Summoning – With Doom We Come (2018)

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja
Mainos:
Saarihelvetti

Elettiin vuosituhannen vaihdetta, kun c-kasetille nauhoitettu jokseenkin heikkolaatuinen tallenne toisti monimutkaisella Like Some Snow-white Marble Eyes -nimellä ristittyä kappaletta huomattavalla äänenvoimakkuudella perintönä saadun Saab 99:n sinkoillesssa pitkin eteläisen Suomen tieverkostoa. Vuodet ovat vierineet, autot ja asuinmaa vaihtuneet, mutta Summoning ja etenkin edellä mainittu kappale ovat pysyneet.

Sauronin liekehtivä silmä nostaa jälleen katsettaan Keski-Maan ylle Itävaltalais-duon järjestyksessään kahdeksannen kokopitkän myötä. With Doom We Come -nimeä kantavalta uutukaiselta lohkaistu nimikkosingle yllätti kevyellä pelimannimeiningillään, mutta toi kuitenkin jollain hyytävällä tavalla mieleen Summoningin ehkäpä eheimmän ja uljaimman levykokonaisuuden, Strongholdin.

With Doom We Come kännistyy kovista ennakko-odotuksista huolimatta varsin laimeasti. Laahaava avauskappale Tar-Calion jättää vielä paljon toivomisen varaa, joskin pinnalle nostetut puhaltimet antavat hyvin osviittaa albumin teemasta. Keski-Maan halki marssivan örkkiarmeijan kone lähtee käyntiin yskähdellen, heittäen välillä kevyeksi puistokävelyksi ja saavuttaen matkanopeutensa vasta albumin loppupuolella. Reitille osuu kaikesta huolimatta myös muutama erinomainen tunnelmapala, kuten riipivän kaunis Herumor ja mystisen koukuttava Night Fell Behind.

Albumin äänimaailma on edellisiin levytyksiin poiketen yllättävän kevyt ja selkeä. Kaikkea vaaran tuntua ei olla kuitenkaan kadotettu: Yhtyeelle ominainen synkkä ja raskas tunnelma on saavutettu päinvastoin ilman ylimääräisiä alleviivauksia. Melodiakulkuja rytmittävät puhaltimet, koskettimet sekä päivitetty selkeämpi vokalisointi ovat nostettu keskeisiksi tarinan kuljettajiksi. Vaikka kappalemateriaali on aiempaa kevyempää, ei aivan turhanpäiväiseksi kukkakedoilla hyppelyksi mennä onneksi missään vaiheessa. Aina kun meno alkaa tuntua verkkaisen puoleiselta, löytää tarkkakorvainen kuulija uusia koukkuja sekä kiemuroita märehdittäväksi. Summoning on pohjimmiltaan kärsivällisen ja kiireettömän ihmisen musiikkia, eikä sitä varmastikaan tulla kuulemaan Himotuimmat-listoilla.

Summoningin albumit ovat olleet omilla listoillani aina hieman epätasaisia kappalemateriaalin suhteen, eikä tuoreinkaan levytys tee poikkeusta. Materiaali tosin on heikoimmillaankin erittäin kuuntelukelpoista. With Doom We Come avaa metallivuoden 2018 varsin näyttävästi, sillä albumi tarjoaa suvantovaiheista huolimatta useamman timanttisen rallin, jotka ansaitsevat paikkansa Like Some Snow..:n, Land of the Deadin ja Old Mornings Dawnin kaltaisten ikivihreiden rinnalla.

8+/10

Markus Salmela

1. Tar-Calion
2. Silvertine
3. Carcharoth
4. Herumor
5. Barrow-downs
6. Night Fell Behind
7. Mirklands
8. With Doom I Come

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän