Beast in Black – Berserker (2017)

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja
MAINOS:

Vaikka Anton Kabasen (ex-Battle Beast) tuore rytmiryhmä Beast in Black oli ollut otsikoissa jo jonkin aikaa, pääsi sen ensimmäinen singlelohkaisu Blind and Frozen” yllättämään takavasemmalta ja kovaa. Odotukset uutta albumia kohtaan olivat varmasti korkealla torpassa jos toisessa, sillä on melkoisen selvää, että miehen sävellyskynän terävyys on ollut jokseenkin tuttua monelle suomimetallia seuraavalle taholle.

Berserkerille on koottu kappalemateriaalia suhteellisen pitkältä ajalta, ja vanhimmat teokset juontavat jopa 8 vuoden taakse. Erinomainen avausraita Beast in Black” kuulostaa erittäin tutulta, eikä varmasti ole kaukaa haettua kuvitella, että se oltaisiin voitu kuulla yhtä hyvin jo Battle Beastin debyyttialbumilla. Puhuttaessa Kabasesta ja Beast in Blackistä, on kovin helppoa vedellä yhtäläisyysmerkkejä miehen edelliseen kokoonpanoon Battle Beastiin, joten käsiteltäköön Beast in Blackia tästedes (ainakin tässä tekstissä) omana itsenäisenä instituutionaan.

Kabanen on haalinut ympärilleen varsin hienon nipun lahjakkaita soittoniekkoja, ja etenkin laulusta vastaava Yannis Papadopoulos on ehdottomasti oikea herra kyseiseen hommaan. Miehen laajaa skaala hempeästä kuiskailusta korkeaan heavy metal-kiljumiseen pääsee oikeuksiinsa Beast in Blackin moniulotteisessa ja paikoitellen jopa leikittelevässä materiaalissa.

Levyä kuuntelee kerta toisensa jälkeen erittäin mielellään, sillä kappaleet soljuvat saumattomasti ja luontevasti aina perinteisemmistä heavy metal/hard rock-ralleista modernin powerin puolelle ja takaisin. Vaikutteet kappaleiden takana paistavat läpi ihailtavan häpeilemättä. Näistä osoituksena muiden muassa 80-lukulaiseen synapoppiin tukeutuva Crazy”, Mad, Insane”, Europelle hattua nostava Eternal Fire”, sekä jossain Gloryhammerin galaktisissa sfääreissä jumppaileva Zodd the Immortal”.

Perinteisen kaavan mukaisesti, viimeisen kappaleen powerballadin virkaa on valikoitu toimittamaan Yanniksen hienosti tulkistsema Ghost in the Rain”,joka jää kuitenkin hieman etäiseksi muutoin räväkän ja sykettä nostattavan materiaalin seassa. Albumin kohokohdiksi on nostettava erinomaiset Born Again” sekä “Blind and Frozen”, joista jälkimmäinen on (edelleen, jopa yllätysmomentin jo haihduttua) yksi vuoden parhaita yksittäisiä kappaleita.

Mitään uuttahan Beast in Black ei metallikartalle uutukaisellaan sinänsä tuo, mutta tarvitseeko sitä kuuluisaa pyörää lähteä aina keksimään uudestaan, etenkin jos vanha toimii, ja vieläpä paremmin kuin hyvin? Mielestäni ei. Berserker on ehdottomasti yksi vuoden hienoimpia albumeita kotimaisen musiikin saralla, enkä olisi ollenkaan yllättynyt sen saavuttamasta kansainvälisestä huomiosta.

8½/10

Markus Salmela

1. Beast In Black
2. Blind And Frozen
3. Blood Of A Lion
4. Born Again
5. Zodd The Immortal
6. The Fifth Angel
7. Crazy, Mad, Insane
8. Hell For All Eternity (Bonus Track)
9. Eternal Fire
10. Go To Hell (Bonus Track)
11. End Of The World
12. Ghost In The Rain

+ artikkelit

Ei oppinut hallitsemaan mitään soitinta, joten tyytyy kirjoittamisen ohella valokuvaamaan niitä, jotka tämän taidon omaavat. Vapaa-aikaa rytmittävät matkailu, kilpauinti ja black metal. Edellämainittujen lisäksi kiinnostunut eläimistä (ei siinä mielessä).