Iron Maiden – Piece Of Mind (1983)

Vuonna 1982 julkaistun metallin merkkipaalun ”The Number Of The Beastin” siivittämänä Iron Maiden oli nousukiidossa ja oli aika takoa lisää tulikuumaa rautaa. Keikkailu ja kova rock-elämä vaativat kuitenkin jälleen veronsa ja rumpali Clive Burr poistui vahvuudesta vuoden 1982 lopulla. Tarinoiden mukaan Burrin kerrotaan mm. yrjöilleen kesken keikkojen humalassa/krapulassa, joten miehen turnauskunto ei ollut enää paras mahdollinen. Uudeksi rumpaliksi valikoitui mm. ranskalaisessa Trustissa vaikuttanut ja pian ”flatnose”-lisänimen saanut Nicko McBrain, joka toi tullessaan aimo annoksen huumoria bändin imagoon. Iron Maidenin legendaarisin, tunnetuin ja arvostetuin – se ainoa oikea -kokoonpano Harris/Dickinson/Smith/Murray/McBrain oli syntynyt. Tämä miehistö tuskin kaipaa minkäänlaisia lisäesittelyjä.

”The Number Of The Beastin” seuraaja ”Piece Of Mind” äänitettiin Compass Point Studiolla Nassaussa Bahamalla vuoden 1983 alkupuolella ja julkaistiin myöhemmin saman vuoden keväällä. Levy sai mukavan vastaanoton nousten Britanniassa listasijalle 3 ja Pohjois-Amerikassakin sijalle 14. Uusiutuneen kokoonpanon myötä Maidenin musiikillinen tyyli kaikkosi entistä kauemmaksi kahden ensimmäisen albumin maisemista, joita oli vielä edellisellä levyllä selkeästi mukana. ”Piece Of Mind” loi tukevan pohjan ja suuntaviivat tuleviksi vuosiksi ollen musiikillisesti bändin parasta antia siihen mennessä.

”Piece Of Mindilla” esiintyvät kaikki klassisen 80-luvun Maidenin tunnusmaisimmat piirteet: laukkakomppi, korkealta ja kovaa vedetty laulu, Smith/Murray-tuplakitarointi ja melodiakuviot, McBrainin välillä ”puolihuolimaton” ja epätahtinen kannuttelu sekä biisien tyylinvaihtelu nopeista ja suoraviivaisemmista ralleista eeppiseen tarinointiin. Albumin lyriikat nojaavat puolestaan vahvasti kirjallisuuteen, elokuvamaailmaan ja mytologiaan, mikä on sangen kaukana kahden ensimmäisen levyn maailmasta. ”Piece Of Mindilla” tapahtuikin selkeä irtiotto bändin juurista myös tältä osin.

Yhtenä merkittävimmistä ansioista ”Piece Of Mindilla” on Dickinson/Smith-parivaljakon sävellystyön puhkeaminen kukkaan, yhdessä ja erikseen. Tuloksena syntyi kolme raudanlujaa Maiden-klassikkoa ”Revelations”, ”Flight Of Icarus” sekä ”Die With Your Boots On,” jonka kirjoittamiseen myös Steve Harris osallistui. Harrisin sävellyskynä oli tikarinterävänä tuottaen loistavan ”Where Eagles Daren” ja yhden Maidenin tunnetuimmista hiteistä ”The Trooperin.” Levyn alkupuoli on melkoinen klassikko-/hittikavalkaadi, jonka veroista ei Maidenin katalogista montaa löydy.

Aivan täyttä ilotulitusta ei tämä levy kuitenkaan ole. Albumin jälkimmäisellä puoliskolla biisien taso notkahtaa. ”Still Life”, ”Quest For Fire” ja ”Sun And Steel” eivät yllä levyn alkupään materiaalin tasolle, mutta kyllähän niitäkin sujuvasti kuuntelee. Levyn päätösbiisi, ”Dyyni”-romaanista tarinansa ammentava mystinen ja tunnelmallinen eepos ”To Tame A Land” on mielestäni aliarvostettu. Kappaleen voi laskea samaan päätösbiisikategoriaan kuin ”Hallowed Be Thy Name”, ”Rime Of The Ancient Mariner” ja ”Alexander The Great”, jotka ovat kaikki Maidenin albumien päätösnumeroiden aatelia. Klassisen Maidenin aikakaudella tästä jatkumosta poikettiin ainoastaan ”Seventh Son Of A Seventh Sonilla” viisi vuotta myöhemmin.

Yhtenä miinuksena voidaan mainita myös alkuperäisen julkaisun ohkaiset soundit. Mielestäni tämä albumi kuulostaa vähän liian foliomaiselta ja soundeihin toivoisi lisää muhkeutta ja syvyyttä. Levyn kansitaide jatkoi omaa kehityskaartaan ollen yksi Maidenin synkimmistä. Kirvesmurhaaja Eddie on kahlittu pakkopaidassa pehmustettuun koppiin aivot poistettuna. Levyn kannen sisältämässä valokuvassa Eddien aivot tarjotaan bändille illalliseksi lisukkeiden kera.

”Piece Of Mind” on ehdottomasti yksi Maidenin kulmakivialbumeista, joidenkin mielestä kaikkein paras. Jos joku on ensimmäistä kertaa tutustumassa Maidenin klassiseen aikakauteen, suosittelisin aloittamaan tästä albumista, sillä se sisältää kaikki mahdolliset elementit, jotka tekivät Maidenista sen, mitä se parhaimmillaan oli.

9/10

Tomi Väänänen

1.Where Eagles Dare
2.Revelations
3.Flight Of Icarus
4.Die With Your Boots On
5.The Trooper
6.Still Life
7.Quest For Fire
8.Sun And Steel
9.To Tame A Land

1 KOMMENTTI

  1. Muistan tuon kasettina sukulaiseni kätköissä. Hänen kaverinsa oli taiteillut kuoren. Suosikkejani olivat The trooper ja Sun and steel.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here