Marrasmieli – Between Land And Sky (2020)

MAINOS:Viimeiset vuodet ovat olleet kotimaisen black metalin osalta erinomaisia, eikä 2020 näytä mitään poikkeuksia siitä, että tilanne olisi tällä erää toisin. Alan harrastajien keskuudessa nimi Marrasmieli oli jo alustavasti tuttu, mutta viimeistään vuodenvaihteessa julkaisu “Aallot”-single nostatteli suuremman kuulijakunnan kulmakarvoja.

“Aallot” oli erinomainen osoitus siitä, mitä suomalainen black metal voi parhaimmillaan olla: kaunista, melankolista, hiljalleen rakentuvaa ja äärettömän tarttuvaa musiikkia, jota on höystetty meikäläisen sielunmaisemaan sopivin soittimin, kuten tässä tapauksessa puhaltimien ja – kyllä – haitarin voimin. Kyseinen kappale ei jättänyt paljoa arvailujen varaan, mutta suurin kysymys julkaistavaa levykokonaisuutta ajatellen oli, pystyykö yhtye ylittämään singlekappaleensa, ja toimittamaan täyden levyllisen yhtä vakuuttavaa materiaalia?

Vaelluksemme maan ja taivaan välillä alkaa seesteisen “The Unbroken Blue”– instrumentaalin ohjaamana, ja jatkuu jopa yllättävän nopeatempoisena hölkkäilynä “Embrace The Eternalin” tahtiin. Folkiin nojaavalla bläkkiksellä on aina vaarana se, että homma menee liiaksi kukkakedoilla tanssimiseksi, mutta Marrasmielen kohdalla on onneksi toisin; vahvasti norjalaisten kantaisiensä suuntaan kumartava “Those Who Are Long Gone” pistää jo aitaa matalaksi siihen tahtiin, että turha siinä on yrittää kukkaseppeleitä päähän asetella.

Matka kohti kartoittamattomia erämaita käy unenomaisen “Karakorumin” ja eeppisen “The Ardent Passagen” kautta. Albumin ehdoton multihuipennus on jo edellä mainittu “Aallot”, joka on paitsi teoksen ehdoton kulminaatiopiste, myös parhaita yksittäisiä metallibiisejä, joita on aikoihin kuultu. Muut raidat eivät aivan saavuta singlelohkaisun asettamaa korkeaa rimaa, mutta toimivat oivallisena alkusoittona yhdelle viime aikojen hienoimmalle kappaleelle.

Marrasmieli jatkaa osaltaan suomalaisen mustan metallin uutta tulemista, ja liittyy muiden muassa Havukruunun, Sarastuksen sekä Hiidenhaudan kanssa kovien kotimaisten folk/black-tulokkaiden joukkoon kirjoittamaan omaa välilehteään musiikkihistoriikkiimme.

8½/10

Markus Salmela

1. The Unbroken Blue
2. Embrace The Eternal
3. Those Who Are Long Gone
4. Karakorum
5. The Ardent Passage
6. Aallot

+ artikkelit

Ei oppinut hallitsemaan mitään soitinta, joten tyytyy kirjoittamisen ohella valokuvaamaan niitä, jotka tämän taidon omaavat. Vapaa-aikaa rytmittävät matkailu, kilpauinti ja black metal. Edellämainittujen lisäksi kiinnostunut eläimistä (ei siinä mielessä).