Spandex Sapiens (2015) – dokumentti

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva
Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva

Spandex Sapiens (2015)

Ensimmäinen ajatus eittämättä uransa ehtoopuolta lähestyvän showpainijan Michael Majalahden elämää valottavasta dokumentistä lienee mainion The Wrestler- elokuvan kaltainen rypistys verta, hikeä, revähtäneitä lihaksia ja kadotettuja vuosia.

Edellämainittujakin dokumentissa toki nähdään, mutta pääteemoiksi ohjaaja Oskari Pastila nostaa unelmien tavoittelun ja siitä maksettavan hinnan lisäksi ajankohtaiset aiheet kuten, sukupuoliroolit, erilaisuuteen suhtautuminen ja uskonnollisuus. Erotuksena Mickey Rourken tähdittämään eepokseen myös se, että Majalahti ei ole ollut vapaapainin supertähti, ja hänen tarinansa on tosi.

Majalahden showpainihahmo StarBuck perustuu vahvasti testosteronille ja machoilulle. Elokuvan mielenkiintoisinta antia onkin seurata, mitä tapahtuu kun raivoheteron machomiehen vastapariksi asetetaan Euroopan ainoa transsukupuolinen vapaapainija Jessica Love. Mieleen nousevat ajatukset aikojen muuttumisesta – uusi ja vanha maailma kohtaavat. Vaikka elokuva sijoittuu painikehään, ei saata olla pohtimatta asiaa laajemmalti: Kuinka käy kun perinteisinä pitämämme arvot haastetaan? Voitaneen sanoa, että äärikonservatiivinen arvomaailma ottaa elokuvassa päähänsä muutaman melkoisen mojovan kierrepotkun.

Spandex4

Katsojalle jätetään kosolti tilaa omille tulkinnoille, tässä tapauksessa jopa liian paljon. Jessica Love saa kohtuullisen paljon ruutuaikaa, mutta hahmo jää varsin pinnalliseksi. Olisi ollut mielenkiintoista seurata tämän vaaleanpunaiseksi maalattua keskisormea muulle maailmalle näyttävän hahmon tarinaa vielä syvällisemmin. Kuka hän on ja mistä tulee? Miten animehahmojen inspiroima karikatyyri transseksuaalista koulutytöstä on päätynyt vapaapainikehään?

Dokumentti piirtää erittäin hyvän kuvan raadollisesta showmaailmasta, johon oman tiensä kulkija Majalahti on itsensä raivannut. Kaukana ovat ne jenkkityyliset miljoonashowt, kun StarBuck kumppaneineen ottelee urheilutaloilla ja ties missä pommisuojissa vain kouralliselle faneja. Elokuvan päähenkilö Michael Majalahti on myös varsinainen outolintu sanan varsinaisessa merkityksessä. Raitis, kohtelias ja lavan ulkopuolella omissa oloissaan viihtyvä viihteen monitoimimies on kuin täydellinen vastakappale StarBuckille. Hän on kuitenkin päättänyt elättää itsensä viihdebisneksellä, hinnalla millä hyvänsä. Elokuva olisi voinut tuoda enemmän esiin Michaelin lapsuusaikaa sekä StarBuckin syntytarinaa.

Kuvauksesta vastaava Aarne Tapola tekee hienoa työtä, joskin hätäisimmälle katsojalle alkupuolen viipyilevä kerronta saattaa aiheuttaa pientä otteen lipsumista. Mahdollisesti hetkellisesti kadotettu mielenkiinto kuitenkin palailee hiljalleen tarinan alkaessa ohjautua (hieman hapuileville) urilleen. Elokuvassa käydään läpi lähestulkoon kaikki ihmismielen ja –kehon tuntemukset ihastumisesta vihaan ja viiltävästä kivusta kuplivaan iloon. Tunteita herättää myös aika-ajoin esiintyvä kummelimainen tragikomiikka.

Spandex5

Spandex Sapiens kertoo tarinan showpainijasta, sekä hänen suhteestaan vanhempiinsa, naisiinsa ja itseensä. Tämä paikoitellen irrallinen tarina käsittelee kuitenkin ennen kaikkea pikkupojan unelmia ja kaiken kokeneen kehäraakin (hyvässä mielessä) selviytymistä muuttuvassa maailmassa.

3/5

Markus Salmela

  • Ohjaaja: Oskari Pastila
  • Valmistusmaa: Suomi
  • Vuosi: 2015
  • Kesto: 87 min
  • Ikäraja: K12
  • Esitysformaatti: DCP
  • Kuvaaja: Aarne Tapola
  • Leikkaus: Markus Leppälä, Oskari Pastila, Ilja Rautsi
  • Ääni: Svante Colérus
  • Tuotanto: Oskari Pastila/Emerald Gate Industries Oy

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here