituksista.

Festivaalin kääntyessä ehtoopuolelle, irti päästettiin legendaarinen Napalm Death, jonka esitys oli tuttuun tapaan murhaavaa grindcorea – unohtamatta osuvia ja kantaaottavia huomioita nyky-yhteiskunnasta. Pakolliseen kattaukseen kuuluva ”You Suffer” soitettiin kahdesti, ja toisella kerralla Rotten Soundin Keijo Niinimaan tulkitsemana. Tapahtuman ehdottomaan ykkösketjuun kuului myös Cannibal Corpse, joka järjesti viikonlopun kovimmat humpat tarjoten verta, sisälmyksiä, ruumiineritteitä ja rakkautta sopivassa suhteessa. Illan kääntyessä jälleen yöksi, oli sopiva hetki hidastaa tahtia Opethin johdolla, ja ohjailla festarikansa unille tai jatkoille, kukin preferenssiensä mukaan.

North of Hell 2022 vietiin läpi varsin onnistuneesti: Alue oli kokoonsa nähden toimiva ja siisti, oheistarjontaa oli sopivasti ja pahimmilta ruuhkilta vältyttiin. Keskeisellä paikalla järjestettävän festivaalin etuna on myös kätevästi saavutettavat majoitus- ja ravintolapalvelut Oulun keskustassa ja sen välittömässä läheisyydessä. Raskas viikonloppu keräsi paikalle mukavat 10000 juhlijaa, ja tunnelma pysyi korkealla läpi viikonlopun.Tapahtuma vaikutti alkuun hieman kotikutoiselta, mutta vahva artistikattaus ja jo ensiyrittämällä toimineet järjestelyt antavat uskoa tapahtuman jatkoa ajatellen – pohjoinen raskaan musiikin kaupunkifestivaali etelän Tuskan rinnalle ei kuulosta ollenkaan hullummalta.

Kuvagalleriat (bändit aakkosjärjestyksessä):

Cannibal Corpse

Kuvat: Meea Salmela

Cradle of Filth

Kuvat: Meea Salmela

Cult of Luna

Kuvat: Meea Salmela

Hypocrisy

Kuvat: Meea Salmela

Khroma

Kuvat: Meea Salmela

Leprous

Kuvat: Meea Salmela

Napalm Death

Kuvat: Meea Salmela

Norna

Kuvat: Meea Salmela

Opeth

Kuvat: Meea Salmela

Resolution 13

Kuvat: Meea Salmela

Rotten Sound

Kuvat: Meea Salmela

Rotting Christ

Kuvat: Meea Salmela

Tesseract

Kuvat: Meea Salmela

The Ocean

Kuvat: Meea Salmela

Turmion Kätilöt

Kuvat: Meea Salmela

Vader

Kuvat: Meea Salmela

Wolfheart

Kuvat: Meea Salmela

Zeal and Ardor

Teksti: Markus Salmela
Kuvat: Meea Salmela

+ artikkelit

Ei oppinut hallitsemaan mitään soitinta, joten tyytyy kirjoittamisen ohella valokuvaamaan niitä, jotka tämän taidon omaavat. Vapaa-aikaa rytmittävät matkailu, kilpauinti ja black metal. Edellämainittujen lisäksi kiinnostunut eläimistä (ei siinä mielessä).

Meea Salmela
+ artikkelit