Avatar – Avatar Country (2018)

Ylivilkas, eksentrinen ja rajaton Avatar vie seitsemännellä kokopitkällään nousujohteista uraansa eteenpäin. Ruotsalainen bändi on pitkään ollut yksi puhutuimmista orkestereista ja saanut vuosien varrella jalansijaa sekä fanikuntaa Yhdysvaltoja myöten. Edeltävä levy “Feathers and Flesh” vuodelta 2016 oli yhtyeen uran toistaiseksi parhain rykäisy.

Avatar Countryn” viitekehyksenä toimii tarina bändin kitaristin The Kingin ansioista dystooppisen Avatar Countryn kuninkaana. Kenties tästä johtuen albumin jokaisen kymmenen kappaleen nimessä esiintyy sana “King”. Suoraan sanottuna hieman ylipitkäksi venytetty tarina ja konsepti ei ole tarpeeksi kiinnostava, että se toisi levyyn mitään suurempaa lisäarvoa. Sen sijaan kuulijan kannattaakin keskittyä albumin musiikilliseen antiin, joka on loistava.

Avatarin kuningaskunnan turnajaiset avaava “Legend of the King” esittelee välittömästi tarinan keskushahmon kitarataitoja. Yli kahdeksanminuuttinen pyrähdys sisältää useampia sooloja, mutta osoittaa samalla myös bändin vahvuuden yhtenäisenä ja toimivana pakettina.

Laulaja Johannes Eckerströmin luotsaaman Avatarin ylivilkkaus ja rajattomuus näkyy rohkeutena kokeilla uusia jippoja. Tämä ei kostaudu. “The King Welcomes You To Avatar Country” yllättää sekoittamalla puhdasta countrya, jazzia ja rockia. Menevä kertosäe nostaa biisin yhdeksi levyn ja koko bändin diskografian parhaimmistoa.

“Avatar Countrylla” kuullaan aiempiin levyihin verraten enemmän puhtaita lauluja. Yhtyettä kuunnelleet tietävät Johanneksen äänijanteiden taipuvan miltei mihin tahansa skaalaan. Albumin biisit on rakennettu komeiden kitaramelodioiden ja hyvien sävellysten varaan, joten puhtaus vokaaleissa on perusteltua ja tarpeellista. Groovemainen “The King Wants You” ja jäätävän tarttuva “King After King” ovat mitä parhaimpia esimerkkejä tästä.

Avatar on niitä bändejä, jotka panostavat edelleen myös laadukkaisiin musiikkivideoihin. Todisteena tästä levyn helmibiiseistä “A Statue Of The Kingistä” ja “The King Wants You” tehdyt näyttävät videot.

Levyn päättää instrumentaalinen jamittelu “Silent Songs of the King Pt. 2: The King’s Palace”, jolla levyn keskushahmo esittelee soolotilutusten sijaan riffikynänsä tehokkuutta varsin näppärään sävyyn.

Avatar on tällä hetkellä yksi mielenkiintoisimmista metallibändeistä, jolta puuttuu vielä pari naulaa kuninkuusluokan arkusta. Vuosi 2018 näyttää, onko tämä levy läpimurto vai vieläkö joudumme odottamaan. Allekirjoittaneen puolesta “Avatar Country” vieköön bändin ansaitusti suoraan suurille halleille. Kruunu päähän ja valtikka käteen. Uusi Avatarin valtakausi alkakoon!

8½/10

Pete Alander

1. Glory to Our King
2. Legend of the King
3. The King Welcomes You to Avatar Country
4. King’s Harvest
5. The King Wants You
6. The King Speaks
7. A Statue of the King
8. King After King
9. Silent Songs of the King Pt. 1: Winter Comes When the King Dreams of Snow
10. Silent Songs of the King Pt. 2: The King’s Palace

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here