Gojira @The Circus, Helsinki 5.3.2017

Huolimatta sunnuntai-iltaan ajoittuvasta tapahtumasta, keräsi ranskalainen Gojira lämmittelijöineen The Circuksen ääriään myöten täyteen.

Viime kesänä Tuskassa soittanutta progressiivisen metallin lähettilästä oli selvästi odotettu uusintakierrokselle. The Circus oli loppuunmyyty jo ennakkoon ja ja innokkaat metallifanit jonottivat hyvissä ajoin ennen ovien aukeamista keikkapaikan ovella. Kymmenien metrien mittaisesta jonosta huolimatta kuulijat ehtivät kansoittamaan Circuksen permannon ennen ensimmäistä esiintyjää, yhdysvaltalaista progemetalli-jyrää Car Bombia.

Car Bombin tehokkaan runttauksen aikana väki ei lämmennyt juuri liikehtimään, vaikka eturivissä selvästi elettiin jo täysillä mukana. Yhtye ei ollut minulle ennestään tuttu, eikä sen varsin kokeellisen kuuloinen tyyli asetu ihan musiikkimakuni keskiöön, mutta bändin harkitun raskas aggressio piti kuitenkin huolen viihtymisestä setin aikana.

Toisena esiintynyt, samoin Yhdysvalloista kotoisin oleva Code Orange sai raivokkaalla aloituksellaan tunnelman notkistumaan ja yleisön muodostamaan pitin keskilattialle. Biisien sävyn vaihdellessa hardcore-punkahtavasta metallista synkeään teollisuusulinatunnelmointiin pitin meininki vaihteli räjähtelevästä riehunnasta huumaantuneeseen huojahteluun. Koko bändin lavaesiintyminen toimi uskomattomalla sykkeellä läpi koko keikan. Vokaaleille erityinen kiitos, sekä rumpali Jami Morganin että kitaristi Reba Meyersin laulu soi kolinan seasta musiikkityyiin sopivalla tavalla. Reban laulu sai livenä ehkä vielä hieman äänitettä enemmän aavemaista kaikua.

Gojiran aloittaessa Circus oli lämmennyt sekä henkisesti että fyysisesti lähes räjähtämispisteeseen. Yhtyettä kannustettiin ponnekkaalla chantilla ja jäsenten astuessa lavalle into repesi riehaantuneeksi mekkalaksi. Aloitusbiisi ”Only Pain” vastasi yleisön metallinnälkään loistavasti. ”The Heaviest Matter Of The Universen” mittaisen piipahduksen menneeseen jälkeen palattiin taas ”Magma” -albumin maailmaan rautakaksikko ”Silveran” ja ”Strandedin” sävelin.

Yleisö tuntui ottavan jokaisen biisin vastaan lämpimästi ja odotusta puhkuen. Energiset ja aggressiiviset revitykset, kuten ”The Cell”, ”Backbone” ja ”Oroborus” irrottivat niskanikamia liikkeeseen varsinkin eturivissä, joka tosin oli mahdollisesti ainoa paikka missä oli tukanheiluttelulle enemmän tilaa. Spontaani ”GO-JI-RA”-jollotus käynnistyi tuon tuostakin harvoina hiljaisina hetkinä ja yleisö lähti herkästi taputtamaan ja laulamaan mukana. Setissä kuultiin sopiva kombo juhlittua ”Magmaa” ja vanhoja suosikkeja.

Koko bändin esiintymisestä välittyi hyvä yhteistyö ja ilo olla lavalla. The Circuksen yleisöä kiitettiin useaan kertaan myös suomeksi, varsinkin nokkamies Joe Duplanteirin toimesta. Ylesöään tuntui rakastavan myös Duplantierin toinen veljes Mario, joka muun muassa kävi pyörähtämässä keikan päätteeksi pienellä crowd surfingilla. Eipä sillä, myös sekä kitaristi Christian Andreun että basisti Jean-Michel Labadien esiintyminen ja kiitokset olivat vilpittömän lämpimät ja hyväntuuliset.

Gojiran lavashowssa valot ja siirtymät biisistä toiseen efekteineen loivat tiiviin tunnelman ja antoivat loppuun asti mietityn vaikutelman. Vaikka varsinaisista koreografioista ei voi puhua, niin bändin poukkoilu ja loikkiminen ”Flying Whalesin” aikana toi kyllä mieleen leikkivät merenelävät.

Kautta illan bändien äänitekniikka oli hoidettu mallikkaasti. Gojiran kohdalla mikseripöydän saavuttaminen kuvaamisen jälkeen oli turha toivo ihmispaljouden vuoksi, mutta musiikki kuului yllättävän tasapainoisesti myös lavan lähelle ja sivummallekin.

Gojiran livevetoa saattaa olla tänä vuonna allekirjoittaneen kohdalla vaikea lyödä, mutta pidetään silti tässä vaiheessa vuotta vielä mieli avoimena!

Teksti ja kuvat: Raisa Krogerus ©Metalliluola

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here