From The Vastland – The Haft Khan (2020)

Lähdemateriaalilleen uskotonta musiikkia

Iranista Norjaan muuttanut Sina on jo kymmenen vuotta ehtinyt puurtaa black metaliaan zarathurstralaisuudesta sekä Mesopotamian ja Persian mytologioista, eikä “The Haft Khan” poikkea linjasta. Kyseessä on konseptilevy, joka pohjautuu teokseen Šahname, Kuninkaiden kirja, joka on persiankielisten kansojen kansalliseepos. Aihe on siis grandioosi, mutta tekeekö itse äänitaide oikeutta lähdemateriaalilleen?

From The Vastlandin uutuustuote kuulostaa siltä miltä tuntuu mennä samaan toimistotyöhön lokakuisena maanantaiaamuna viiden vuoden jälkeen, vaikka menit fimaan alkujaan vain äitiyslomaa paikkaamaan. Ei inspiroi enää, urakehitys on tyssähtänyt tuttuun turvalliseen asiakaspalvelupuheluihin vastaamiseen ja toivot saavasi potkut – samalla kun tiedät että taloudellinen turva on taattu palkkapäivänä. Taukohuoneen pulla on jo päivän vanhaa, mutta syöt silti viipaleen, koska pullaa se on paskakin pulla. Onko tämä enää edes levyarvostelu, vai omaa henkilökohtaista avautumista?

Ei hätää, kyllä tuo kaikki oli (enimmäkseen) inhorealistista allegoriaa levyn kokonaisvaltaiselle laadulle. “The Haft Khan” on 2000-luvun black metalia niin hyvässä kuin väärällä tavalla pahassa: soundit on viilattu kauttaaltaan niin hyväksi, ettei tilaa mustalle magialle ole jäänyt. Sinalla on studiokuiva ärjyntä, joka ei herätä mitään tunteita kuulijassa eikä varmasti ollut tähtäin ns. kaikki pistetty peliin -suorituksiin. Se kuuluisa Pimeyden Henki ei ole ollut läsnä näissä sessioissa. Samaten itse riffi- ja sävellyspuolella ei päästä lähdemateriaalin Kuninkaiden kirjan ansaitsemalle tasolle.

Black metaliin pitäisi jättää aina pelivaraa nauhalle/kelalle/välimuistille, että sinne mahtuu itse Piru pesiytymään ja tuomaan särmää sekä ryhtiä touhuun. “Let The Devil In!”, kuten muuan Sargeist aikoinaan viisaasti veisasi. From The Vastland ei ole levyllään päästänyt edes eteiseen asti itse sielunvihollista, pikkupirua eikä kotitonttua!

Vaikka levyä on sahannut ees ja taas, niin yhtään muistijälkeä ei siitä jää. Albumi suorastaan valuu korvasta sisään ja toisesta ulos. Hetkessä elettävää musiikkia.. oikein carpe diem metal, saatana.

5½/10

Janne Lesonen

1. Khan E Aval
2. Khan E Dovom
3. Khan E Sevom
4. Khan E Chaharom
5. Khan E Panjom
6. Khan E Sheshom
7. Khan E Haftom

Linkit:
https://www.fromthevastland.com/
https://fromthevastland.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/fromthevastland

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän