Mgła – Age Of Excuse (2019)

Itäisen Euroopan kivikovan äärimetalli-skenen kärkinimiin kuuluva Mgła tuli suuremman yleisön tietoisuuteen vuoden 2017 erinomaisen Excercises in Futility-albumin myötä, ja on sittemmin kasvatellut suosiotaan aktiivisen sekä erittäin kovatasoisen keikkailun myötä. Uusi, odotettu ja jopa etukäteen hypetetty albumiAge of Excuse” on nyt ulkona, mutta onistuuko se ylittämään varsin korkealle viritettyä rimaa tai vastaavasti tuomaan mitään uutta puolta yhtyeen entuudelta tuttuun pakettiin?

Reilut 43 minuuttia kellottava albumi on jaettu yksinkertaisen tyylipuhtaasti kuuteen, roomalaisin numeroin nimettyyn kappaleeseen. Ensimmäinen osa tekee jo selväksi, että tuleva albumi on musiikillisesti suoraa jatkumoa edelliselle. Kaikki Mgłalle tyypilliset elementit ovat vahvasti läsnä: Ihmisyyttä halveksuva, post-apokalyptinen tunnelma, jota hallitsevat vahvat, tajuntaan porautuvat riffit, laulaja M:n karhea raspiääni sekä musiikkia aggressiivisesti eteenpäin puskevat blast beatit. Albumin teema käsittelee ihmiskunnan loputonta typeryyttä, ja tekee sen vakuuttavalla tavalla.

Mgłan kaikessa tekemisessä kuuluu musiikillisen taituruuden lisäksi myös vahva tuotanto, joka antaa kuulijalle mahdollisuuden keskittyä tarkastelemaan heidän taidettaan erilaisesta kulmasta kerta toisensa jälkeen. Huomaan keskittyväni milloin lyyriseen ulostantiin, milloin Darksiden upeaan rumputyöskentelyyn – ja milloin taas heittäväni jalat pöydälle antaen kokonaisuuden puhua puolestaan. Laadukkaasti tuotettu materiaali pääsee todella oikeuksiinsa asianmukaisella äänentoistolla varusteulla laitteistolla kuunneltuna.

Hillityn mittainen teos on karsittu kaikesta ylimääräisestä ja sen nautiskelee alusta loppuun hyvällä ruokahalulla. Albumi on tasaisen vahvaa tekemistä koko pituudeltaan. Juuri tasalaatuisuus on paitsi albumin ehdottomia vahvuuksia, myös sen suurimpia heikkouksia. Timanttisesta materiaalista tuntuvat puuttuvan ne todelliset, kaiken tieltään lanaavat huipennukset, eikä muutama terävä koukkukaan olisi ollut pahitteeksi. Toisaalta on myös hyväksyttävä se seikka, että Mgła on musiikkia, joka vaatii kuulijaltaan täyden huomion: kappaleiden salakavalat nyanssit paljastavat itsensä vasta usean intensiivisen kuuntelukerran jälkeen.

”Age of Excuse” on ehdottomasti kaikkien ennakko-odotusten arvoinen, vaikka ei sinällään tuokaan mitään uutta yhtyeen musiikkia jo entuudestaan tuntevalle kuulijalle. Tai no, ainakin materiaalin leveyttä sekä uusia veisuja jo entuudestaan tasokkaaseen livesettiin. Käsillä on jälleen, omista jopa epärealistisen kovista odotuksista huolimatta, erinomainen albumi. Mikäli joskus tuntuu siltä, että maailma on liian positiivinen paikka ja aurinko paistaa ikävästi silmään, anna Mgłan (suom.”Usva”) kietoa synkkään syleilyynsä sekä upottaa omaan epätoivon kyllästämään todellisuuteensa.

8½/10

Markus Salmela

1. Age of Excuse I
2. Age of Excuse II
3. Age of Excuse III
4. Age of Excuse IV
5. Age of Excuse V
6. Age of Excuse VI

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here