Suurin ja komein: Wacken Open Air 2018 festariennakko.

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja.

Wacken Open Air juhlitaan jälleen saksalaisessa Wackenin kylässä lähellä Itzehoen kaupunkia heinä-elokuun vaihteessa.

Wacken Open Air Saksassa sijaitsee noin 1,5 tunnin matkan päässä Hampurista. Wackenista on vuosien saatossa tullut Euroopan suurin metallifestari ja se tuo paikan päälle faneja joka puolelta maailmaa. Kahdeksalla lavalla nähdään neljän päivän aikana yli 150 yhtyettä. Faneja saapuu yhden päivän aikana alueelle jopa 75 000. Kyseessä on malliesimerkki brandista, jonka kokonaisuus ylittää suosiossa sen osat. Paikalla on aina huippuyhtyeitä, mutta nimillä ei festareiden menestyksessä loppujen lopuksi ole olennaista merkitystä. Festarin syvin olemus on Wacken itse, jonka luovat kävijät. Tapahtumaan on myynnissä vain koko festivaalin käsittävä lippu, eli monista tapahtumista poiketen erillisiä päivälippuja ei ole lainkaan saatavana.

Perinteisesti liput seuraavan vuoden Wackeniin ovat myynnissä heti festarin päätyttyä maanantaina. Valtaosa lipuista myydään loppuun kun vasta murto-osa esiintyjistä on julkaistu. Seuraavan vuoden ensimmäiset esiintyjät julkaistaan aina jo edellisvuoden festivaalin viimeisenä päivänä.

Suomi on aina ollut vahvasti edustettuna Wackenissa ja nytkin yhtenä pääesiintyjistä nähdään ”Decades” –maailmankiertueensa festareille tuova Nightwish sekä useita muita kotimaisia metallitähtiä.

Pääesiintyjinä vaikuttavat Nightwishin lisäksi ”Firepower” -kiertueellaan jo Suomessa ja Rockfestissä vakuuttanut Judas Priest, uudella studiolevyllään kahdeksan vuoden jälkeen kehiin palannut sinfonisen black metallin ruhtinas Dimmu Borgir sekä aina suosittu modernin metallin huippunimi In Flames.

Keskiviikkona 1.8.2018 lämmitellään vielä kolmen päälavan ollessa suljettuna. Esiintyjänä nähdään kuitenkin mm. Nazareth ja Sepultura. Luvassa on myös Doro Peschin erikoiskeikka Wackenin kirkossa sekä Wacken Metal Battle.

Torstaipäivä käynnistyy kasarihenkisesti, kun Dokken, Vince Neil ja Dirkschneider soittavat 1980-luvun klassikoita. Vastaavasti äärimetallin ystävät saavat illan aikana täysannoksen pimeyttä Belphegorin, Watainin sekä Behemothin toimesta. Illan pääesiintyjänä nähdään Judas Priest sekä ”How The Gods Kill” -erikoiskeikan soittava Danzig.

Perjantai on todellinen suomalaispäivä, kun päälava-alueella esiintyvät Amorphis, Children Of Bodom, Nightwish ja Korpiklaani. Lisäksi takuuvarmaa metallilaatua tarjoilevat Doro, Running Wild, In Flames ja Ghost.

Lauantaina meno päälavoilla ei hellitä lainkaan sillä tutut Wacken-vieraat Dimmu Borgir, Arch Enemy sekä menestyksekkään Pumpkins United -reunion kiertueensa paikalle tuova Helloween takaavat arvoisensa päätöksen festareille. Suomalaisväriä lavoilla viimeisenä iltana edustavat Wintersun sekä Ensiferum.

Wacken is not about the bands, isn’t it?! It is about the people who come to Wacken. That what is about.

Biff Byford – Saxon

Wacken tunnetaan myös oluesta ja vuonna 2017 järjestäjät päättivät vetää seitsemän kilometriä pitkän olutputken suoraan festarialueelle liikenteen ja jätteen säästämiseksi. Wackenin kylässä on myös laadukkaiden erikoisoluiden valmistukseen keskittynyt pienpanimo Wacken Brauerei (http://www.wacken.beer/), mutta ainakaan toistaiseksi sen tuotantokapasiteetti ei riitä koko festivaalin tarpeisiin. Koko Wackenin kylä elää muutenkin festivaalissa mukana ja kylän pääkadun varrelle nousee vuosittain lukematon määrä pop up -baareja ja ruokakojuja.

 

Suuri osa Wacken-konserteista striimataan verkossa ja useat keikat myös saadaan kokonaisuudessaan ammattikalustolla taltioituna myöhemmin jakoon. Monet yhtyeet ovat myös julkaisseet Wackenissa taltioituja DVD- ja BluRay-levyjä virallisesti.

Wacken on myös maailman halutuimpia esiintymispaikkoja ja joka vuosi tuhannet yhtyeet hakevat mahdollisuutta päästä sinne esiintymään. Vuodesta 2004 festari onkin järjestänyt omaa Wacken Metal Battle –kilpailuaan, johon osallistuu 4000 yhtyettä. Voittajat saavat mahdollisuuden esiintyä 20 minuutin ajan Wackenissa sekä hienon ponnahduslaudan uralleen.

Wacken aikataulu katseluun tästä:
https://www.wacken.com/en/bands/running-order/

Kotimainen Elmu järjestää matkoja Wackeniin, näistä lisätietoja saa linkistä.

Lisätietoja: https://www.wacken.com/en/

Nähdään Wackenissa!

Teksti: Ville Krannila
Kuvat: Hannu Juutilainen

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän