MAINOS:– Haluamme olla täällä vielä toisen viikon! Voitteko vaikka adoptoida meidät?

Näihin sanoihin yhtyi viisi haastatteluun saapunutta nuorta, jotka osallistuivat kesäkuussa 2019 Rockcamp-leirille Tampereelle. Kunnioitettavan kymmenen vuoden iän saavuttanut Rockcamp on 1117 -vuotiaille nuorille tarkoitettu rock-henkinen soittoleiri. Leirille osallistuvan nuoren ei tarvitse olla jumalainen soittovirtuoosi vaan pelkkä innostus lajiin riittää. Genreriippuvaisia leirillä ei olla ja myös poppia on leirin lavalla soitettu. 

Historian ensimmäinen leiri järjestettiin Ähtärissä vuonna 2009 ja tänä vuonna perinnettä jatkettiin Tampereella. 

Rockcampin nuorukaiset + Noora Louhimo ja Satu Haveri. Kuva: Pete Alander
Rockcampin nuorukaiset + Noora Louhimo ja Satu Haveri. Kuva: Pete Alander

Päiväleirillä on tänä vuonna mukana 17 innokasta oppilasta ja aikataulut pitävät sisällään musiikkiin ja bänditoimintaan liittyviä aktiviteettaja. Mukana on livesoittamista, yksityistunteja, vieraiden muusikoiden luentoja ja jopa improvisaatiota.

– Aamu alkoi tänään jamitteluhetkellä, jossa nuoret antoivat aiheita ja joista minun piti keksiä lennossa laulun sanoja. Biisistä tuli mielestäni aika hyvä, toteaa tämän vuoden leirin vetovastuussa oleva Noora Louhimo.

Rockcampin nuoria lavalla jammailemassa. Kuva: Pete Alander
Rockcampin nuoria lavalla jammailemassa. Kuva: Pete Alander

Battle Beastistä tutun Nooran lisäksi leirillä on vuosien aikana ollut opettamassa muitakin alan ammattilaisia kuten Antti Railio, Mikko Salovaara, Harri Räsänen, Ville Siuruainen, Timo Hankola ja Rude Rothsten. Toiminnan perustajajäsenenä ja taustavaikuttajana on toiminut Satu Haveri. Antti Railio on myös ollut mukana opettamassa ensimmäisestä leiristä lähtien.

– Kymmenen vuotta jo takana, alan varmaan olemaan jo aika vanha? Antti naurahtaa.

Paikalla on viisi nuorta tulevaa rock-tähteä ympäri Suomea ja erilaisista taustoista. Lilja, Susanna, Mikael, Suvi ja Krisse ylistävät vuorotellen leirin toimintaa ja ovat tyytyväisiä valintaansa.

– Viime vuonna oma äiti vinkkasi tästä ja pari kaveria on aiemmin osallistunut ja kehunut vuolaasti, kertoo Mikael.

Susannalle leiriä suositteli yläkoulun kieltenopettaja, kun taas Lilja oli bongannut tietoa Nooran Instagram-feedistä. Susanna oli viettänyt unettoman yön ja löysi Googlen haulla osuman, josta ajatteli löytävänsä samanhenkisiä ihmisiä. Krisse on jo kokenut leirikonkari ja suositellut Rockcampia useille ystävilleen ja toimii tällä hetkellä tutor-roolissa ylläpitäen hyvää henkeä leirin aikana.

Kymmenen vuoden aikana viidakkorumpu on kiirinyt ja osallistujia on ollut riittävästi.

 

Rockcampin leiriohjelma on monipuolinen kattaus.
Rockcampin leiriohjelma on monipuolinen kattaus.

Uskoa tulevaan

Leirin yhteisöllisyys ja hyvä henki ovat olleet alusta asti toimivimpia osia yhtälössä, jossa toisilleen tuntemattomat nuoret haastavat itsensä jo pelkästään osallistumalla. Monelle leiri on ensimmäinen kokemus olla yötä pois kotoa. 

– Saavuin tänne Turusta ja asun viikon hotellissa, kertoo ensikertalainen Lilja, joka mainitsee tarvitsevansa ympärilleen samanhenkisiä kavereita. Kotipaikkakunnalla paikoin yksinäisyyttä kokenut nuori pianoa ja viulua soittava laulaja on löytänyt leiriltä ystäviä. Helposti.

– Oli iso askel tulla tänne, koska olen aika ujo. Täällä on ollut todella vastaanottavaista porukkaa ja itseluottamukseni on kasvanut, Lilja jatkaaa.

Aikaisemmat leirit ovat olleet mallia 24/7, tämä vuosi asetti rajoitteeksi päiväleirin, koska tilat saatiin Tampereen kaupungilta. Tämä ei kuitenkaan ole haitannut organisointia ja Antti innostuu kehumaan Nooran johtamiskykyä.

– Noora on hoitanut vetovastuunsa erinomaisesti. Hän organisoi ja johtaa todella hyvin. Laadukkaalla toiminnalla saadaan jatkuvuutta. Itse en voisi tällaista vastuuta ottaa, Antti pohtii.

– Antti on myös oikein pärjännyt hienosti, eilenkin hän tuli ajoissa paikalle, Noora kuittailee myhäillen.

Ensi vuonna leiri pidetään Antverkan Leirikeskuksessa, mutta tämä vuosi saa suurta kiitosta osakseen Tampereen kaupungin Nuorisopalveluiden ansiosta, joka tarjosi upeat tilat ja välineet Monitoimitalo 13:sta Rockcampin käyttöön. Ilmaiseksi.

