Episode 20th Anniversary: Stratovarius & Thunderstone @Nosturi, Helsinki 17.11.2016

Stratovariuksen ”Episode” – albumin julkaisusta tuli aiemmin keväällä kuluneeksi 20 vuotta. Tapausta juhlistaakseen kotimaisen power metallin tunnetuin nimi suuntasi kuluvana kuuna kuusi keikkaa käsittävälle Suomen kiertueelle, jonka ohjelmassa oli levyn soittaminen läpi kokonaisuudessaan. Matkaan lähti toinen saman musiikkityylin pioneeri Thunderstone, joten illasta viime viikolla Helsingissä oli lupa odottaa voimametallin juhlaa.

Helsingin ja Nosturin keikka osui kiertueen puolivälin tienoihin ja vaikka kyse oli torstai-illasta, faneja voisi kuvitella saapuvan hyvin paikalle. Viikkoa aikaisemmin alas Elmun baariin siirretty Ragen konsertti sai kuitenkin pelkäämään pahinta. Onneksi tällä kertaa pelko osoittautui turhaksi ja Nosturi täyttyi illan aikana mukavasti. Thunderstonea oli jo katsomassa kohtalaisen aktiivinen yleisöjoukko, ja pääyhtyeen astuessa lavalle sali oli käytännössä katsoen täynnä.

Thunderstone pisti homman käyntiin aikataulun mukaisesti heti klo 20 jälkeen uudella singlellään ”The Path” ja soitti n. 45 minuutin setin vankalla ammattitaidolla ja hyvän lavasoundin saattelemana. Heti alkuun huomio kiinnittyi onnistuneesti toteutettuun miksaukseen, jossa soittimet ja laulu olivat hyvin balanssissa ja yhtyeen äänivallia oli miellyttävä kuunnella.

Bändin uusin levy ”Apocalypse Again” on vahva paluu vanhoihin melodisiin voinametallitunnelmiin ja kehiin takaisin astunut vokalisti Pasi Rantanen kuulosti läpi keikan erittäin hyvältä. Keikan aikana kuullun sanailun perusteella yhtyeellä on myös lavalla hauskaa ja vapautuneisuus tuntui näkyvän ja kuuluvan soitossakin. Setti painottui vahvasti uuteen levyyn höystettynä muutamalla vanhalla suosikilla kuten ”10 000 Ways” sekä shown päättänyt ”Until We Touch The Burning Sun”. Vahva usko uuteen materiaaliin heijastui kappalevalinnoissa, ja kuten viime kesänä Tuskassa, nämä biisit istuivat hyvin setin kokonaisuuteen.

Stratovarius avasi juhlallisuudet muutaman minuutin aikataulusta myöhässä, ja sai kovaäänisen vastaanoton erityisesti eturivin ollessa täysillä mukana 20 vuoden takaisissa nostalgiatunnelmissa. Yleisön ikäjakaumasta päätellen moni kuulija ei ollut edes kävelyiässä kun ”Episode” aikanaan kauppohin saapui, mutta tämä kertoo yhtyeen musiikin elävän edelleen vahvana ja houkuttelevan keikoille uusia kasvoja.

”Episodea” ei soitettu läpi alkuperäisessä kappalejärjestyksessä vaan nopea ja heti hienosti katsojat mukaansa repäissyt ”Speed Of Light” avasi pelin ja levyn ensimmäinen biisi ”Father Time” jätettiin nyt viimeiseksi. Järjestys toimi hyvin ja muutenkin levyn tasapainoilu nopean, raskaamman ja hitaamman sekä balladimateriaalin välillä toimi livetilanteessa hienosti. Konserttisaleissa harvoin kuullut hidastempoiset kappaleet kuten ”Babylon,” ”Night Time Eclipse” ja toimituksen suosikki ”Eternity” saivat yhtyeeltä alkuperäisille versioille uskollisen tulkinnan. Stratovariuksen uran kruununjalokivestähän on kyse, vaikka monet hittivetoisempaa ”Visionsia” ylistävätkin. ”Episoden” aikanaan levyttäneistä miehistä enää laulaja Timo Kotipelto ja kosketinsoittaja Jens Johansson ovat yhtyeessä mukana. Uudempi miehistö hoiti kuitenkin työnsä asiallisesti. Matias Kupiaisen soolotyöskentelyssä ei ollut mitään valittamista, päinvastoin kuulija jäi usein ihastelemaan kitaristin taituruutta. Tästä huolimatta pakko sanoa, että ilta olisi ollut fanipojille vielä asteen täydellisempi mikäli Timo Tolkki ja Jörg Michael olisivat tuoneet oman karismansa kehiin. Mutta hyvä näinkin.

Kotipelto laulaa edelleen vakuttavasti, vaikka joitain mutkia herra oikoi varsinkin nopeissa ja korkeissa kohdissa. ”Tomorrown” aikana panimme merkille, että sävel oli sama, mutta kommentti ”ei se ihan näin levyllä mennyt” tuli vierestä juuri oikeaan kohtaan. Lauri Porran basso oli ”Babylonissa” mukavasti pinnassa, mikä korosti alkuperäisen levyn soundin massiivisuutta. Miehen taustalaulua samassa kappaleessa sen sijaan olisi voinut kääntää hiukan volyymiltaan alemmas. Muuten soundeissa ei ollut valittamista, ja akustinen kitara sekä Porran sello ”Foreverissa” toivat oman lisäyksensä tunnelmaan. Nosturi lauloi mukana hitit antaumuksella ja ääntä kieltämättä lähti komeasti, erityisesti tämä havaittiin keikan päätöskappaleessa ”Hunting High And Low”. Lopun ”oltiin viime viikonloppuna Kouvolassa, ja siellä muuten jengi oli aika hyvin mukana”-kliseet olisi Kotipelto tosin voinut jättää väliin.

”Father Timen” päättyessä tunnelma oli korkealla, joten harmillisesti loppushown kolme kappaletta jättivät paljonkin toivomisen vartaa. Yhtyeen uusi materiaali ei toimituksen korviin – vaikka ammattitaitoista sinänsä onkin – yllä klassikoiden tasolle ja kaksi peräjälkeen kuultua vetoa sai selkeästi energiapiikin laskemaan. Aikaa olisi ollut varmasti soittaa vielä 1-2 biisiä enemmän vaikkapa ”Visions”- ja ”Destiny”-kaksikolta. Nyt esimerkiksi ”Black Diamondia” kuultiin illan aikana vain lyhyt näyte, ja sekin tapahtui Thunderstonen setin aikana.

Joka tapauksessa alun tavoitteisiin kokonaisuutena päästiin ja yleisömääräkin palautti uskoa kotimaiseen keikka-aktiivisuuteen. Stratovarius ja Thunderstone ovat edelleen kovassa liveiskussa, joten kannattaa ehdottomasti hyödyntää mahdollisuus mikäli yhtyeet lähiseudulle jatkossa saapuvat.

Illan settilistat saa tarkistettua tästä: Thunderstone ja Stratovarius.

Raportti: Ville Krannila & Jussi Krannila
Kuvat: Ville Krannila ©Metalliluola

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here