Havukruunu – Uinuos Syömein Sota (2020)

Kantahämäläisistä korpimetsistä kuuluu jälleen kummia. Metsissä liikuskelee jotakin synkkää ja pahaenteistä. Havukruunu on palannut levytyskantaan muutaman vuoden tauon jälkeen.

Huolimatta siitä, että pinnan alla oli kuplinut jo muutaman demon ja yhden täyspitkän verran, onnistui vuonna 2017 ilmestynyt ”Kelle Surut Soi” yllättämään useat alan harrastajat housut kintuissa. Albumi lähenteli nappisuoritusta paitsi musiikillisilla mittareilla, myös onnistumalla luomaan tuoretta näkökulmaa pitkät perinteet omaavaan kotimaiseen black metal -viitekehykseen.

”Uinuos Syömein Sota” jatkaa siitä, mihin edellinen teos jäi – ja jos mahdollista – vielä vihaisempana sekä melodisempana. Avausraita saa introllaan jo ihon mukavasti kananlihalle, ja varsinaisen kappaleen iskiessä eetteriin on helvetti jo kirjaimellisesti irti. Nyt meinaan lähtee.

Levyltä vyöryy tajuntaan valtava määrä informaatiota, eikä kuulijalle jää pienintä epäilystä siitä, pysyisikö homma kasassa vai ei. Tiukkaa blast beat -runttausta, sirkkelikitarointia, kaihoisampaa melodianpätkää, kryptisiä lyriikoita, sekä tietenkin kuikan ujellusta – kuinkas muuten. Kaikki tämä ja vähän muutakin nivottuna kuulijaystävälliseen pakettiin, johon on haettu onnistuneesti hard rock -henkistä tarttumapintaa.

Havukruunu on onnistunut ottamaan kotimaisesta black metalista parhaat palat, jättäen turhan kaavamaisen synkkyden taakseen ja nostaen samalla musiikkinsa eeppisiin mittasuhteisiin. Yhtälailla rajoja rikkovaa sekä suurempaa yleisöä puhuttelevaa mustaa metallia ovat viime vuosina tahoillaan tehtailleet muiden muassa Mgła sekä Batushka. Vaikka yhtyeiden tulokulma musiikkiin on hieman erilainen, yhdistää kaikkia sama tapa luoda jotakin uutta ennalta tuttuun aihepiiriin.

Uskallan väittää, että ”Uinuos Syömein Sota” on yksi tämän vuosikymmenen kovimpia kotimaisia black metal -julkaisuja. Haastajia varmasti tulee, mutta suunta on nyt osoitettu sekä rima asetettu – myös tällä kertaa harvinaisen korkealle.

9/10

Markus Salmela

1. Uinuos Syömein Sota
2. Kunnes Varjot Saa
3. Ja Viimein On Yö
4. Pohjolan Tytär
5. Kuin Öinen Meri
6. Jumalten Hämär
7. Vähiin Päivät Käy
8. Tähti-Yö Ja Hevoiset

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here