Havukruunu – Kelle Surut Soi (2017)

Tuoreen ja mielenkiintoisen black metalin painopiste on hivuttautunut perinteisestä pohjoismaalaisesta synkistelystä kuin varkain kohti Itä-Eurooppaa. On kuitenkin hienoa huomata, että yllättäjiä löytyy vielä täältä kotimaankin kamaralta, yksi näistä on Hausjärveltä lähtöisin oleva Havukruunu.

Yhtyeen ”Kelle Surut Soi” -nimeä kantava toinen studioalbumi on taattua suomibläkyä alusta loppuun. Hieman mystisesti aukeneva avausraita ”Jo Näkyvi Pohjan Portit” lupailee jo hyvää, ja kakkosraita ”Vainovalkeat” sitten lunastaa viimeistään kaikki lupaukset. Raivokas ja kaihoisan kaunis ralli on parhaita black-kappaleita pitkään aikaan. Makupaloina mainittakoon vielä tummat pilvet taivaalle nostattava ”Myrskynkutsuja” sekä hengästyttävän hieno ”Vainajain Valot”, joka viimeistään aiheuttaa pakottavaa tarvetta kääntää nuppeja kaakkoon.

Havukruunun musiikissa on selkeästi aistittavina vaikuuttimina kansanmusiikki, luonnonläheisyys sekä pohjoinen mielenmaisema. Tyylillisesti yhtye on keveimmillään Ensiferumilta haiskahtavaa folkia, svengaavimmillaan kuin Darkthrone, ja rujoimmillaan se murjoo Satanic Warmasterin viitoittamalla tiellä.

Albumi on tyylikäs ja loppuun asti hiottu paketti aina lyriikoita ja kansitaidetta myöten. Tematiikaltaan Havukruunu liikkuu soljuvasti pakanauskontojen värittämissä korpimetsissä, vaellellen kuin pahansuopa aave hiljaa usvaisten havupuiden välissä. Vokaaleista vastaava Stefan on ehdottomasti oikea hahmo tulkitsemaan tämän kaltaista musiikkia: miehen korvia riipivä ulosanti on rujoudestaan huolimatta moniulotteista ja selkeää. Rytmikkäästä jammailusta raivokkaaseen IT-tykkituleen kannujaan käskyttävä yhtyeen toinen jäsen Noitavalo hoitaa myös tonttinsa erinomaisesti.

Tasaisen laadukas ja kotimaisella laulettu kappalemateriaali sekä mielenkiintoiset sovitukset pitävät huolen siitä, että levy kestää aikaa ja kulutusta. ”Kelle Surut Soi” on parhaimmillaan nautittuna riittävällä äänenvoimakkuudella sekä ajatuksiinsa uppoutuneena. Yksi vuoden 2017 kovimmista black metal -julkaisuista on nähnyt päivänvalon.

9/10

Markus Salmela

https://www.youtube.com/watch?v=54yv5MO9d84

1. Jo Näkyvi Pohjan Portit
2. Vainovalkeat
3. Noidanhauta
4. Vainajain Valot
5. Vaeltaja
6. Myrskynkutsuja
7. Verikuu
8. Kelle Surut Soi

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here