Iku-Turso – The Great Tower (2017)

0
327

Pimeyttä, synkkyyttä, vihaa ja tunkkaista maakellarin katkua. Näitä elementtejä tarjoilee debyyttilevynsä vastikään julkaissut Iku-Turso. Kyseessä on hollantilais- ja yhdysvaltalaisverellä vahvistettu oululaislegioona. Yhtyeen nimi juontaa suomalaiseen kansantarustoon ja musiikki taasen skandinaavisen black metalin alkuajoille.

”The Great Tower” oltaisiin aivan hyvin voitu nauhoittaa 1990-luvun alkupuolella. Tämä on siis pelkästään hyvä asia, ottaen humioon yhtyeen äärimmäisen raa’an ja hämmästyttävän ”autenttisen” ilmaisun. Iku-Turso kumartaa black metalin synnyinsijoille sirkkelikitaroiden, nopean blast-beatin ja raastavien vokaalien luoman jäätävän tunnelman avittamana – paikka paikoin voisi kuvitella kuuntelevansa Emperorin tai Immortalin varhaisilta vuosilta pöytälaatikkoon jääneitä levytyksiä. Modernin aikakauden yhtymäkohtia löytyy myös, näistä esimerkkeinä edellisen vuoden sensaatio Asagraum tai yhtälailla jääkylmää tunnelmaa huokuvan albumin julkaissut kotimainen KVAL.

Kappalemateriaali on taitaen kirjoitettua, joskaan ei aivan tasaista. Teos ei jaksa kantaa keskivaiheillaan yhtä vahvasti, kuten alku- ja loppupäiden väkivahva rynnistys tekevät. Tätä kuitenkin kompensoi albumin maltillinen 32 minuutin kesto. Vahvinta antia ovat levyn avaavat, lähes täydellisyyttä hipovat ”An Adversary’s Funeral” sekä ”Chastise Thyself”. Loppupuolelta mainitakoon hyytävää tunnelmointia tarjoileva ”The Capriciousness of the Galaxy”. ”The Great Towerin” äänimaailma on saatu pysymään teeman puolesta uskottavana, eikä ysäri-illuusio hajoa missään vaiheessa. Riipiviä vokaaleja ja tajuntaan porautuvaa riffittelyä kuuntelee näin ollen myös tuotannon puolesta enemmän kuin mielellään.

Iku-Turso tarjoilee ilahduttavan matkan aikaan, jonka luuli olevan jo kaukana takanapäin – istu lempituoliisi, nauti lasi valitsemaasi virvoketta ja anna musiikin kuljettaa vuonojen maahan parin vuosikymmenen taakse.

7/10

Markus Salmela

1. Into The Great Tower
2. An Adversary’s Funeral
3. Chastise Thyself
4. Tenebrous Sepulchers
5. The Wind Is Singing My Name
6. Bleached Bones In Utter Darkness
7. Seething Sultrines
8. Everlasting Nightsky
9. The Capriciousness Of The Galaxy

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here