Dark Tranquillity – Moment (2020)

Upeaa pimeää tyyneyttä pitkän hetken verran

Dark Tranquillity, tuo Göteborgin Amorphis, iski allekirjoittaneella jauhot suuhun rikkomalla neljän vuoden levytystauon ja paiskaamalla täysin odottamattoman kovan levyn meikämurjottajan syliin. En ole yhtyeen musiikkia levyltä kuunnellut sitten vuoden 2007 “Fiction” levyn jälkeen, mutta livenä nähnyt kaksi kertaa, mutta toden totta, uusin levy “Moment” sai arvostelijan pohtimaan elämänvalintojaan uudemman kerran.

Graafisesti erittäin miellyttävällä kansikuvalla varustettu “Moment” starttaa hyvin tutuissa DT-fiiliksissä “Phantom Days” -biisin aikana, ja ennen kuin ensimmäinen minuutti on täynnä ampeereista kajahtaa mukaansatempaava meininkiriffi – jösses, oliko DT aina näin maistuvaa musiikkia?

“Moment” on todella timmi kokonaisuus koko hurjan 50 minuutin mitaltaan. Vain muutama tasapaksumpi esitys levyltä löytyy, esimerkiksi kappaleet “A Drawn Out Exit” ja “Empires Lost To Time”, vaikka niillä on omat ansionsa ja menevät parempien teoksien imussa helposti.

Muuten albumin teokset ovat todella herkullisia melodisen death metalin paloja: “The Dark Unbroken” vie minut pianomelodioiltaan “A Virgin And A Whore” -aikaisen Eternal Tears Of Sorrowin tunnelmiin, “Standstill”-kappaleen intro kuulostaa tismalleen Ihmemies MacGyverin tunnusmusiikilta (ollen silti helvetin kova biisi!) ja “Eyes Of The World” -biisin leijailevat melodiat ja Mikael Stannen puhtaat laulut toimivat vaan niin saatanan hyvin, ettei voi kuin laulaa hoilottaa mukana “I can feel it coming down” samalla kun puit nyrkkiä milleniaalin kyynelien valuen poskillasi!

Kuva: Dirk Behlau

Erityismaininta vielä levyn viidennelle biisille “Remain In The Unknown” sen eteerisen ja pehmeän, mutta jämptin rakastavan syleilyn lailla ottavan kauneuden vuoksi. Stannen miehekkään sulokkaan äänen aatelisoiden kaiken. Jestamandeera. Oma henkilökohtainen teoriani on, että yleensä ottaen levy kuin levy, viides kappale on se paras. Change my mind!

Dark Tranquillityn uutukainen pääsi totaalisesti yllättämään meikäläisen housut kintuissa. “Moment” on suorastaan addiktoivaa namiskuukkelia korvasimpukalle. Tuntuu, että jokaisella kuuntelukerralla arvostaa aina vain uusia juttuja lätyllä. Enpä olisi vielä pari vuotta sitten uskonut kirjoittavani tällaista tekstiä bändistä, jonka luulin muuttuneen vanhetessaan vain nynnyjen läpsyttelyksi. Antakaa anteeksi, Dark Tranquillity! Olen itse ylpeästi nynny!

Aika katsoa peiliin ja kohdata vuoden ehdottomasti parhaimpiin lukeutuva melodeath-julkaisu silmästä silmään!

9/10

Janne Lesonen

1. Phantom Days
2. Transient
3. Identical To None
4. The Dark Unbroken
5. Remain In The Unknown
6. Standstill
7. Ego Deception
8. A Drawn Out Exit
9. Eyes Of The World
10. Failstate
11. Empires Lost To Time
12. In Truth Divided

Linkit:
http://www.darktranquillity.com/
https://www.facebook.com/dtofficial
https://www.instagram.com/darktranquillityofficial/
https://darktranquillity.bandcamp.com/

+ artikkelit

Musiikkidiggari jolle maistuu niin kosminen dub reggae kuin kiukkuinen black metal ja kaikkea siltä väliltä. Huumorintajuinen oman elämänsä kuningas, jolla on jyrkkiä mielipiteitä musiikista sekä ulkomusiikillisista seikoista. Harrastuksiin kuuluu englanninkielinen improvisaatiokomedia, itsensä kehittäminen sekä Seinfeld -tv-sarjan palvominen.