Olutarvio: Iso-Kalla & Kuolemanlaakso Katkeruuden Malja tripel.

MAINOS:

Tänään maistellaan aitoa savolaista yhteistyöolutta kun lasiin kaatuu kuopiolaisen Kuolemanlaakso-yhtyeen ja niin ikään kuopiolaisen Iso-Kallan Panimon yhteinen olut Katkeruuden Malja.

Oluelle osuva nimi on poimittu yhtyeen uuden ”Kuusumu”-albumin ensimmäisestä singlelohkaisusta. Oluttyylin valinnassa on lähdetty rohkeasti Belgian suuntaan, ja tyyliksi on valikoitunut vahva belgityylinen luostariolut, joka tunnetaan myös nimellä tripel. Valmistuksessa on ohramaltaan lisäksi käytetty vehnää ja kauraa sekä sokeria, jota näissä vahvoissa belgityylisissä oluissa tyypillisesti käytetään.

Kirkas, väriltään kauniin syvän kultainen ja vaahdoltaan aika maltillinen. Vaahto jättää näyttävät tiheään nyplätyt pitsit lasin reunoille. Tuoksu on hunajaisen maltainen, kuivatun hedelmäinen ja sokeroidun banaanimainen. Muut aromit kuin maltaisuus ovat belgityylisen hiivakannan käymisen aikana tuottamia. Tuoksu on tyypillistä belgityylistä tripeliä, vaikka maltaisuus on hieman koholla.

Maku on aluksi makeahkon maltainen, hunajainen ja hieman hedelmäinen. Todella täyteläinen ja maltillisen hiilihappoinen suutuntuma. Loppuveto on mausteisempi, ei juuri katkeroinen ja lämmittää asianmukaisesti nieluun laskeutuessaan. Alkoholipitoisuus ei kuitenkaan maistu, vaan se asettuu muhkean mallasrungon lomaan.

Hyvänmakuinen, mutta aitoihin belgitripeleihin verraten huomattavasti makeampi ja erityisesti matalahiilihappoisempi – nämä ominaisuudet tekevät oluesta verrattain raskaan ja sellainen parhaille tripeleille ominainen vahvuuteen nähden pelottavan helppo juotavuus myös karisee tuhtiuden myötä.

Hieman siis raskassoutuista, kuten yhtyeen musiikki omaan makuuni – mutta varmasti molemmille faneja löytyy. Kyllä tätä melko viileässä kesäillassa kuitenkin ilokseen nauttii, vaikka sitten hitaasti siemaillen.

Muhkeasta maltaisuudesta johtuen oluessa on hyvä pehmeys ja toki vahvuus rintakehän lisäksi lämmittää mieltä. Ei lopulta yhtään pöllömpi olut, vaikka rohkeammalla sokerin käytöllä (keveyttä) ja hiilihapotuksella (raikkautta) voisi kokonaisuutta vielä parantaa.

“Täyteläinen ja makea tripel”

ARVOSANA: 7½

Katkeruuden Malja

Panimo: Iso-Kallan Panimo, Kuopio

Oluttyyli: Tripel
Alkoholipitoisuus: 9,0%
Saatavuus: Alko

Teksti ja olutkuvat: Harri MetsäjokiReittausblogi

Metalliluola tekee yhteistyötä oluiden osalta raumalaisen Harri Metsäjoen kanssa. Harri on olutharrastaja, joka on harrastanut vuodesta 2008 alkaen. Vuonna 2009 mukaan astuivat olutarviointi ja laajempi syventyminen oluen valmistukseen, sekä historiaan. Lempioluttyylejä ovat Imperial Stout, India Pale Ale, Barley Wine ja luostarioluet, joita myös keräilee kellariin ikäännytystarkoituksella (poislukien India Pale Alet, jotka nauttii mahdollisimman tuoreena). Valittiin vuoden olutarvioijaksi vuosina 2010, 2011, 2012 ja 2013 Olutopas.info -verkkoyhteisön avoimella yleisöäänestyksellä.

Website | + artikkelit