Uhrilahja – Mustan Moukarin Legioona (2020)

Päivänsäde ja Menninkäinen 2: Menninkäisen Paluu

Tampereen uudempaa mustan metallin aaltoa edustava Uhrilahja on parin vuoden kypsyttelyn jälkeen saanut ilmoille debyyttilevylleen jatkoa tittelillä “Mustan Moukarin Legioona”. Hillityllä tuotannolla (ei liian raaka, ei liian kiillotettu) soiva levykäinen paukkuu mukavasti, instrumentit kuuluvat edukseen ja alakuloisia tunnelmia alleviivataan harkituilla urkukuvioilla.

Levy on erittäin surumielisen kuuloinen. Vaikka kappaleiden tempot vaihtelevat keskitien tamppauksesta rivakampaan vyörytykseen, missään vaiheessa sellaista hurmoksellista spiidin kiimaa à la Morgal ei missään vaiheessa kuulla. Hyvänä esimerkkinä kappale “Nouse, Vaa’as!” – tempoa löytyy, mutta yleisfiilis on melankolinen, jopa harras. Vokalisti Necton rääkymiset ovat hyvin kypsennettyjä, ja niistä huokuu jokin tumma suru.
Tosin, en tiedä meneekö kunnia Nectolle kappaleen “Vaakaan Perintö” höpötysosiosta, se nimittäin kuulostaa hoopolta.

Kaikki biisit voisivat toimia soundtrackina kuvitteeliselle mokumentille Tolkienin luomassa fiktiivisessä Mordorin varjojen maassa, jossa kuvattaisiin örkkien, noitakuninkaiden ynnä muiden mörköjen ankeaa arkea – erityisesti välisoittona toimiva instrumentaali “Kohti Vapautta ja Kunniaa”, joka voisi hyvin olla myös Burzumin ambient-levyiltä. Muutoin kappaleet vaihtelevat perinteisemmistä black metal -sovituksista maalailevampiin teoksiin, joita väritetään pianolla, sade-efekteillä sekä akustisilla kitaroilla.

“Mustan Moukarin Legioona” on kaikessa ilottomuudessaan ja synkkyydessään erittäin kelpo kokonaisuus sekä lisä kotimaisen black metalin monimuotoiseen kattaukseen, mutta ei uusi klassikko. Yksittäiset elementit ovat Uhrilahjalla hallussa, vielä tarvitaan koko lätyn mitalta unohtumattoman kovia teoksia.

7+/10

Janne Lesonen

1. Intro
2. Inhon Lähde
3. Nouse, Vaa’as!
4. Mustan Moukarin Legioona
5. Kohti Vapautta Ja Kunniaa
6. Sota Valoa Vastaan
7. Vaakaan Perintö
8. Vapaa Maa, Tästä Ikuisuuteen…

Linkit:
https://uhrilahja.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/uhrilahja/

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here