Takuulaatua äärimetallin veteraanilta: Cradle Of Filth @Nosturi, Helsinki 7.3.2018

Cradle Of Filthin ”Cryptoriana – The World Tour” saapui Helsingin Nosturiin keskiviikkona 7.3.2018.

Harmillisesti Helsingissä jäätiin vaille aiemman Euroopan kiertueen yhteistyökumppania Moonspellia, ja osa yleisöstä kaipaili lämmittelijää aluksi jopa ääneen. Joka tapauksessa, huolimatta edellä mainitusta ja keskelle viikkoa asettuneesta keikkaillasta, Nosturi oli tupaten täynnä hyvissä ajoin ennen kellon lyömää.

Nosturi oli niin täynnä, että kolmen biisin kuvaamisen jälkeen paikan löytäminen salista vei hieman aikaa, eikä näköyhteyttä lavalle saanut ennen setin loppupuolta. Toisaalta Cradle Of Filthin show oli aloituksen, lopun ja välissä varastettuja silmäysten perusteella suhteellisen vaatimaton ottaen huomioon bändin vahvasti visuaalisen ilmeen. Nosturiin oli tultu soittamaan metallia, eikä esittämään teatteria.

Vuosien varrella miehistönvaihdoksia kokenut yhtye vaikutti lavalla melko rutinoituneelta, mutta hyväntuuliselta. Nokkamies Dani Filth veti shown läpi turhia kujeilematta, mutta
varsinkin kitaristi Richard Shawn lavakarisma sekä kauhu-steampunk-marionettimaiset esiintymismaneerit piristivät showta. Harmillisesti herttaisen Lindsay Schoolcraftin edesottamukset eivät juuri lavan takanurkasta näkyneet.

Filthin demonisista murinoista saatanallisiin kirkaisuihin yltävä lauluilmaisu on äänelle ja äänentoistolle epäilemättä haastavaa. Laulun suhteen olikin ennakkoon hieman epäilyksiä. Vuodet vaikuttavat vieneen Filthin äänestä terävimmän terän, huolimatta sekä Cradle Of Filthin, että vokalistin toisen aktiivisen bändiprojektin Devilmentin tuoreimmista positiivista näytteistä.

Varsinkin keikan alussa koko skaala lähti Danilta kuitenkin oikein näppärästi. Aloitusbiisi “Gilded Cunt” oli ilahduttava ja eeppisen “Bathory Arian” tarjoama variaatio laulussa esitteli äärimetallin veteraanin äänen kestoa yllättävän mukavasti. Vastaavasti esimerkiksi henkilökohtaiselta suosikkilevyltäni ”Midianilta” mukaan poimittu “Her Ghost In The Fog” kuulosti laulujen suhteen jo hieman työläältä.

Vaikka Filthin ääni tuntui loppua kohden menevän hieman tukkoon, oli laulu miksattu riittävästi eteen, eikä hukkunut instrumenttien alle. Schoolcraftin kerronnalliset ja oopperalauluosuudet puolestaan kuuluivat Nosturissa kauniisti. Muutenkin keikka oli äänentoistoratkaisuiden suhteen melko kuulijaystävällinen. Esimerkiksi ilmeisen loistavasti työ-orientoitunut rumpali Martin ’Marthus’ Škaroupka oli sijoitettu lavalle pleksin taakse, eivätkä rummut siten hukuttaneet muita instrumentteja tai laulua.

Settilistalle oli poimittu biisejä varsin kattavasti Cradle Of Filthin koko mittavan uran ajalta. Kiertueen promotoimalta tuoreelta “Cryptoriana – Seductiveness Of Decaylta” kuultiin vain kaksi biisiä, “Heartbreak And Seance” sekä “You Will Know The Lion By His Claw”. Harmillisesti “Achingly Beautiful” ei päässyt settilistalle. Tungoksen vuoksi yleisön reaktioita oli vaikea seurata, mutta kuulosti siltä, että aikaisemmin mainitun “Bathory Arian” lisäksi lämpimimmän vastaanoton sai “Born In The Burial Gown”, jonka aikana muuten aika paikallaan hiljaa viihtyvä yleisö innostui laulamaan mukana.

Kokonaisuudessaan ilta oli mukava ja Cradle Of Filthin näkeminen lavalla positiivinen kokemus. Tungos ja paikan etsiskely keikan aikana hieman latisti allekirjoittaneen tunnelmia, mutta hetkittäin varsinkin vanhojen suosikkien tulkintaan uppoutuminen nostatti asiaankuuluvan live-flown, eivätkä vaatimattomammatkaan hetket jääneet harmittamaan.

Cradle Of Filth on mitä ilmeisimmin odotettu vieras Helsinkiin jälleen seuraavaa levyä promotoidessaan!

Raportti ja kuvat: Raisa Krogerus ©Metalliluola

Cradle of Filth Setlist Nosturi, Helsinki, Finland 2018, Cryptoriana World Tour

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here