Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus – Lauluja Suomesta (2017)

Kuva: Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus

Timo Rautiaisesta (vaihtelevine yhtyeineen) voidaan varmasti puhua jo jonkinlaisena epävirallisena suomalaisen sielunmaiseman tulkkina ja tutkijana. Legendaarisen Trio Niskalaukaus– kokoonpanon kanssa yli kymmenen vuoden tauon jälkeen julkaistu ”Lauluja Suomesta” jatkaa tällä samalla hyväksi katsotulla linjalla – havaintoja ja huomioita suomalaisesta yhteiskunnasta tehden. Albumi poikkeaa edellisistä ehkä siinä, että tarinat ovat kirjoitettu tällä kertaa vahvemmin yhteiskunnan näkökulmasta.

“Lauluja Suomesta“ pureutuu erään kansakunnan ongelmiin muuttuvassa maailmassa. Kappaleet ovat täynnä kysymyksiä vailla vastauksia. Erinomainen avauskappale ”Väärät profeetat” aloittaa maailman ongelmakohtien ruotimisen kevyesti ilmastonmuutoksesta. Kappale on painavasta yhteiskunnallisesta sanomastaan huolimatta erittäin raikas ja miellyttävää riffittelyä tarjoava teos, sekä parasta Rautiaista vuosikausiin.

Radiosoitossa jo puhkikuluneet singelohkaisut ”Suomi sata vuotta” sekä ”Pitkän kaavan mukaan” eivät nostattaneet suuria odotuksia, ja kuuluvatkin ehdottomasti albumin perusvarmaan keskikastiin. Kappaleet ovat myös uuden albumin yhteiskuntakeskeisempää tuotantoa. Edellämainittujen sijaan hieman perinteisempää TR&TN-tuotantoa edustavat itseluottamuksen ja suunnan puutteesta kertova ”Suuria kysymyksiä”, sekä yksinäisyyteen, syrjäytymiseen ja alkoholismiin pureutuva ”Kuilun partaalla”. Viimeksi mainittu on myös albumin raskain ja ehdottomasti vaikuttavin kappale, ja kuten mainituista aihepiireistä saattaa arvata, on kyseessä erittäin stereotyyppinen (mutta paikkansa pitävä) kuvaus suomalaisuudesta.

Tasavarma albumi ei niiaa pahasti missään kohtaa, vaan pitää kuulijaa hyppysissään koko kestonsa, ja etenkin muutaman edellä mainitun erittäin vahvan kappaleen avittamana. ”Linnun”, ”Elegian” ja ”Lumessakahlaajien” kaltaisia merkkiteoksia ei uutuuskiekolta löydy, mutta muutama potentiaalinen moderni klassikko kylläkin. Äänimaisema on miellyttävää kuultavaa, ja on vaikea olla nyökyttelemättä hyväksyvästi päätään Rautiainen-Petosalmi-Huttunen -ketjun tarjoileman järeän kitaravallin tahtiin.

“Lauluja Suomesta“ lunastaa lupauksensa ja tarjoilee todellakin lauluja Suomesta. Aika oli nyt kypsä yhtyeen comebackille, mutta käsiteltävät ongelmat ja aiheet ovat silti yhtä ajankohtaisia kuin reilu vuosikymmen sitten. Ikävä kyllä.

7½/10

Markus Salmela

1.Intro
2.Väärät profeetat
3.Toisen luokan kansalainen
4.Suuria kysymyksiä
5.Suomi sata vuotta
6.Isä ei jätä
7.Marmoritiski
8.Pitkän kaavan mukaan
9.Kuilun partaalla
10.Suunsoittaja
11.Kun tie päättyy

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here