Olutarvio: Linden Brewery Los Bastardos Finlandeses lager

Los Bastardos Finlandeses julkaisi seitsemännen yksinkertaisesti ”Rock ’n’ Roll”:iksi nimetyn albuminsa maaliskuun puolivälissä.

Olut debytoi jo noin viikkoa albumin julkaisua aikaisemmin Turku Craft Beer -festivaleilla, jossa Bastardosien lageria saattoi nauttia oluen valmistuksesta vastanneen raumalaisen pienpanimon Linden Breweryn tiskillä – Bastardosin soidessa toki! ”Rock ’n’ Roll” esittelee myös bändin uuden kitaristin Ailu Immosen, joka on noussut kokoonpanoon Ben Granfeltin paikalle. Yhtyeen sointi on edelleen sitä tuttua rouheaa raskasta southern rockia, joka tietysti juurikin kaljoittelumusana toimii paremmin kuin hyvin.

Olut on tyyliltään mexican lager, eli käytännössä vienna lager, jota on kevennetty maissilla. Vastaavia oluita on tehty Meksikossa jo 1800-luvun loppupuolella. Vienna lager on hieman punertavampi ja runsasmaltaisempi kuin se ihan perinteinen keppana ja maissi tosiaan keventää oluen runkoa, tuoden siihen hieman lisää käymiskelpoisia sokereita ja tietysti myös omaa makuaan. Oluen erikoisuutena on avokätisesti annosteltu uusi-seelantilainen Motueka humalalajike, jonka makua kuvaillaan limemäiseksi ja sitrushedelmäiseksi – ajatuksena on ollut, ettei pullon suuhun tarvitsisi enää lisätä mitään limeviipaletta makua tuomaan, vaan maku olisi oluessa mukana jo valmiiksi, hah! Imekää sitä Solit, Coronat ja muut riisitärkkelyksellä pilatut vissyt!

Väriltään syvänkultainen olut on vaahdoltaan kananmunankuorimaisen vaalea. Tuoksussa tosiaan on raikasta sitrushedelmäisyyttä, mutta myös mukavan tuntuvasti vienna lagerin kaikuja heijastelevaa maltaisuutta. Peruslagerista ei kuitenkaan eksytä liian kauas. Oluen suutuntuma on varsin pehmeä ja miellyttävän maltillisesti hiilihappoinen – liiallinen röyhtäily ei pääse rokin räimeessä suoritettua tissuttelua häiritsemään. Keskivaiheilla limemäinen hedelmäisyys astuu toden teolla kehiin ja loppua kohti katkeruuden voimistuessa saa jopa hienoisia greippimäisiä sävyjä. Raikasta ja erittäin juotavaa. Yksi pullo on aivan liian nopeasti siemailtu, mutta onneksi näitä on vielä pari lisääkin. Jos yhtye soittaa konstailematonta perusrokkia, mutta meksikovivahteella ja sopivalla rouheudella, niin samaa tarjoaa olutkin – konstailematonta perusolutta, mutta meksikovivahteella ja sopivalla humalan rouheudella.

”Sitrushedelmäinen lager hyvällä juotavuudella”

ARVOSANA: 8+

Discoapa

Panimo: Linden Brewery, Rauma 
Oluttyyli: Mexican lager
Alkoholipitoisuus: 4,7%
Saatavuus: Kaupat (arvioitu pullo saatu panimolta)

Teksti ja olutkuva: Harri MetsäjokiReittausblogi

Metalliluola tekee yhteistyötä oluiden osalta raumalaisen Harri Metsäjoen kanssa. Harri on olutharrastaja, joka on harrastanut vuodesta 2008 alkaen. Vuonna 2009 mukaan astuivat olutarviointi ja laajempi syventyminen oluen valmistukseen, sekä historiaan. Lempioluttyylejä ovat Imperial Stout, India Pale Ale, Barley Wine ja luostarioluet, joita myös keräilee kellariin ikäännytystarkoituksella (poislukien India Pale Alet, jotka nauttii mahdollisimman tuoreena). Valittiin vuoden olutarvioijaksi vuosina 2010, 2011, 2012 ja 2013 Olutopas.info -verkkoyhteisön avoimella yleisöäänestyksellä.

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän