Aornos – The Great Scorn (2018)

Mustasta metallista puhuttaessa tulee mitä luultavimmin (edelleen) mieleen sellaisia kokoonpanoja kuin Satyricon, Dimmu Borgir, Enslaved, Marduk tai vaikka Immortal. Nyt voidaan myös kiistellä tuomiopäivään asti, ettei osa näistä ei ole ollut black metallia enää pitkään aikaan. Huomion arvoista on kuitenkin se, että jokainen näistä yhtyeistä julkaisee edelleen uusia levyjä sekä kiertää ahkerasti maapalloa.

Uusia yrittäjiä puskee samaan aikaan esiin kuin sieniä sateella ja ilahduttavinta tässä on, että suurin osa materiaalista on laadukasta. Voi siis sanoa, että genrellä menee erittäin hyvin tällä hetkellä. Näille apajille on saapunut kärkkymään myös unkarilainen Aornos. Tämä suhteellisen uusi, vasta vuodesta 2014 vaikuttanut yhden miehen bändi julkaisi yhden vuoden 2018 parhaista black metal -levyistä.

”The Great Scorn” lainailee niin norjalaisen kuin ruotsalaisen mustan metallin kattilasta sekoittaen siihen kuitenkin Nightbringerin ja Deathspell Omegan kaltaisten bändien ritualistista sekä kylmää myrkkyä. Ainekset eivät ehkä ole sieltä omaperäisimmästä päästä, mutta Aornos osoittaa kuinka tutusta materiaalista voi uudelleenjärjestelyllä saada ulos jotain tuoreelta kuulostavaa.

Bändin multi-instrumentalisti ja primus motor Algras hallitsee soittimien lisäksi myös äänenkäytön. Miehen ulosanti muistuttaa paikka paikoin Attila Csiharin möykkäämistä mikä on tässä tapauksessa vain ja ainoastaan positiivinen asia. Algrasin perinteisemmät kärinät sekä puhtaat laulut jäävät nekin heittämällä plussan puolelle.

Levyn äänimaailman ollessa samalla kylmän nihilistinen olematta kuitenkaan ylituotettu ja vanhan kehnon (kerrankin) loistaessa poissaolollaan sanoituksista on vaikea keksiä pahaa sanottavaa ”The Great Scornista”. Joten jos mustempi metalli on lähellä sydäntä, kannattaa laittaa levy ostoslistalle.

8½/10

Marko Klingberg

1.Ad Futuram Memoriam
2.From A Higher Reality
3.The Kingdom Of Nemesis
4.Trace To Beckoning Fade
5.Come And See
6.The Great Scorn
7.De Profundis
8.Funeral March For The Death Of The Earth
9.Adamante Notare

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän