Netta Skog – ”Nightwishin ansiosta olen kasvanut tällaiseksi muusikoksi kuin olen.”

Netta Skog
Netta Skog

Ensiferumin ja Turisaksen riveistä tutuksi tullut digihanuristi Netta Skog on nähty Ensiferumista lähtönsä jälkeen kuluneena vuonna lavalla paitsi soolona, myös Mokoman ja Nightwishin kanssa. Nyt tulossa on iso soolokonsertti elokuvamusiikki-teemalla. The Greatest Movies Of All Time -teemakonsertti järjestetään Karkkilan Karkkila-salissa elokuun 29. päivä.

Netta Skog ei ole haitarinsoittajana ainoastaan metallimuusikko, mutta myös sitä. Skogin matka metallimusiikin pariin artistina alkoi 16-vuotiaana, kun hän voitti Kultainen Harmonikka -kilpailun Nightwishin kappaleella “Dead To The World”, vuonna 2006. Hänen ajatuksenaan ei ollut ryhtyä metallimuusikoksi silloinkaan.

“En vielä silloinkaan ajatellut, että lähtisin siitä metallipiireihin vaan olin jäänyt siihen ajatukseen, että hanurilla soitetaan vaan ja ainoastaan perinteistä, ja joskus ehkä jotain räväkämpää, mutta sitäkin hillitysti”, nauraa Skog.

Vuonna 2007 Skog sai kuitenkin kesken lukion oppitunnin puhelun Turisaksen puuhamieheltä Mathias Nygårdilta.

“Hän teki hyvin selväksi puhelun alussa, ettei kyse ole vitsistä. Hän kysyi haluaisinko lähteä Turisaksen kanssa neljän viikon Euroopan kiertueelle tyyliin viikon päästä. Ja kas, tässä ollaan. Kiitos tuhannesti Mathiakselle luottamuksesta!” hanuristi jatkaa.

Turisaksen kyydistä hypättyään Skog teki muutaman vuoden muuta, muun muassa osallistui Tangolaulukilpailuihin mukavalla menestyksellä. Metalli vei kuitenkin harmonikansoittajan mennessään vuonna 2015, kun Ensiferum pyysi Skogia liittymään riveihinsä kiipparisti Emmi Silvennoisen lähdettyä bändistä. Ensiferumissa Skog pääsi osallistumaan myös sävellystyöhön.

Netta Skog Esiferumin kanssa Two Paths -albumin julkaisukeikalla Helsingin Circuksessa.
Netta Skog Esiferumin kanssa Two Paths -albumin julkaisukeikalla Helsingin Circuksessa.

“Turisaksessa en ikinä osallistunut musiikintekoon, koska se oli pääasiassa Mathiaksen hommia. Ja hyvä näin, Mathias on kyllä uskomaton nero siinä mitä hän tekee. Ensiferumissa pääsinkin sitten osallistumaan Two Paths -levyn tekoon ihan alkujuurista lähtien. Ensiferumissa sävellystyö nyt erosikin Turisaksesta aivan täysin. Ensiferumissa mentiin treenikselle, ja jollain saattoi olla joku riffi tai melodia, jota lähdettiin porukalla työstämään. On ollut mahtavaa kuitenkin saada olla osa molempia, ja kokea täysin erilaiset tavat työskennellä!” kiittää Skog kollegojaan molemmissa bändeissä.

Esikuvissa hyvää draivia, neroutta ja tyylikästä rajojen rikkomista

Skog mainitsee musiikillisiksi esikuvikseen poikkitaiteellisesti harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen, elokuvasäveltäjä Hans Zimmerin sekä pop-diiva Lady Gagan. Skogin esikuvat tekevät työtään hyvällä draivilla ja rajoja tyylikkäästi rikkoen.

Kaikki nämä esikuvat kuuluvat mun musiikissa niin, että itsekin haluan rikkoa rajoja ja tehdä asioita eri tavalla kuin muut”, summaa Skog.

Metallimusiikissa nykyään vallalla oleva eeppisten ja elokuvamaisten, isojen orkestraatioiden käyttö sopii Netta Skogin tyyliin myös.

Itse kuulun siihen ryhmään, joka haluaa oman musiikkinsa kuulostavan niin järjettömän isolta kuin olla ja voi. Eli kaikkea paljon ja koko ajan, haha! More is more, sanoi eräs kitarasankari”, nauraa Skog.

Hanuri bändissä tuo ilmettä ja lavalle liikettä

Skog on tullut bändeihin kosketinsoittajan tilalle, mutta ihan vastaava soitin se ei ole. Mitä mitä harmonikka antaa metallibändille ilmeen lisäksi?

“Akustinen hanuri eroaa koskettimista todella paljon. Digitaalinen haitari kiippareiden rinnalla eroaa taas toisesta suurimmilta osin vain ulkonäkönsä takia. Digihaitarissa on kaikki soundit, mitä yleensä kosketinsoittimessakin. Mielestäni tosin Roland on hienosti luonut digihaitarille vielä jopa suuremmat ja moniulotteisemmat soundit, joiden ansiosta esimerkiksi pystyn itse tekemään keikkaa niin sanottuna yhden naisen orkesterina”, pohtii Skog. Hänen soolokeikoillaan käyneet ovat päässeetkin tutustumaan digihaitarin moniin mahdollisuuksiin.

“Riippuen tietysti onko haitari akustinen vai digimalli, tuo se bändiin kuin bändiin aina jotain ”uutta”, koska pidetään sitä edelleenkin hieman erikoisempana soittimena. Jos kiipparisti korvataan esimerkiksi digihaitaristilla, kuten Ensiferumissa tehtiin, mahdollisti se muun muassa sen, että saatiin lavalle enemmän liikettä, kun synasoundien soittajan ei tarvinnut kököttää yhdessä paikassa, vaikka soundit olivatkin samat.”

