Cradle Of Filth – The Principle Of Evil Made Flesh (1994)

MAINOS:Vuosi 1994 tarjosi metallimaailmalle lukuisia uraa uurtavia teoksia, joiden merkitystä raskaan musiikin kehitykselle ei ole suotavaa väheksyä. Norjassa oli nostanut päätään black metalin toinen aalto, jonka mukana muiden muassa Emperorin, Mayhemin ja Darkthronen kaltaiset voimanpesät olivat vieneet materiaaliaan jo aavistuksen eri poluille.

Tämä äärimmäisen hurja tyyli oli varmasti kuultu myös Englannissa, jossa Suffolkin omat pojat päättivät yhdistää siihen vielä aavistuksen goottiromantiikkaa, vampyyritarinoita sekä viktoriaanisen ajan kuvastoa – ja näin oli syntynyt Cradle Of Filthina sittemmin tunnetun yhtyeen omintakeinen ilmaisutyyli.

Bändin ensimmäinen pitkäsoitto sai nimen The Priciple Of Evil Made Flesh. Albumia kuljettelevat aikakauden black metalista tutut korkeat kirkumiset, nopea rumputuli ja raskaat riffit. Primitiivistä äänimaailmaa tasataan rauhallisemmilla goottivaikutteisilla melodisilla osioilla, koskettimilla sekä erilaisilla ääniraidoilla.

Kappaleiden rakenteet ovat yhtyeelle omaleimaisen polveilevia. Lyriikkapuolesta vastaava Dani Filth on tehnyt työnsä kunnolla, ja sanoituksia on mielenkiintoista tulkita – tai yrittää tulkita. Herran englannin kielen käyttö on paitsi taitavaa, myös paikoittain erittäin kryptistä. Danin persoonallinen ja tunnistettava laulutyyli alkaa tässä jo selkeästi muotoutua, tosin petrattavaa vielä löytyy.

Levyllä on usea erinomainen biisi, joista osa on vielä 30 vuotta myöhemmin vakiosoitossa yhtyeen settilistoilla. Vauhti on kovaa ja kaistaviivat saattavat toisinaan hieman hämärtyä, joten välillä käydään myös pientareen puolella.

”The Principle Of Evil Made Flesh” onnistui osaltaan tuomaan uutta näkökulmaa metallimusiikkiin, mutta yksittäiset hittikappaleet eivät riitä nostamaan albumia aivan kaikkein kirkkaimpien metalliklassikoiden joukkoon – todellista täysosumaa saatiin odottaa vielä pari vuotta.

7/10

Markus Salmela

1. Darkness Our Bride (Jugular Wedding)
2. The Principle Of Evil Made Flesh
3. The Forest Whispers My Name
4. Iscariot
5. The Black Goddess Rises
6. One Final Graven Kiss
7. A Crescendo Of Passion Bleeding
8. To Eve The Art Of Witchcraft
9. Of Mist And Midnight Skies
10. In Secret Love We Drown
11. A Dream Of Wolves In The Snow
12. Summer Dying Fast

+ artikkelit

Ei oppinut hallitsemaan mitään soitinta, joten tyytyy kirjoittamisen ohella valokuvaamaan niitä, jotka tämän taidon omaavat. Vapaa-aikaa rytmittävät matkailu, kilpauinti ja black metal. Edellämainittujen lisäksi kiinnostunut eläimistä (ei siinä mielessä).