MAINOS:Melodisesta power metallista tunnettu Sonata Arctica julkaisee 8. maaliskuuta uusimman levynsä nimeltä Clear Cold Beyond”. Metalliluolalla oli ilo päästä kuulemaan levy ennakkokuuntelutilaisuudessa 12.1.2024 The Riff -baarissa ja päästä haastattelemaan bändin rumpali Tommy Portimoa ja kitaristi Elias Viljasta.

 

Ihan ensimmäiseksi kysyn, että mitä teille kuuluu?

Tommy: Kiitos, oikein hyvää.

Elias: Hyvää kuuluu. 

Tommy: Lepposaa Joulun aikaa vietelty kotona.

Elias: Saanu rauhottua ja levätä.

Sonata Arctica:lta julkaistaan 8. maaliskuuta uusi julkaisu Clear Cold Beyound. Millaista soundia fanit voivat odottaa tältä levyltä?

Tommy: Sinne ensimmäisen kolmen levyn aikoihin se istahtaa jotenkin aika näppärästi.

Elias: aika semmonen perinteinen soundi, jos sanoisin.

Tommy: Joo, ja sitten se tekee tietenkin aika paljon, että Karmilan Mikko on sen myös miksannut, joka miksasi myös meidän alku pään levyt. Sellaista tuttua ja turvallista soundia sieltä tullee. 

Missä levy on äänitetty?

Tommy: Rummut on äänitetty Studio 57:ssa, Alavetelissä. Ja sitten muut on nauhoitellut kotona.

Elias: Meille jäi toi kotona työskentely ehkä korona ajasta päälle. Me ajateltiin, että kokeillaan äänittää kotona, ei se vaikuttanut ainakaan hirveen negatiivisesti tähän lopputulokseen. Ettei tarvinnut mennä hirveän kalliiseen studioon tai muuta. Ja oltiinhan me jo niitä rahojakin syöty, covidin takia ja muuta.

Tommy: Oli tuo kuitenkin toimiva konsepti. Tietenkin jos se ei ois toiminut, niin olisihan meidän pitänyt sitten mennä sinne studioon. 

Elias: Tosiaan, meillä kyllä WhatsApp lauloi. Joskus ollaan oltu levyä tehdessä kaikki studiossa, niinku ihan koko ajan. Niin nyt ei oltu, mutta oltiin läsnä Watsappin kautta.

Miten lähditte rakentamaan biisejä? Syntyikö lyriikat tai joku melodia ensin, tai kun sanoitte että WhatsApp lauloi, niin lähetittekö viestinä jonkin kitarariffin tai rumpubiitin, jonka ympärille olette lähteneet biisiä rakentamaan?

Tommy: Tonyhan tekee yksin biisit. Että se sitten lähettää meille demot, ja me lähdetään työstämään omia osuuksia. Ja lyriikat sillä tulee sitten jälkeenpäin. Ensin tullee biisi melodiat.

Elias: Näin se on. Ehkä Tonyllakin saattaa olla jonkin näköinen ajatus, että mistä se biisi voisi kertoo ja sitten alkaa tulla sitä musiikkipuolta. Mutta yleensä se on niin että ensin musiikki ja sitten lyriikat.

Onko tällä levyllä jotain hallitsevia teemoja? Mistä esimerkiksi First In Line ja A Monster Only You Can’t See kertovat? 

Elias: No mua vähän pelottaa itteekin, että mistä ne kertovat. Niinku Tony aina sanoo, että kuulijan pitää tehdä omat tulkinnat, mutta onhan siinä jotain teemoja.

Tommy: Mutta nyt ei kyllä teemalevystä ole kyse, ei siis ole yhtä yhtenäistä teemaa. Mutta rakkausaiheita siellä taitaa olla.

Elias: Sitten oli sotahommeli, mutta siinäkin oli rakkautta mukana, Clear Cold Beyondin tarina on, että nuori mies lähtee sotaan tehdäkseen tyttöystäväänsä vaikutuksen. Mutta niitä kappaleita saa tulkita, jokainen miten haluaa.

Kappale ei siis ole kommentti esim. Ukrainan sotaan?

Elias: No ei.

Te olette Kemistä ja Tampereelta, mutta tällä levyllä on kappale nimeltä California. Onko teillä ollut ikävä Kalifornian aurinkoa täällä Suomen kylmässä?

Naurua.

Tommy: No täytyy nyt kyllä sanoa, että ainakin tää edellinen viikko, kun oli miinus kolkyt astetta koko ajan ja koira kanssa ei suostunut porrastasannetta pitemmälle ulos, ja sitten kun oli päivät neljän seinän sisällä ja katteli vaan ikkunasta ulos niin kieltämättä tuli sellainen fiilis, että jumalauta kun tuolla huojuis palmut mielummin kuin nuo lumiset puut.

Elias: Tampereellakin ei nyt ihan kolmeekymmentä mutta kahtakuutta. Pitäs opetella varmaan surffaamaan. 

Tommy: Tai sitten vaan istua jossain rantabaarissa. 

Elias: Sitähän me ollaan kyllä kokeiltukin. 

Naurua.

Elias: Mutta sinänsä ei nyt kyllä ole ikävä sinne Californiaan, mutta ehkä jonnekin lämpimään. 

Teillä alkaa maaliskuussa Suomen kiertue tuolta Tampereen Pakkahuoneelta, mutta onko tulevaisuudessa tiedossa ulkomaan kiertuetta tämän levyjulkaisun osalta?

Tommy: Joo, keväällä on tosiaan se Suomen pätkä ja meillä on joitakin ulkomaan festareita toukokuussa. Ja sitten kesä on Suomea ja Eurooppaa ja syksyllä ollaan kaavailtu laajempaa kiertuetta ulkomaille.

Kuva: Hannu Juutilainen

Minkälaista show’ta fanit voivat odottaa? Onko akustiset osiot haudattu?

Tommy: On!

Elias: Ne on haudattu.

Tommy: Joo ne on nyt haudattu. Koskaan ei voi sanoa että pysyvästi, eikä varmaan ookkaan lopullisen pysyvästi, mutta kyllä me nyt keskitytään räyhäämään. 

Onko teillä omia lempibiisejä tältä uudelta levyltä?

Elias: No siis on periaatteessa, mutta tuntuu että sekin vaihtelee viikon välein. Ensin se California oli sellanen, että se jäi heti mieleen ja päähän. Mutta ei se välttämättä enää ole lempibiisi.

Tommy: Mulla on se Cure For Everything. Se on puhutellut heti niistä demoajoista asti. mutta tosiaan muut vähän vaihtelee. Välistä oli First In Line, mutta sitten sitä soitettiin aika paljon keikoilla, niin sitten yhtäkkiä tulikin joku toinen biisi tilalle. 

Kiitos paljon haastatteluista. Innolla odotan teidän tulevaa kiertuetta ja Clear Cold Beyond -levyn julkaisua.

Tommy & Elias: Kiitos.

Kuva: Hannu Juutilainen

Teksti: Marika Kapanen:
Kuva: Hannu Juutilainen

Marika Kapanen
Avustava toimittaja | + artikkelit