Eartheria – Throes Of Time EP (2015)

Kuva: Yhtyeen/artistin promomateriaali tai lehdistökuva ja/tai levy-yhtiön jakama tiedotekuva
Kuva: Yhtyeen/artistin promomateriaali tai lehdistökuva ja/tai levy-yhtiön jakama tiedotekuva
MAINOS:Porissa 2014 perustettu pääpiirteissään modernia melodista (death) metallia edustava kvartetto Eartheria julkaisi ensimmäisen EP:nsä ”Throes Of Time” joulukuussa 2015. Bändi on ehtinyt keikkailla jonkin verran myös kotikaupunkinsa ulkopuolella sekä voittanut bändikilpailun saaden kiinnityksen Porispereen tulevalle kesälle Cheekin ja Antti Tuiskun kaveriksi. Huumori sikseen ja paneudutaanpa hieman EP:n sisältöön.

Melodinen metalli alkaa olla suhteellisen kattavasti edustettu genre, joten edukseen erottuminen ja tuoreen lähestymistavan tarjoaminen on suhteellisen hankalaa. Eartherian kuuden biisin setti liikkuu sekin turvallisilla vesillä, eikä oikeastaan heitä tiskiin mitään uutta tai mullistavaa, minkä voisi tunnistaa bändin omaksi jutuksi. Musiikilliset elementit ovat tarttuvine kitaramelodioineen ja korinalauluineen hyvin pitkälti niitä genrelle tyypillisiä. Puhtaita lauluosuuksia ei ole, joten kaiken mahdollisen melodisesta Metallista ammentavaan soppakauhaan ei ole koskettu. Puhtaiden lauluosioiden puuttuessa Eartherian valitsemasta linjasta suuri vastuu biisien erottuvuudelle ja mieleenpainumiselle lankeaa kitaramelodioiden ja riffien harteille. Se onnistuu kuitenkin oikein kelvollisesti, eikä puhtaita lauluosuuksia jää oikeastaan kaipaamaankaan lisämausteeksi.

Yleensä näinkin tuoreiden bändien ongelmana on hiukan haparoiva ilmaisu, kehityksen alla olevat soittotaidot sekä hapuilu oman linjan löytämisessä. Pekka Leino (kitara&laulu), Lauri Unkila (kitara), Janne Rosholm (basso), Mikko Ojakoski (rummut)-nelikko osoittautuu kuitenkin sangen päteväksi jengiksi, joka ei soitto- ja biisinkirjoitustaitojensa puolesta kalpene pidempään tahkonneille pumpuille. Eartherian paketti on selkeästi kaikin puolin kasassa, joten em. ennakkoon odotettavissa olevat uusien bändien ongelmat eivät ole läsnä millään tavoin, vaan huomio voi keskittyä täysin itse musiikkiin ilman häiriötekijöitä.

“Throes Of Time” on tasavahva ja laadukkaasti tuotettu julkaisu, josta parhaiten erottuvat avausraita ”Horizon”, ”Tempest” ja ”Concealed, Confined” Horizonin napatessa EP:n parhaan biisin tittelin. Kuten mainittu, Eartheria ei säväytä niinkään omalaatuisuudellaan tai erottuvuudellaan, mutta jamppojen soittotaidot, ammattimainen työskentely sekä kokonaisvaltaisesti laadukkaat biisit jättävät EP:stä positiivisen mielikuvan. “Throes Of Timea” kuuntelee mielellään ja bändi tullee löytämään oman kohdeyleisönsä, kun keikkoja alkaa kertyä vyön alle lisää oikeaan aikaan oikeissa paikoissa. Potentiaalia ainakin on riittämiin laajamittaisemmankin kuulijakunnan haalimikseksi takataskuun, kunhan myös se oma koukku saadaan nykyistä paremmin esiin. Ilman sitä hukkuu helposti melodisen Metallin suureen massaan.

3½/5

Tomi Väänänen

1.Horizon
2.The River
3.Tempest
4.Concealed, Confined
5.Pariah
6.Blood Moon

+ artikkelit

Tulisieluinen ja mustaverinen Savon Nosferatu, joka imee elinvoimansa raskaasta musiikista, hard rockista black metalliin. Musiikin ohella ajankäyttöä ohjaavat työ, perhe, lasten harrastukset, kuntosali, kalastus, jääkiekkohuliganismi sekä leffat ja tv-sarjat.