Borealis – Fall From Grace (2011)

Itselleni on aina ollut musiikki tärkeintä kiinteässä muodossa omassa levyhyllyssä, mutta joitain vuosia sitten vieraillessani pikkuveljeni luona taustalla Spotifyn ämyreistä kajahti kappale “Where We Started”. Hyllystä löytyi myös tämän kappaleen omistavan yhtyeen albumi joka lähti välittömästi mukaan tarkempaa tarkastelua varten.

Borealis on kanadalainen melodista speed metallia soittava yhtye joka perustettiin vuonna 2005. Ensimmäinen levy, omatoimisesti tuotettu “World Of Silence” ei kovin vahvasti hohtanut valoa , mutta jo seuraavalla CD:llä “Fall From Grace” oli otettu suuri harppaus eteenpäin.

Albumi alkaa väkevästi jenkki-tyyliin sota-aiheisella kappaleella “Finest Hour”. Toki biisi ei varsinaisesti huuda sotahuutoja, mutta sen suhteen merkittävä on kuuluisa Winston Churchillin puhe, josta kuullaan ote kappaleen lopussa. Mikäli ei ole asian täydellinen asiantuntija, niin tästä Winstonin rupattelusta ei saa minkäänlaista selvyyttä. Tässä vaiheessa huomio siirtyy onneksi jo mukavaan riffittelyyn. Niin usein kun joku kappale himmenee ja taustalla alkaa puhe tai vastaava häröily, sormi siirtyy auttamatta skip-napille. Näin ei ole käynyt kertaakaan ”Finest Hourin” kanssa.

Levy tarjoaa paljon rutiineista poikkeavia hetkiä, kuten sooloja, joita on yllättävästi jätetty pois kokonaan, tai sitten vedettynä niissä kohdin missä niitä ei odota. Rummuissa huhkii Sean Dowell, joka tuntuu todella nauttivan työstään. Tuplabassarit jauhavat läpi albumin, mutta eivät rasittavalla 24/7- tyylillä, vaan paikoitellen kuulostaa siltä, että Sean leikittelee kannujen takana. Lepotauko on suotu “Watch The World Collapsen” kohdalle. Kyseinen kappale osoittaa rauhallisempaa suuntaa, mutta biisin lopussa saadaan vielä lepotuokiota viettävä Sean mukaan kuvioihin. Mieleen painuu myös itseni herättänyt “Where We Started”. Tämä kappale ottaa haltuunsa mikäli on kokemusta ikävistä jatkumoista entisessä parisuhteessa.

Positiivisesti levy yllättää sillä, ettei mikään toinen soitin peitä toista alleen. “Tamia” lainatakseni: veljet soittavat loistavasti yhteen. Yhtyeen keulahahmona häärii Matt Marinelli, joka hoitaa laulun sekä kitaraosuudet yhdessä Ken Fobertin kanssa. Marinellin ei aluksi edes pitänyt laulaa, vaan tarkoitus oli etsiä naisääni vokaaliosuuksiin. Yksi yhtyeen tienavaajista oli nimittäin Nightwish. Marinellin ääni on puhdas ja mitään yllätyksiä ei tältä osastolta löydy. Albumilta on turha etsiä ylimääräisiä, ihon kananlihalle saavia rääkäisyjä tai karjaisuja. Poikkeuksena on avausraita, josta löytyvät death screamit suorittaa tyystin eri henkilö.

Kokonaisuutena ”Fall From Grace” on painunut mieleeni positiivisesti, tällaiselta tämän genren musiikin tulee kuulostaa. Levy on löytänyt tiensä levylautaselleni useampaan otteeseen, joten suosittelen lämpimästi. Borealis on julkaissut tämän pitkäsoiton jälkeen kaksi albumia, sekä uudelleen nauhoitetun version ”World Of Silence” -debyytistä. Viimeisin levy ”The Offering” saatiin kauppoihin vuonna 2018, seuraaja on alustavien tietojen mukaan luvassa loppuvuodesta 2021.

9+/10

Jussi Krannila

1.Finest Hour
2.Words I Failed To Say
3.Fall From Grace
4.Where We Started
5.Breaking The Curse
6.Regeneration
7.Watch The World Collapse
8.Take You Over
9.Forgotten Forever

+ posts

Järvenpään Robin Hood, sijoittaa rahansa pienempien bändien fyysisiin levyihin. Genre suhteellisen laaja, aina rockista death metalliin. Parhaiten uppoaa perinteinen metalli tarttuvien melodioiden kera. Vapaa-aika ja harrastukset jotka ovat hyvinkin rajalliset kuluvat pääsääntöisesti mökillä kaikenlaiseen puuhasteluun, kalastuksesta puiden pilkkomiseen. Parasta mitä on: Kesäyöt, olut ja Heavy Metal! 🤘

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here