Iron Maiden – Piece Of Mind (1983)

MAINOS:



Vuonna 1982 julkaistun metallin merkkipaalun ”The Number Of The Beastin” siivittämänä Iron Maiden oli nousukiidossa ja oli aika takoa lisää tulikuumaa rautaa.

Keikkailu ja kova rock-elämä vaativat jälleen veronsa ja rumpali Clive Burr poistui vahvuudesta vuoden 1982 lopulla. Tarinoiden mukaan Burrin kerrotaan mm. yrjöilleen kesken keikkojen humalassa/krapulassa, joten miehen turnauskunto ei ollut enää paras mahdollinen.

Uudeksi rumpaliksi valikoitui mm. ranskalaisessa Trustissa vaikuttanut ja pian ”flatnose”-lisänimen saanut Nicko McBrain, joka toi tullessaan aimo annoksen huumoria bändin imagoon. Iron Maidenin legendaarisin, tunnetuin ja arvostetuin – se ainoa oikea -kokoonpano Harris/Dickinson/Smith/Murray/McBrain oli syntynyt. Tämä miehistö tuskin kaipaa minkäänlaisia lisäesittelyjä.

”The Number Of The Beastin” seuraaja ja 40 vuotta täyttänyt ”Piece Of Mind” äänitettiin Compass Point Studiolla Nassaussa Bahamalla vuoden 1983 alkupuolella ja julkaistiin myöhemmin saman vuoden keväällä. Levy sai mukavan vastaanoton nousten Britanniassa listasijalle 3 ja Pohjois-Amerikassa paikalle 14. Uusiutuneen kokoonpanon myötä Maidenin musiikillinen tyyli kaikkosi entistä kauemmaksi kahden ensimmäisen albumin maisemista, joita oli vielä edellisellä levyllä selkeästi mukana. ”Piece Of Mind” loi tukevan pohjan ja suuntaviivat tuleviksi vuosiksi ollen musiikillisesti bändin parasta antia siihen mennessä.

”Piece Of Mindilla” esiintyvät kaikki klassisen 1980-luvun Maidenin tunnusmaisimmat piirteet: laukkakomppi, korkealta ja kovaa vedetty laulu, Smith/Murray-tuplakitarointi ja melodiakuviot, McBrainin välillä ”puolihuolimaton” ja epätahtinen kannuttelu sekä biisien tyylinvaihtelu nopeista ja suoraviivaisemmista raidoista eeppiseen tarinointiin. Albumin lyriikat nojaavat puolestaan vahvasti kirjallisuuteen, elokuvamaailmaan ja mytologiaan, mikä on kaukana kahden ensimmäisen levyn maailmasta. ”Piece Of Mindilla” tapahtui selkeä irtiotto bändin juurista tältä osin.

Yhtenä merkittävimmistä ansioista ”Piece Of Mindilla” on Dickinson/Smith-parivaljakon sävellystyön puhkeaminen kukkaan, yhdessä ja erikseen. Tuloksena syntyi kolme raudanlujaa Maiden-klassikkoa ”Revelations”, ”Flight Of Icarus” sekä ”Die With Your Boots On,” jonka kirjoittamiseen myös Steve Harris osallistui.

Harrisin sävellyskynä oli tikarinterävänä tuottaen loistavan ”Where Eagles Daren” ja yhden Maidenin tunnetuimmista hiteistä ”The Trooperin.” Levyn alkupuoli on  klassikko-/hittikavalkaadi, jonka veroista ei Maidenin katalogista monta vastaavaa löydy. Aivan täyttä ilotulitusta ei tämä levy silti ole. Albumin jälkimmäisellä puoliskolla biisien taso notkahtaa. ”Still Life”, ”Quest For Fire” ja ”Sun And Steel” eivät yllä alkupään materiaalin tasolle, mutta kyllä niitä sujuvasti kuuntelee.

Levyn päätösbiisi, ”Dyyni”-romaanista tarinansa ammentava mystinen ja tunnelmallinen eepos ”To Tame A Land” on aliarvostettu. Kappaleen voi laskea samaan kategoriaan kuin ”Hallowed Be Thy Name”, ”Rime Of The Ancient Mariner” sekä ”Alexander The Great”, jotka ovat kaikki Maidenin albumien päätösnumeroiden aatelia. Klassisen Maidenin aikakaudella tästä jatkumosta poikettiin ainoastaan ”Seventh Son Of A Seventh Sonilla” viisi vuotta myöhemmin.

Yhtenä miinuksena voidaan mainita myös alkuperäisen julkaisun ohkaiset soundit. ”Piece Of Mind” kuulostaa liian foliomaiselta ja soundeihin toivoisi lisää muhkeutta ja syvyyttä. Levyn kansitaide jatkoi omaa kehityskaartaan ollen yksi Maidenin synkimmistä. Kirvesmurhaaja Eddie on kahlittu pakkopaidassa pehmustettuun koppiin aivot poistettuna. Levyn kannen sisältämässä valokuvassa Eddien aivot tarjotaan bändille illalliseksi lisukkeiden kera.

”Piece Of Mind” on ehdottomasti yksi Maidenin kulmakivialbumeista, joidenkin mielestä kaikkein paras. Mikäli joku on ensimmäistä kertaa tutustumassa Maidenin klassiseen aikakauteen, suosittelisin aloittamaan tästä albumista, sillä se sisältää kaikki mahdolliset elementit, jotka tekivät Maidenista sen, mitä se parhaimmillaan oli.

9/10

Tomi Väänänen

1.Where Eagles Dare
2.Revelations
3.Flight Of Icarus
4.Die With Your Boots On
5.The Trooper
6.Still Life
7.Quest For Fire
8.Sun And Steel
9.To Tame A Land

+ artikkelit

Tulisieluinen ja mustaverinen Savon Nosferatu, joka imee elinvoimansa raskaasta musiikista, hard rockista black metalliin. Musiikin ohella ajankäyttöä ohjaavat työ, perhe, lasten harrastukset, kuntosali, kalastus, jääkiekkohuliganismi sekä leffat ja tv-sarjat.