Vainaja – Kiviristi EP (2020)

Niin raskasta messuamista että henki menee!

MAINOS:Ääh, jotain lovexia…” ajattelin nähdessäni bändin promokuvassa kahdella jäsenellä valkoisia silinterihatun tapaisia päähineitä – sitten eka biisi tipahti naamalle kuin hautakivi, ja kaikki ennakkoluuloni murskaantuivat veriseksi mössöksi! Että se niistä ennakkoluuloista! Sen verran painavaa death/doomia siivilöi Vainaja.

Kyseessä oleva “Kiviristi” EP on tulevan konseptilevyn ensimmäinen osa ja jälkimmäinen puolisko tulee sitten kun tulee jossain hamassa tulevaisuudessa. Itse en täysin ymmärrä tällaisia ratkaisuja, mutta kukin tyylillään ja muita kuluneita fraaseja.

Levykäinen sisältää kaksi murskaavan raskasta biisiä kellottaen yhteensä noin 22 minuuttia. Yhtye onnistuu luomaan todella piinaavan tunnelman messuamiseensa, jota maustetaan pienillä industrial-vivahteilla, eli efektien käyttämisellä esimerkiksi vokaaleissa sekä lyhyillä välihäröilyillä. Tällaisessa kompaktissa paketissa ei ehdi matskuun kyllästyä ja itse huomasin laittavani kiekon soimaan heti uudelleen sen loputtua. Kahdessa biisin järkäleessä siis riittää yllin kyllin pureskeltavaa ja kuunneltavaa.

Unohtaa ei sovi myöskään puhua konseptista bändin takana, mikä oli itselle entuudestaan tuntematonta. Vainaja ammentaa teksteissään Suomen 1800-luvun historiaan pohjautuvaa Vainajan kirkon legendaa sekä myyttistä “pahuuden saarnamiestäWilhelm Waenaata, jonka Pohjanmaalta löydettyihin teksteihin bändin julkaisujen tarinat perustuvat.
Hienoa että yhtyeet uskaltavat tarttuvat marginaalisiin historiallisiin tapahtumiin ja tuoda sitten tietoa meille rahvaallekin yleisempään tietoisuuteen.

Jää nähtäväksi missä vaiheessa lähdemateriaali on loppuun lypsetty ja bändi maalannut itsensä konseptuaaliseen nurkkaan, mutta sitä ennen kannattaa laittaa parempaa albaa niskaan ja kääntyä Vainajan uskoon, nautiskellen samalla laadukkaan death/doomin tunnelmista.

4/5

Janne Lesonen

1. Alistuneet Sielut
2. Polku

Linkit:
https://vainaja.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/vainaja/

+ artikkelit

Musiikkidiggari jolle maistuu niin kosminen dub reggae kuin kiukkuinen black metal ja kaikkea siltä väliltä. Huumorintajuinen oman elämänsä kuningas, jolla on jyrkkiä mielipiteitä musiikista sekä ulkomusiikillisista seikoista. Harrastuksiin kuuluu englanninkielinen improvisaatiokomedia, itsensä kehittäminen sekä Seinfeld -tv-sarjan palvominen.