Förgjord – Laulu Kuolemasta (2020)

Raakoja ylistyslauluja kuolemalle

Förgjord on jo kohta 20 vuotta julkaissut tasaisesti raakaa, supisuomalaista black metaliaan. Itse kehtaan myöntää olevani sen verta “poser”, että ainoa toinen kuuntelemani levy bändiltä on vuonna 2008 julkaistu “Ajasta Ikuisuuteen” – koska se on ainoa, mikä Spotifysta löytyy. Näistä lähtökohdista sukellan siis jälleen Förgjordin tuhoutuneisiin tunnelmiin uusimmalla kokopitkällä äänitteellä ”Laulu Kuolemasta”.

Ensimmäisenä kiinnittää huomiota yhtyeen suosimaan ja estetiikkaan sopivaan lo-fi tuotantoon, eli heti lähtöviivalla erotellaan kermaperseet sekä todelliset black metal -sielun omaavat hermeetikot toisistaan. Tämä ei ole ongelma, sillä kolkon nuhjuinen “yksi mikki huoneessa” -tyylinen äänitystekniikka sopii tällaiseen raa’an kylmään vihan purkamiseen.

Biisit ovat paikoin kovin rokkaavia ja korvakäytäviäni hivelevät kitaramelodiat (välillä kuullaan myös syntikoita, mutta maltillisesti) luovat syksyisen melankolisia ja talvisen armottomia tunnelmia. Myös vokalisti Prokrustes Thanatosin rääkymiset miellyttävät juuri oikean karulla tavalla. Förgjord muistuttaa hieman Hämys-yhtyeestä silloin kun rock-mittaria väännetään enemmän kaakkoon, muuten yleissoundiltaan mieleen tulevat maamme toiset black metal -joukot kuten Nekrokrist SS sekä Sielunvihollinen.

“Laulu Kuolemasta” on keskivertoa parempaa black metalia, jonka raaka soundi on sekä vahvuus että heikkous. Mitään tajunnan räjäyttävää albumi ei tarjoile, jotta sen pariin näkisin itseni palaavan vuosienkin jälkeen.

7-/10

Janne Lesonen

1. Laulu Murtuvan Niskan
2. Ihtiriekko
3. Surman Virta
4. Kostonhetki
5. Kylmyys
6. Polkuni Päässä
7. Kaksi Kiveä
8. Ruotta
9. Finlandia
10. Veljessurma

Linkit:
https://forgjord.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Forgjord

+ artikkelit

Musiikkidiggari jolle maistuu niin kosminen dub reggae kuin kiukkuinen black metal ja kaikkea siltä väliltä. Huumorintajuinen oman elämänsä kuningas, jolla on jyrkkiä mielipiteitä musiikista sekä ulkomusiikillisista seikoista. Harrastuksiin kuuluu englanninkielinen improvisaatiokomedia, itsensä kehittäminen sekä Seinfeld -tv-sarjan palvominen.