NTSC / MUDO – Gristleism EP (2020)

Haastavaa äänimaisemaa rohkeille kuuntelijoille

0
62

Tartarus Recordsin tyylilinjaukselleen uskollinen split-julkaisu “Gristleism” -EP on hämärä kuunneltavaa. Ennen itse arvioon menemistä täytyy hieman avata kontekstia.

Gristleism on vuonna 2006 julkaistu pieni elektroninen laatikko, joka toistaa 13 alkuperäistä Throbbing Gristle -yhtyeen kappaletta napin painalluksella. Boksissa on myös napit sävelkorkeuden sekä nopeuden muuttamiselle. Artistit NTSC ja MUDO ovat sitten kukin tahollaan tehneet radikaaleja muokkauksia (purkaneet, rikkoneet, uudelleen rakentaneet, miksanneet ja/tai piirilevyjä juottaneet jne.) tulkitakseen Throbbing Gristlen taidetta uniikista näkökulmasta.

Noise Terrorist Social Club (eli tuttavallisemmin NTSC), tuo belgialainen elektroninen duo tarjoilee omalla kasetin puoliskollaan erittäin haastavan sekä raastavan kuuntelukokemuksen. Tämä melkein 22 minuuttisen teoksen äänivalli vaihtelee korvat rikkovasta ritinästä synkän ahdistaviin ambient-tunnelmiin ja aina takaisin karmeaan pörinään, joka saa meikämietiskelijän voimaan fyysisesti pahoin. Kehoni ei ollut valmis tällaiseen mölyyn, mutta onneksi kokonaan kuuntelukelvotonta tämä ei ole.
Arvosana tälle puoliskolle on 1/5.

MUDOn takana löytyy metallisotureille tutumpi nimi Iggor Cavalera (Sepultura, Cavalera Conspiracy, Mixhell). MUDOn puolisko kasetilla on rutkasti helpommin lähestyttävää matskua. Reilu 18 minuuttinen teos on kuin dystooppisen elokuvan häiriintynyt soundtrack, eli myös ahdistavia äänimaisemia maalailee Brasilian poika kansalle. Tätä kehtaa jo kavereille suositella, mutta pienellä varauksella. Jos ei vielä tullut selväksi, niin koko kasetilla ei siis ole metallimusiikin kanssa mitään muuta tekemistä kuin Cavaleran läsnäolo!

Arvosana tälle puoliskolle on 3/5.

Kun äärimmäisen musiikin ystäville ei enää haastetta löydy metal-musiikista, on silloin viimeistään aika kurkistaa todelliseen pimeyteen eli kokeelliseen noiseen. Kenties tämä kassu on hyvä aloitus uudelle harrastukselle!

2/5

Janne Lesonen

1. NTSC – T
2. MUDO – G

Linkit:
https://tartarusrecords.com/album/gristleism

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here