Mgla – Exercises in Futility (2015)

MAINOS:[three_fourth]Sulje silmäsi. Kuvittele itsesi keskelle loppusyksyn pakkasen huurtamaa metsää, jonka puiden välistä nousevan auringon säteet osuvat höyryävään hengitykseesi. Kuvittele itsesi kävelemässä sankan sumun seassa vanhaa puusiltaa kostonhimoisena, veren maku suussa määrätietoisesti kohti käsiesi kautta alkavaa veren vuodatusta. Muuten kylmään ja kaihoisaan tunnelmaasi suodaan pieniä toivon rippeitä yleistunnelman verhoutuessa kuitenkin loppujen lopuksi synkkään mustaan verhoon. Onko kylmä? Kohta on, sillä tätä kaikkea tarjoaa Mglan uusin julkaisu ”Exercises in Futility”.

Puolalainen Mgla (suomeksi usva) verhoaa alkaneen syksyn sakeaan sumuun uudella, kolmannella pitkäsoitollaan ”Exercises in Futility”. Kuluvan vuosituhannen alussa Krakovassa perustettu kahden miehen black metal-yhtye on julkaissut pitkäsoittojen ”Hearts Towards Nonen” (2012) ja ”Grozan” (2008) lisäksi muutaman EP:n sekä Split-julkaisun mm. Exordiumin, Deathspell Omegan ja Clandestine Blazen kanssa. Eräänlaisena kulttibändinä tunnetun Mglan tavaramerkkeihin kuuluu musiikin lisäksi eleettömät live-esiintymiset mustiin huppuihin sonnustautuneena, ainoina liikkeinä soittamisen kannalta välttämättömät eikä välispeakkeja tai ylimääräistä yleisön kosiskelua tarvitse odottaa.

Mglan tapaan ei tällekään julkaisulle olla suotta keksitty biiseille nimiä, vaan ne on numeroitu tutusti roomalaisin numeroin. ”I” käynnistää levyn odottavan kauniilla melodialla vaihtuen hieman painostavampaan tunnelmaan ennen kuin lisää kierroksia hieman toiveikkaamman melodian saattelemana. Kappale sisältää loppua kohden tarvittavaa eeppisyyttä ja orkesterille ominainen melodioiden toisto luo kylmän kaihoisan tunnelman, jota raaka soundimaailma myös tukee. Seuraava ”II” jatkaa edeltäjänsä tunnelmia hieman synkempänä ja monipuolisempana sen ollessa allekirjoittaneen mielestä levyn ehdotonta eliittiä. Muuten levyn koherentti synkkä tunnelma ottaa hieman vihamielisemmän otteen raidalla ”III”, joskin sekin sopii kokonaisuuteen kuin se kuuluisa nyrkki siihen kuuluisaan silmään. Viimeinen ”VI” luo levyn loppuun vielä todella onnistuneen atmosfäärin ikään kuin kertoakseen, että kaikki maan päällinen lähestyy loppuaan kuten myös levy itsekin. Läpi levyn soljuvat toistuvat hypnoottiset melodiat tarvittavan karulla soundilla ja tylyllä vokaalisella ulosannilla pitävät otteessaan alusta loppuun ja levyn pyöräyttää mieluusti uudelleen samalla kun hakeutuu hieman synkempään ympäristöön levynautinnon maksimoimiseksi.

Pyöräytettyäni ”Exercises in Futilityä” useamman kerran läpi on pakko todeta, että todella vahvan ja toimivan kokonaisuuden ovat Puolan pojat saaneet kasattua. Jos vertaa Mglan aikaisempiin pitkäsoittoihin ”Hearts Towards Noneen”, jossa riffiteltiin hieman enemmän ja toistettiin vähemmän, sekä ”Grozaan” jossa nykyinen konsepti oli jo vahvasti läsnä, mutta biisien rakennelmat eivät olleet läheskään kypsiä, on ”Exercises in Futility” eheä ja loppuun saatettu teos. Soundi on saatu erittäin hyvin tunnelmaa tukevaksi ja ennen kaikkea tällä julkaisulla ei ole yhtäkään turhaa kappaletta tai osiota kappaleiden sisällä.

Suosittelen Mglan uusinta sieluntuotosta kenelle tahansa, varsinkin tunnelmabläkyn ystäville. ”Exercises in Futility” nousee tämän kuuntelijan listoilla aivan kärkipäähän ja siellä myös pysyy.

10/10

Tore Pedersen

Mgla Facebook

Mgla homepage
[/three_fourth]
[one_fourth_last]
mgla
1. Exercises in Futility I
2. Exercises in Futility II
3. Exercises in Futility III
4. Exercises in Futility IV
5. Exercises in Futility V
6. Exercises in Futility VI[/one_fourth_last]

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-