JKL Metal Festival @Lutakko, Jyväskylä 19.1.2019

Ajattara, JKL Metal Festival 2019
Ajattara, JKL Metal Festival 2019

Tammikuu on vaihtunut helmikuuksi ja mielessä alkaa väikkyä kesän festarit yhä elävämpinä.

Kurkataan vielä kuitenkin pari viikkoa takaisin päin tammikuun tarjontaan JKL Metal Festivalin kuvin ja tunnelmin. Kolmannen kerran järjestetty Keski-Suomen talven piristys JKL Metal Festival järjestettiin tänä vuonna Tanssisali Lutakon tilavammissa ympyröissä.

Tapahtuma on Helsingissä järjestettävän Metal Crane Festivalin vanhempi sisarus, vaikka yleisökapasiteetiltaan Jyväskylän versio jäänee silti pienemmäksi. Samana vuonna saman ohjelman peräkkäisinä päivinä toistava Jyväskylän tapahtuma on selvästi kotoisampi ja intiimimpi verrattuna Nosturin hälinään.

JKL Metal Festivalin lauantain ohjelmassa nähtiin tamperelainen tulokas Sapata, tunnelmallinen Kaunis Kuolematon, iki-ihana Vorna ja pirullisen voimakas Ajattara, kuten Metal Crane Festivalissa perjantaina. Huolimatta toistosta tai ehkä jopa sen edistämänä upposi jo ennestään hyvinsulava kombo metallia Metalliluolan reportteriin kuin töppönen tuoreeseen hankeen.

Sapata Lutakon lavalla.
Sapata, JKL Metal Festival 2019

Nosturissa kiinnostavalta tuntunut, mutta hieman etäiseksi jäänyt Sapata ui Lutakon lavalta ovelasti ihon alle vallan niin, että tapahtuman jälkeen yhtyeen “Satanibator” -albumi on pyörähtänyt soittimessa useaan kertaan. Settilistalta mieleen jäi parhaiten hypnoottinen “Gobi” sekä vastikään sinkkuna julkaistu “Circle”. Ehkä intiimimpi tila antoi Sapatalle sen kaipaaman kaikupohjan?

Kaunis Kuolematon, JKL Metal Festival 2019.
Kaunis Kuolematon, JKL Metal Festival 2019.

Myös Kaunis Kuolematon toimi peräkkäisinä päivinä mainiosti. Kyllästymisen sijaan setti antoi uusia sävyjä musiikkiin. Myös kuvaamisen kannalta vähemmän kutsuvat olosuhteet pakottivat rauhoittumaan ja kuuntelemaan bändin synkän ja herkän nätisti yhdistävää soitantaa. Yleisö tuntui ottavan Kauniin Kuolemattoman hieman Nosturin väkeä rauhallisemmin vastaan, mutta kylmäksi yhtye ei porukkaa jättänyt.

Vorna, JKL Metal Festival 2019

Allekirjoittaneelle Vorna on yksi lempparilivebändeistä, joten samoja ylisanoja toistamatta voitaneen todeta tämänkin keikan olleen tuttuun tapaan hilpeän alakuloisella tavalla lämmin sekä voimakas elämys. Settilistan helmeksi nousi uuden materiaalin nälkään vastaava “Maa Martona Makaa”, joka toisella kuuntelukerralla kutkutti kuulohermoa yhä makeammin. Uuden levyn julkaisua ja sitä seuraavaa rundia on jo hankala odottaa!

Ajattara piti yleisön otteessaan JKL Metal Festivalin pääesiintyjänä .
Ajattara piti yleisön otteessaan JKL Metal Festivalin pääesiintyjänä .

Ajattaran vastaanoton perusteella voisin todeta, että paitsi Ajattaraa, myös Saatanaa rakastetaan Jyväskylässä lämpimästi. Pasi Koskisen kysyessä, palvooko kukaan paikallaolijoista Saatanaa, oli vastaus yksimielinen ja myöntävä. Ajattaran keikat tuppaavat hengästyttämään sivummallakin, eikä tämä kerta poikennut totutusta.

Ensikertalaiselle JKL Metal Festival maistui mainiosti. Tapahtuma on lämminhenkinen ja mukavasti järjestetty. Vaikka tänä vuonna todistettua tulikin samat yhtyeet peräkkäisinä päivinä, ehkä näillä kattauksilla voisi ensi vuonna harkita juhlivansa talventaittajaisia Helsingin sijaan Jyväskylässä!

Teksti ja kuvat: Raisa Krogerus ©Metalliluola

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here