Olutarvio: Fat Lizard & Children Of Bodom Murder Point IPA.

Kuva: Harri Metsäjoki
MAINOS:Pääsemme jälleen nauttimaan inter-espoolaista yhteistyötä Fat Lizardin ja Children Of Bodomin toisen yhteistyöoluen merkeissä.

Ensimmäinen olut, maanmainio Lake Bodom Lager, julkaistiin aika tarkkaan kolme vuotta sitten. Murder Point IPA:ssa Fat Lizard on oman ydinosaamisensa äärellä. Tällaiset jenkkityyliset tuhdimmin humaloidut oluet ovat kuuluneet panimon vakiokalustoon aina. Oluessa on käytetty kuutta eri C-kirjaimella alkavaa humalalajiketta, nämä ovat Columbus, Cascade, Chinook, Centennial, Citra, Cashmere.

Humalat tuovat olueen loppu- ja jälkimaun katkeruuden lisäksi myös runsaasti aromikkuutta, joka näiden humalajikkeiden tapauksessa voi olla hedelmäistä, havuista ja pihkaista. IPA:n pääasialliset maut yleensä tulevat humalista, maltaisuuden toimiessa tasapainottavana tekijänä. Lake Bodom lagerin tavoin osa oluen valmistukseen käytetystä vedestä on haettu Bodom-järven murhaniemestä ja bändin jäsenet ovat olleet mukana sekä vedenhakureissulla, että reseptin suunnittelussa.

Kuva: Fat Lizard

Murder Point IPA on kirkas ja väriltään syvän kultainen olut, jonka vaahto on kestävä. Tuoksussa on vanhan liiton IPA-oluille tyypillistä humalien sitrushedelmäistä ja greippimäistä tuoksua, jota tukee mäntymetsäinen pihkan aromi. Mukana on tasapainoisesti maltaisuutta, joka tuo oluen tuoksuun mukaan myös karamellimaisuutta. Laadukas perinteinen IPAn tuoksu – näissä Fat Lizard on Suomen kärkipanimoita. Ennen maistamista on lasi syytä kohottaa ja pitää pieni hiljainen hetki Alexi Laihon muistolle…

Olut on suussa varsin mukavan täyteläinen ja tyylille ominaista katkeruutta kertyy voimistuvasti erityisesti jälkimakuun. Maussa on humalien tuottamaa hedelmäisyyttä ja havuisuutta, joka nielaisun yhteydessä tiivistyy greippimäiseksi jälkimauksi. Katkeruus jää lopulta vähän kepeäksi, siis IPA standardeilla, mutta tasapainottaa kyllä maltaan makeuden sopivasti ja olut on sitä kautta juotavuudeltaan todella hyvä.

Aivan täysin Fat Lizardin tyylinen olut – perinteinen amerikkalaistyylinen IPA laadukkaasti tehtynä. Itse arvostaisin rohkeampaa katkerointia ja IPA:n vahvuuden tulisi myös olla hieman korkeampi – tässä toki pitää ymmärtää kaupalliset realiteetit, yli 5,5% oluen myyminen Suomessa on hankalaa. Kokeneena olutarvioijana pitäisi tietysti mainita, että Bodomin järvestä noudettu vesi tuo makuun vielä oman selkeästi erottuvan pikantin lisän, mutta jätettäköön se nyt tekemättä. Hauska kuriositeetti kuitenkin.

“Tasapainoinen ja juotavuudeltaan erinomainen IPA”

ARVOSANA: 8½

Fat Lizard & Children Of Bodom Murder Point IPA

Panimo: Fat Lizard, Espoo

Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 5,5%
Saatavuus: Kaupat / suoraan panimolta (Ostopaikka: Citymarket, Rauma 4,99€/0,44l)

Teksti ja olutkuvat: Harri MetsäjokiReittausblogi

Metalliluola tekee yhteistyötä oluiden osalta raumalaisen Harri Metsäjoen kanssa. Harri on olutharrastaja, joka on harrastanut vuodesta 2008 alkaen. Vuonna 2009 mukaan astuivat olutarviointi ja laajempi syventyminen oluen valmistukseen, sekä historiaan. Lempioluttyylejä ovat Imperial Stout, India Pale Ale, Barley Wine ja luostarioluet, joita myös keräilee kellariin ikäännytystarkoituksella (poislukien India Pale Alet, jotka nauttii mahdollisimman tuoreena). Valittiin vuoden olutarvioijaksi vuosina 2010, 2011, 2012 ja 2013 Olutopas.info -verkkoyhteisön avoimella yleisöäänestyksellä.