Honningbarna – Voldelig Lyd (2017)

Mainos:
Saarihelvetti

Norja tunnetaan paitsi hiihtolajeista, korkeista hinnoista ja black metalin synnyinsijoista, myös laadukkaasta punk rockista. Oslo Ess:n ja Livstidin kaltaisten hittikoneiden vanavedessä surffailee Kristiansandista ponnistava Honningbarna. Yhtyeen uusin (mielenkiintoisesti vain digitaalisena ja LP:nä jaeltava) julkaisu kantaa nimeä ”Voldelig Lyd”. Kyseessä on kuitenkin jo bändin viides täyspitkä, joten mistään aivan untuvikoista ei voida tässä yhteydessä puhua.

Honningbarnan musiikki on tarttuvia koukkuja täynnä olevaa rehellistä ja tarttuvaa punk rockia. Vaikutteita löytyy niin metallista, punkista kuin klassisesta rockista. “Voldelig Lyd“ sisältää turboahdetun paketin edellämainittuja elementtejä käärittynä yhtyeen omaleimaiseen ilmaisuun. Kappaleet heijastelevat nuorten miesten tarvetta käsitellä maailman hullua nykytilaa, ja toimivat soittajilleen tapana purkaa sekä suodattaa kokemuksiaan ympäröivästä kaaoksesta. Tämä kaikki purkautuu puhtaana soittamisen ilona, jota harvemmin nykymusiikissa tuntuu enää kuulevan.

Musiikillisia vaikuttimia tärkeämpänä yhtye kokee elokuvat, kirjat ja ennen kaikkea eletyn elämän. Albumin menevimpiin kappaleisiin lukeutuva ja varsin ajankohtaisesti nimetty ”Pyongyang Freedom Fighter” heijastelee laulaja Edvard Valbergin omia kokemuksia Pohjois-Korean matkaltaan, ja kertoo tarinaansa ylimaallisesta vallan tunteesta sekä näkymättömissä kahleissa kipuilevasta pienestä ihmisestä. Toisena nostona mainittakoon levyn ”metallisempaa” osastoa edustava ”Sant”. Kotimaisia vastineita ajateltaessa nousevat päällimmäisinä mieleen hienoja kappaleita sekä viihdyttäviä keikkoja viime aikoina tarjoilleet Huora ja Pää Kii.

Kahteenkymmeneen minuuttiin ahdettu teos ei sisällä ensimmäistäkään huonoa (tai edes keskivertoa) kappaletta. Jos nyt jotain relevanttia kritisoitavaa etsii, niin olkoon se albumin lyhyt kesto, sillä mikäli pöytälaatikosta löytyy lähellekään yhtä terävällä kynällä kirjailtuja kappaleita lisää, olisi niitä mielellään kuullut tälläkin julkaisulla.

Honningbarna on varmasti TRVE KVLT- jäykistelijöille liian punk, ja pitkän linjan punkkareille puolestaan kaupallista p*skaa. Meille normaaleille ja genrerajoille tahattomasti naureskeleville kuulijoille yhtye tarjoaa kuitenkin yhden viime vuoden menevimmistä albumeista.

8/10

Markus Salmela

1.Hold An Ann
2.Født Feig/Dø Bleig
3.Slutt Å Gi Mening
4.Pyongyang Freedom Fighter
5.Voldelig Lyd
6.Haster Som Faen
7.Sant
8.Penthouse Perfekt (Feat. Haley Shea)

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän