Poropetra – Vahvaa Verta: Mouraisut 2003-2013 (2021)

Monisyistä folk-musiikkia menneisyydestä

MAINOS:Juha Jyrkäs pisti bändin pystyyn vuonna 2002 asuessaan Tartossa, Virossa, mutta vasta seuraavana vuonna nimeksi vakiintui Poropetra. Seuraavan vuosikymmenen aikana bändissä kävi “monta ukkoa ja akkaa” jakamassa Jyrkkään visiota, ja nyt tämä monimuotoinen kymmenvuotinen on saanut kodin saman katon alta “Vahvaa Verta – Mouraisut 2003-2013” -kokoelmassa. Saman levy-yhtiö Earth And Sky Productionsin toimesta on myös julkaistu Juhan soololevy “Sydämeni Kuusipuulle” CD-muodossa. Eli nyt sitä saa, nyt sitä saa!

Levy starttaa kahden raskaamman biisin kanssa, joissa kuullaan särötettyä sähkökitaraa sekä Jyrkkään rähisevää äänenkäyttöä. Sähkökitaraa kuullaan myös muualla pitkin levyä. Albumin kenties paras esittelybiisi on “Sinihirwi”, josta saa hyvän käsityksen koko paletista.

Enimmäkseen kappaleiden maisema seikkailee kokeellisen folk-musiikin synkissä metsissä. Välillä kantele soi, välillä rokataan jopa yllättävän psykedeelisissä tunnelmissa – välillä sekä että. Kärkihetkiä kuullaan kappaleissa “Ahtim’ Parta”, jo mainittu “Sinihirwi” sekä lystikkäässä, tanssijalat vipattamaan saavassa “Västäräkki”-instrumentaalissa – ja yhdet vielä!

Vokaalisuoritukset ovat parhaimmillaan kun Jyrkäs käyttää raspimpaa tulkintaa, puhtaissa lauluissa rima paikoitellen heiluu, riippuen tyystin kappaleesta. Tästä huolimatta plussan puolella ollaan. Osassa biisejä kuullaan myös naisääntä taidokkaan Nancyn toimesta, joka tuo sovituksiin lisää syvyyttä ja vastapainoa Jyrkkään matalammalle äänelle.

Tästä kaikesta eksoottisesta folk-ilottelusta tulee vahvasti mieleen erilaiset fantasiapelit ja keskiaikamarkkinat, joten levy kestää kuuntelua itsenäisenä teoksena sekä taustamusiikiksi teemabileisiin.

Poropetran musiikilliset ansiot kestävät kuuntelua, sillä sävellykset ovat hienoja ja monisyisiä. Teos on kuin satoja vuosia vanha arvokas puuvanhus – se kätkee sisäänsä paljon nähtyä elämää ja sen tunteiden moninaisuutta äänen muodossa.

8-/10

Janne Lesonen

1. Vahvaa Verta
2. Laulu Lettoon Lasketulle
3. Kuekertoene
4. Luonnotar
5. Melkutus
6. Sinihirwi
7. Kurkilintu
8. Ahtim’ Parta
9. Turjanmaa
10. Sinisulka
11. Kuvetar
12. Mustat Vuoret
13. Tunturikukka
14. Vastarakki
15. Salon Sahti
16. Saare Piiga
17. Tuulikannel
18. Tunturikukka (Instrumental)
19. Talveöö

Linkit:
https://www.facebook.com/Poropetra/
https://poropetra.bandcamp.com/releases

+ artikkelit

Musiikkidiggari jolle maistuu niin kosminen dub reggae kuin kiukkuinen black metal ja kaikkea siltä väliltä. Huumorintajuinen oman elämänsä kuningas, jolla on jyrkkiä mielipiteitä musiikista sekä ulkomusiikillisista seikoista. Harrastuksiin kuuluu englanninkielinen improvisaatiokomedia, itsensä kehittäminen sekä Seinfeld -tv-sarjan palvominen.