Kirja-arvio: Mr. Pain – Keskustelua kivun kanssa (2021)

MAINOS:

Kipua on monenlaista, ja ihmisten suhtautuminen siihen yhtä kirjavaa. Osa kestää hyvin, osa musertuu helpommin, mutta yksi asia on varma: jatkuva kipu on v*ttumainen asia. Mr. Pain kertoo erään selvitymistarinan kroonisten kiputilojen kanssa elämisestä.

Kirja on omistettu Pasi Virtasen luomalle alter egolle, Mr Painille. Kirjoittaja on luonut kivulleen olemuksen ja henkilöllisyyden – ikään kuin identiteetin, jonka kautta asiaa pystyy käsittelemään konkreettisemmin. Identiteetti tekee abstraktista ja henkilökohtaisesta asiasta konkreettisen, ja antaa mahdollisuuden käydä keskustelua tämän kanssa. Virtasen esittämä metodi on hyvin nokkela, ja toiminee varmasti myös muiden hankalasti käsiteltävien ongelmien kanssa.

“Olkoon elämän tiellesi heittämä este kuinka suuri tahansa, voit vaihtaa reittiä ja joskus se este voi muuttua jopa voimavaraksi” – Pasi Virtanen

Yksi Virtasen kivunhallinnan metodeista on metallimusiikki. Ei ole lainkaan harvinaista, että musiikki vaikuttaa kuulijansa olotilaan, mutta yllättävää on, että raskasta musiikkia on määrätty kivunlievitykseen jopa lääkärin toimesta. Kirja kertoo Virtasen suhteesta musiikkiin sekä musiikin vaikutuksesta kiputiloihin. Teoksessa vilahtaa myös lukuisia tuttuja nimiä, joista erityisesti Mikko Kuustosen pohdiskelevat sanat tekevät vaikutuksen.

“Tällaisia me olemme, psykosomaattisia nisäkkäitä, joilla on varsin ohut käsitys siitä, mitä kehossamme tapahtuu.” -mikko kuustonen

Kirja on selkeää luettavaa, ja antaa hyvää pohjaa omille tulkinnoilleen elämästä sekä sen ylä- ja alamäistä. Teos ei ole tarkoitettu siis kroonisesta – tai välttämättä minkäänlaisista – kivuista kärsiville lukijoille, vaan antaa ajatuksen aiheita siihen, mikä on oikeasti tärkeää ja tavoittelemisen arvoista. Koskaan ei tiedä minkälaiset kortit elämä heittää seuraavassa jaossa.

Markus Salmela

+ artikkelit

Ei oppinut hallitsemaan mitään soitinta, joten tyytyy kirjoittamisen ohella valokuvaamaan niitä, jotka tämän taidon omaavat. Vapaa-aikaa rytmittävät matkailu, kilpauinti ja black metal. Edellämainittujen lisäksi kiinnostunut eläimistä (ei siinä mielessä).