Nightwishin kanssa esiintyminen merkitsi ympyrän sulkeutumista

Kiireinen artisti on soittanut livekeikkoja myös muiden bändien ja artistien kanssa, kuten Mokoman, Turmion Kätilöiden, Nightwishin, Jarkko Aholan ja JP Leppäluodon kanssa.

“Nightwishin kanssa esiintyminen merkitsi itselleni jonkinlaista ympyrän sulkeutumista. Kaikki kuitenkin lähti silloin vuonna 2006 Nightwishin ansiosta, ja nyt tavallaan päätin matkani heidän kanssaan. Päättymisellä tarkoitan sitä, että omalla tavallani kiitin heitä kaikista näistä vuosista, joiden aikana olen kasvanut tällaiseksi muusikoksi ja ihmiseksi, kuin nyt olen. Ilman tuota bändiä en todellakaan seisoisi nyt tässä, kokopäiväisenä muusikkona. Kiitos Nightwish!” kuvaa Netta mietteitään.

Netta Skog Turmion Kätilöiden kanssa lavalla Nummirockissa 2016
Netta Skog Turmion Kätilöiden kanssa lavalla Nummirockissa 2016

Myös Mokoman kanssa Skog on esiintynyt useamman kerran kuluneen vuoden aikana. Tuleeko yhteistyö Mokoman kanssa jatkumaan?

Voi Mokoma, aivan ihanat miehet! Olen ihan super-onnellinen et oon päässy heidän remmiin! Akustiset keikat on ollut ehdottomasti kaikki aivan äärettömän upeita ja mä niin nautin soittamisesta noiden tyyppien kanssa. Siinä on erittäin hieno ryhmä, jota kunnioitan ja arvostan todella paljon, ja joilta olen oppinut ihan äärettömän paljon musiikista ja elämästä. Joten todellakin toivon, että lisää keikkoja tulisi jatkossa!” toivoo Skog.

Hiljaisesta haaveesta soolokonsertiksi

Ajatus leffasoundtrack-teemaisesta konsertista lähti Skogin ystävältä joitain vuosia sitten, artistin kuunneltua kotona Titanic-elokuvan soundtrackia.

“Näköjään ajatus on hiipinyt mieleen vähän väliä, koska viime vuonna tuli ahaa-elämys, että NYT sen aika on. Ja totta kai, rakastanhan itsekin elokuvia ja varsinkin niiden musiikkia suunnattomasti, joten on tämä ehkä ollut niin sanottuna hiljaisena haaveena jo pitkään”, Skog tuumii.

Usein orkesterin voimin soitetun elokuvamusiikin sovittaminen yhden naisen digiharmonikka-versioiksi ei ole sujunut käden käänteessä. Huolimatta siitä, että Skog varautui haasteisiin, on työmäärä tuntunut monumentaaliselta ja luovuttaminenkin ehtinyt käydä mielessä. Syyskuun lopussa kuitenkin kova työ palkitaan.

“Tietysti on jo oma haasteensa siinä, kun yrittää korvakuulolta opetella teoksia ja saada selvää harmonioista ja jopa soittimista, puhumattakaan sitten niiden yhteen soittamisesta. Mutta nyt alkaa tuntua, että alan olla melko tyytyväinen lopputuloksiin”, kertoo Skog. “On ollut kyllä NIIN siisti projekti tämä että itku varmaan pääsee syyskuun 29. päivä.”

Kappaleet valikoituivat ihmisille tutuista elokuvista, ja sen perusteella, että ne oli mahdollista ylipäätään sovittaa yhdelle digihaitarille.

“Tutkiskelin hyvin paljon erilaisia ”Best movies ever”-listoja pitkin internettiä. Tietysti olihan minulla ne muutamat omat suosikkini, mitkä joka tapauksessa otan ohjelmistoon, vaikka eivät niin sanottuja klassikkoelokuvia olisikaan”, valottaa Skog settilistan suunnittelua. “Tietysti piti myös miettiä konsertin kokonaisuutta ja draamankaarta. Ei koko aikaa pelkästään voi olla mahtipontista tykitystä, vaan on pakko saada myös välillä rauhoittua, mutta kuitenkin lopettaa siihen huippukohtaan.”

Samalla konseptilla ei vielä ole luvassa uusia konsertteja. Halu olisi suuri, mutta ensin on tavoitteena hoitaa tämä projekti kunnialla kotiin.

Leffakonsertin jälkeen alkaa joululaulusesonki

Loppuvuoden ajankäytön Skog on suunnitellut menevän samalla kaavalla kuin tähänkin asti, eli treenaten ja ensi vuoden suunnitelmia tehden.

“Omien joulukonserttien ohjelmistot pitää sovittaa ja treenata. Sitten Jarkko Aholan Nostalgiaa -kiertueen biisit haltuun ja tietysti vielä JP Leppäluodon joulukeikkojen treenit. Ei tässä tylsää tule, mikä on aivan ihanaa! Olen kyllä kiitollinen joka päivä tästä, että saan tehdä työkseni sitä, mitä rakastan eniten.”

Myös joulu on tulossa, Netta Skogin lempisesonki. Eikö kaikkien joululaulujen treenaaminen ja esittäminen vuodesta toiseen saa kappaleita maistumaan puulta ja tohotusta kyllästyttämään?

“Ei todellakaan! Mä voisin kuunnella joululauluja aina läpi vuoden!” nauraa hanuristi.

Tarkasta Gratest Movies Of All Time-konsertin lippujen ja tulevien keikkojen tilanne osoitteesta www.nettaskog.com.

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän