Kanonenfieber – Menschenmühle (2021)

Historialliset teemalevyt ovat aina kiinnostavia – erityisesti silloin kun ne kuvailevat ihmiskunnan synkimpiä hetkiä. Näin tekee Kanonenfieber tuoreella ”Menschenmühle”-albumillaan. ”Ihmismylly” kuvailee sodan mielettömyyttä sekä tunnelmaa tavalla, jota kenenkään asiasta kiinnostuneen ei kannata ohittaa. Huomionarvoista on myös, että loistavan debyyttialbumin täysin puskista julkaisseesta yhtyeestä tai sen jäsenistä löytyy kirjoitushetkellä vain hyvin vähän tietoja.

Avausraita ”Die Feuertaufe” on kuin sodanjulistus, joka tempaa kuulijan mutaisiin juoksuhautoihin. Kappaletta seuraa albumin kenties ainut heikko lenkkiDicke Bertha”, mutta tämän kun jaksaa tetsata läpi, niin alkaa Kanonenfieberin lihamylly jauhaa täydellä teholla: Luut rutisevat, jänteet paukkuvat ja liha tirisee kun viatonta ihmispolttoainetta heitetään täysin mielettömän sotakoneen polttoaineeksi.

Raivokkaan metallirypistelyn ja seesteisempien kohtausten, sekä mukaan sekoitettujen arkistomateriaalien dynamiikka tuo hienolla tavalla esille yhtyeen rytmi- sekä tyylitajun. Lopputulos on kerrassaan hienoa kuultavaa. Levyn parasta ja tarttuvinta antia edustanee suuren sodan ensitahdeista kertova Die schlacht bei Tannenberg”. Saksankieliset lyriikat tuovat mukavaa lisämaustetta, etenkin kun sanoituksia puutteellisella kielitaidolla tulkitessaan jotuu väkisin uppoutumaan tarinoihin kappaleiden takana.

Kanonenfieber on onnistunut maalaamaan armottoman raa’an kuvan tutusta aiheesta, jonka ei kuitenkaan soisi unohtuvan nykyihmisen mielestä. Tuotanto on onnistunut, ja kansitaide täydentää albumin musiikillista kuvastoa erinomaisesti. Tyylikkyyden ja historiallisen aspektinsa lisäksi se on myös ehdottomasti vuoden 2021 kovimpia mustan metallin albumeita. Sehr gut!

9/10

Markus Salmela

1. Die Feuertaufe
2. Dicke Bertha
3. Die Schlacht bei Tannenberg
4. Der letzte Flug
5. Grabenlieder
6. Grabenkampf
7. Ins Niemandsland
8. Unterstandsangst
9. Verscharrt und Ungerühmt

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here