Rope Sect – The Great Flood (2020)

Leuka rintaan ja naruostoksille

Ennakkoarvio, julkaisu 12.8.2020

Alkuvuonna kaipasin elämääni lisää Beastmilkin ja Grave Pleasuresin kaltaisia ihanan apokalyptisiä post-punk -yhtyeitä, ja etsintöjeni yksi tulos oli suhteellisen tuore saksalainen kokoonpano Rope Sect. Spotifysta kuuntelin tämän jälkeen paljon heidän “Persona Ingratae” (2017) EP:tä sekä “The Handsome Youth” (2018) sinkkua ja suureksi ilokseni sain heinäkuun alusta ennakkokuunteluun mysteerisen trion tulevan debyytin “The Great Flood”. Nyt reilun kolmen viikon intensiivisen kuuntelun jälkeen on aika avata sanainen patoni.

Albumi jatkaa “Persona Ingrataen” viitoittamalla tiellä, eli soundi on edelleen raaka, kylmä ja tunnelma on äärimmäisen epäsosiaalinen. Bändi ei itsestään hirveästi huutele, vaan antaa surumielisten death rock -kappaleidensa (vaiko rope ‘n’ roll?) puhua puolestaan.

Levy alkaa positiivisissa merkeissä 1. Mooseksen Kirjan 6:17 julistuksen myötä, jonka jälkeen surffaillaan vedenpaisumuksen pimeissä tunnelmissa päätyyn asti. Kymmenen kipaleen ja 45 minuutin kokonaisuuteen mahtuu harmaan monia eri sävyjä ja jokainen veisu on joko hyvä, erinomainen tai loistava. Ainoastaan viides biisi “The Underground Paradise” ei herätä kummempia tunteita, ollen täten levyn ainoa filleri. Levyn kauneimman ja herkimmän virren palkinto menee kappaleelle “Eleutheria” – saattaa olla myös vuoden tähän saakka upeimpia sävellyksiä, väitän. Tämä biisi tuntuu siltä kuin jos kylmässä kaatosateessa löytää itsestään pienen pilkahduksen toivoa.

Vähän tiedetään laulajasta Inmesher, mutta sen verran tiedän että miesoletetun ääni on lakonisen kaunis sekä tumman suruinen. Laulumelodiat ovat sellaisia, joita voi suomalainenkin karju suihkussa lutraillessaan lauleskella mukana.

Kaiken tämän “leuka rintaan ja kohti maailmanloppua” meiningin alta kumpuaa myös tietynlaista uhmaa ja ketään ei kumarrella – kaikki tämä kiteytyy levyn ainoassa instrumentaalissa “Non Serviemus”, jonka jopa heavy metal -tyylinen riffittely saattaa aiheuttaa kuulijassa tarvetta kohottaa nyrkit kohti taivasta ja huutaa!

Bändi on nimennyt mm. Beastmilkin musiikin yhdeksi vaikuttajakseen, mikä ei vain pelkästään jää kuriositeetiksi, vaan myös kuuluu levyllä konkreettisesti. Levyllä nimittäin vierailee Mat “Kvohst” McNerney (Hexvessel/Grave Pleasures/ex-Beastmilk). McNerney on kirjoittanut sanoitukset kappaleille “Prison of You” sekä “Flood Flower” sekä laulaa molemmilla teoksilla.

Levyltä ei yksikään kappale nouse muiden ylitse hittibiisiksi, mutta kokonaisuus on äärimmäisen laadukas, eheä ja loppuun asti mietitty bändin ympäröivää mystiikkaa myöten.

Rope Sectin musiikki ei kerro sinulle mitä pitää tehdä, ei kannusta, ei rohkaise – Rope Sect on vain läsnä näinä lopun aikoina, ennen kuin suuri tulva tulee ja huuhtoo meidät syntiset unholaan.

En juuri enää osta fyysisiä äänitteitä, mutta “The Great Flood” on niin väkevä teos, että levyn vinyyliversion en anna ajelehtia ohitseni!

9/10

Janne Lesonen

1. Divide et Impera
2. Rope of the Just
3. Eleutheria
4. Prison of You
5. The Underground Paradise
6. Hiraeth
7. Flood Flower
8. Non Serviemus
9. Issohadores
10. Dilluvian Darkness

Linkit:
https://www.facebook.com/theropesect/

+ artikkelit

Musiikkidiggari jolle maistuu niin kosminen dub reggae kuin kiukkuinen black metal ja kaikkea siltä väliltä. Huumorintajuinen oman elämänsä kuningas, jolla on jyrkkiä mielipiteitä musiikista sekä ulkomusiikillisista seikoista. Harrastuksiin kuuluu englanninkielinen improvisaatiokomedia, itsensä kehittäminen sekä Seinfeld -tv-sarjan palvominen.