Ian Gillan tänään 70 v.

MAINOS:Ian_Gillan_playing_air_guitar

Hard rockin legendaarisimpiin vokalisteihin kuuluva Ian Gillan täyttää tänään 70 vuotta. Brittiläinen Gillan aloitti uransa jo 1960-luvun puolivälissä Episode Six-yhtyeessä yhdessä basisti Roger Gloverin kanssa. Vuonna 1969 kaksikko liittyi Deep Purpleen, joka julkaisi seuraavana vuonna monumentaalisen “In Rock” – albumin. Tämä nosti Gillanin hetkessä koko maailman titetoisuuteen. Laulaja pysyi Purplen mukana vain neljä vuotta, mutta tuona aikana julkaistiin lukuisa joukko heavy rockin ikimuistettavimpia tulkintoja kuten “Child In Time,” “Highway Star,” “Strange Kind Of Woman,” “Black Night” sekä tietenkin “Smoke On The Water.”  Gillanin, Gloverin, kitaristi Ritchie Blackmoren, kosketinsoittaja Jon Lordin sekä rumpali Ian Paicen muodostama MKII on edelleen se tunnetuin ja rakastetuin kaikista Purplen lukuisista inkarnaatioista.

008_deep_purple_perform

Gillan jätti Deep Purplen kesällä 1973 ja väsyneenä vetäytyi pariksi vuodeksi koko musiikkibisneksestä. Vuonna 1976 laulaja palasi Ian Gillan Bandin kanssa, ja tästä muovautui myöhemmin yhtyeen nimeksi yksinkertaisesti Gillan. Jouluna 1978 Ritchie Blackmore tarjosi Gillanille pestiä Ronnie James Dion korvaajana Rainbowssa, mutta Ian kieltäytyi tästä kunniasta. Gillan julkaisi vuoteen 1982 kestäneen olemassaolonsa aikana useita laadukkaita hard rock-levyjä, vaikka Deep Purplen paluuhuhut eivät missään vaiheessa laantuneet.

blacksabbathgillan

Vuonna 1983 Gillan otti osaa yhteen sen ajan kohutuimmista yhteenliittymistä hyväksyessään levy-yhtiön ehdottaman pestin Black Sabbathissa. Seurannut “Born Again”- albumi ja kiertue saivat paljon kriitiikkiä osakseen. Lue Metalliluolan arvio levystä.

Sabbath-aikakausi ei kestänyt kauan ja seuraavana vuonna Deep Purplen MKII-reunion oli tosiasia. Deep Purplen uudelleen kasaaminen oli aikanaan vuoden kovimpia heavyuutisia. Tuolloin ei vielä vanhojen legendojen uudelleen kokoamisia oltu pahemmin nähty ja reunion oli sitä myötä harvinaista herkkua. Metalliluolassa tänään arvioitu “Perfect Strangers” oli musiikillisesti myös vahva paluu huipulle. Seurannut USA:n kiertue rikkoi ennätykset ja bändi sai lisätä konsertteja toisensa jälkeen, vuonna 1985 Deep Purple oli maailman menestyneimpiä ja kysytyimpiä rock-esiintyjiä. Suosion paras kärki taittui väjäämättä ja vuonna 1989 Gillanin sekä tämän arkkivihollisen Blackmoren välirikko aiheutti laulajan toisen poistumisen Purplen riveistä. Tällä kertaa lomailua kesti vain kolme vuotta, mutta sinä aikana Gillan julkaisi mahdollisesti kaksi uransa parasta sooloalbumiaan “Naked Thunder” sekä “Toolbox.” “Naked Thunderin” uunituoreen Metalliluolan arvion voit lukea tästä.

Vuonna 1992 taustavoimat maksoivat  Blackmorelle suuren summan rahaa ja uuden soolodiilin, jotta mies suostui tekemään vielä yhden levyn ja kiertueen Gillanin kanssa. Levy “The Battle Rages On” oli yllättävän verevä tuotos, vaikka sisälsikin kappaleita joita oli valmisteltu jo välillä tuurannen laulajan Joe Lynn Turnerin kanssa. Kiertue MKII:en osalta jäi sen sijaan pahasti torsoksi, Blackmoren poistuttua kuvioista nopeasti marraskuun 1993 Helsingin keikan jälkeen. Purple rekrytoi ensin Joe Satrianin ja seuraavana vuonna pysyvästi Steve Morsen paikkaajaksi. Viimeinen muutos yhtyeessä nähtiin 2000-luvun alussa kun nyt jo edes mennyt Jon Lord jäi eläkkeelle yhtyeestä, ja Don Airey korvasi hänet koskettimissa.

gillan

Viimeiset reilut 20 vuotta Gillan on pysynyt Purplen riveissä ja yhtye on Blackmoren lähdön jälkeen työstänyt viisi studioalbumia, joista viimeisin “Now What?!” ilmestyi vuonna 2013. Bändi julkaisee pian peräti kaksi uutta livepakettia “From The Setting Sun” sekä “To The Rising Sun.” Myös soolourallaan Ian on pysynyt aktiivisena ja levyjä on siltäkin suunnalta saatu markkinoille useampia viime vuosikymmenten aikana.

houseofbluelight

Metalliluola onnittelee Ian Gillania ja kokosi yhteen miehen uran ikimuistettavia hetkiä. Kerro meille oma suosikkiesityksesi laulajan mittavasta tuotannosta!

Palkinnoksi kaikkien vastanneiden kesken arvotaan Deep Purplen Gillanin kanssa vuonna 1987 julkaisema “The House Of Blue Light” – alkuperäinen CD-levy. Kilpailu on päättynyt, kiitos kaikille kommentoijille! 

Teksti: Ville Krannila

Profiili | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.