– Tarjosimme talon tilat ja välineet ilmaiseksi leiriläisten käyttöön ja yhteistyömme on ollut todella upeaa, kertoo kaupungin nuorisopalveluiden koordinaattori Ari Pietilä

Ari myhäilee myös tyytyväisyyttä, että raskas musiikki ja soittaminen kiinnostaa useita nuoria. 

– Tampere on suomen rock-pääkaupunki, hän kuittaa.

Leirin ajatuksena on ollut jo vuodesta 2009 asti pitää leiriläisten kustannukset mahdollisimman pienenä. Nooran mukaan tarvittaessa vähävaraisia leiriläisiä on myös pystytty tukemaan taloudellisesti. 

Rockcamp-leirillä kohdataan nuori ja luodaan uskoa tulevaan. Antti syventyy miettimään omaa rooliaan.

– Otan yleensä haltuuni ne ujoimmat ja kenties syrjäytyneimmät. Yritän saada heidät avautumaan ja rohkaistumaan, hän kertoo.

Antti ja Noora intoutuvatkin kehumaan toisiaan puolin ja toisin. Kummallakin heistä on valtavaa substanssiosaamista ja sitä jaetaan rocknälkäisille nuorille. 

– Nuorissa on tulevaisuus! Ehkä kliseistä, mutta pitää täysin paikkansa. He pitävät yhteiskuntamme kasassa, Noora ylistää ja Antti komppaa leirin humanistista asennetta musiikista innostuneista nuorista:

– Niin kauan, kuin ihminen on ihminen, on musiikkia.

Vaikka Noora ja Antti ovat tunnettuja esiintyjiä, niin leirillä ei esiinny fanittamista vaikka pianoa soittava ja laulaja Susanna faniksi tunnustautuukin.

– On ollut parasta oppia tuntemaan Nooraa ihmisenä ilman mediamylläkkää.

– On ollut ihan parasta oppia tuntemaan just teidät, Noora vastaa ystävälliseen tyyliinsä.

Rockcamp-leireillä harjoitellaan bändinä soittamista ja keikkojakin on tehty. Tänä vuonna kuitenkin astetta isommalla lavalla, kun kolme leiriläisistä muodostettua bändiä valtasi Hyvinkään Rockfestin lavan 9.6. Heti Kissin jälkeen! Haastattelun jälkeen keikat on jo soitettu ja menneisiin on mukava palata.

Rockcamp meets Lordi @ Rockfest, Hyvinkää!

– Meiltä oli esiintymässä kolme bändiä; death metal -vaikutteinen Cemeteria, covereita soittava Soundwave Explosion ja progevoittoinen External. Huolimatta kylmästä säästä ja hieman myöhäisestä ajankohdasta porukkaa riitti yleisössä ja Kissin jälkeen jengi jaksoi diggailla nuorten soiton tahdissa. Olin todella ylpeä bändeistämme, Satu Haveri kertoo.

–Tällainen nuorten leiri tarvitsee toki auttavien vanhempien tukea ja suuri kiitos Rockfestin keikasta kuuluu myös Toni Törröselle, joka uskoo myös nuoriin, Satu jatkaa.

Jotain leirin vetävyydestä kertoo vanhempien antama palaute, josta alla esimerkki:

Ihan parhaita tällaiset leirit!
Kiitos leirin vetäjille ihan kaikesta!!
Aivan mahtavaa että tällainen on olemassa ja että on noin mahtavia tyyppejä vetämässä leiriä ja tietysti itse nuoret on ihan huikeita!! 
Meillä joka aamu lähdettiin intoa puhkuen leirille ja illalla tultiin kotiin väsyneenä, mutta erittäin onnellisena päivän tapahtumista kertoen.
Ainoa harmi tuli siitä että leiri loppui, oikein hyvin olisi vielä mennyt toinenkin viikko!
Ei löydy tarpeeksi sanoja jotta voisi kuvailla sitä fiilistä mikä oli ja jäi pojalle, mutta myös äidille tästä leiristä!
Mahtavaa oli myös se, että huomioitte poikaa rumpukapuloilla ja sanoilla!
Itku tuli! Ja meinaa tulla vieläkin! 🙂
Ja se pojan ilme ja olo oli sanoin kuvaamatonta tästä huomiosta!
Ootte ihan mahtavaa porukkaa, toivottavasti poika pääsee ensi vuonnakin leirille!
Iso kiitos ja hatun nosto!!

Nuorten ja leirin opettajien kanssa jutustellessa leirin visio ”Ole oma itsesi, ole Rock, äläkä funtsi mitä muut susta ajattelevat ” näyttää jalkautuneen käytännön tasolle täydellisesti.

Kuvissa Rockcampin bändit mukana Rockfestissä. Kuvat: Veera Pajunen.

Lue lisää: https://rockcampsuomi.wordpress.com/

Leirillä ei faniteta, mutta toimittaja olikin vain vierailemassa.

Teksti: Pete Alander

Profiili | + artikkelit

Heavyn moniottelija, vapaa-ajattelija, satanistisuvakki ja humanisti. Metallin maku suussa on vahvasti black-painotteinen, vaikka Judas Priest on se suurin rakkaus. Suunnittelen ja ylläpidän Luolan nettisivua ja brändi-ilmettä. Kirjoitan artikkeleita, arvioita, uutisia ja haastatteluja sekä kuvaan keikat ja festarit. Odotan, että Martti Servo tekisi joskus metallialbumin.