Sarastus – II Toinen Tuleminen (2016)

Mainos:
Saarihelvetti

Sarastus on suomalainen black metal-bändi, joka sai alkunsa vuonna 2014 Oulussa. Alun perin kitaristi Vardogerin sooloprojekti sai lisäystä, kun vokalisti Hukka liittyi riveihin 2015. Ensimmäinen demo äänitettiin kotistudiossa ja vaikka jäsenten asuinpaikkojen välimatka oli merkittävän pitkä, saatiin demo ulos kesällä 2015 Depressive Illusions Recordsin kautta. Tästä saadun palautteen perusteella ideat täyspitkästä alkoivat hahmottua ja sävellystyö saattoi alkaa. Debyyttialbumi äänitettiin samankaltaisilla kotikutoisilla menetelmillä kuin demokin ja miksausten jälkeen kappaleet olivat valmiina julkaistavaksi. Levy ilmestyi Werewolf Promotionin kautta maaliskuussa 2016. Myöhemmin bändiin on myös saapunut toinen kitaristi Sacramentus.

Albumin avausraita ”Tielle Tuntemattomalle” kertoo turhia aikailematta mitä tuleman pitää; kitarapainotteista vauhdikasta ja jopa melodista mustaa metallia. Sanoitukset pyörivät pääasiassa kuoleman ympärillä, mutta mukaan on saatu sopivassa määrin myös mystiikkaa. Vokaaliosuudet painottuvat asiallisen kuuloiseen ulosantiin, mutta sekaan on heitetty ns. puhtaita huutoja, jotka jakavat varmasti mielipiteitä. Allekirjoittaneelle huudot toimivat, vaikka ehkä hieman kovuutta ja synkkyyttä näissä saisi olla enemmän.

”Toinen Tuleminen” on ehdottomasti yksi levyn parhaista kappaleista. Tarttuvat kitarariffit jäävät hyvin mieleen ja tunnelma on käsin kosketeltavissa. Kappaleen loppupuolelta löytyy erittäin hieno rytminvaihdos ja myös viitaten sanoituksiin mielestäni loistelias loppu. ”Valontuoja” kuuluu sekin kohokohtiin. Kohtuullisen rauhallisena tarpova biisi on selkeästi kunnianosoitus itse kuolemalle ja loppua kohden myös tempoa saadaan nostettua ylistäviin sfääreihin. Päätösveto ”Yllä Kylmän Maan” alkaa kevyellä marrastuulen tuiverruksella ja hennolla näppäilyllä, yltyen kuitenkin takaisin säröiseen kitaran soitantaan, tosin hieman rauhallisemmalla tahdilla. Keskivaiheilla kuulostaa kuin kappale olisi loppumassa ja outro alkamassa, mutta kuitenkin reilun puolentoista minuutin jälkeen sävellys jatkuu entisellään. Tämän kohdan olisi voinut hioa hieman paremmaksi sovitukseksi.

Dybyyttialbumiksi Sarastuksen ”II Toinen Tuleminen” on erittäin onnistunut jättäen kuitenkin samalla parantamisen varaa. Puoleen tuntiin on saatu mahtumaan kaikki tarvittava ja seitsemän kappaletta sujahtaa läpi kuuntelussa helposti ja nopeasti. Levyn pyörityksen jälkeen kappaleita ei edes tunnu olevan niin monta. Ja tämä sanottakoon pelkästään positiivisessa mielessä, eli kyseessä on erittäin ehjä kokonaisuus. Osa biiseistä olisi varmasti toiminut jo 1990-luvulla, mutta levy on silti vuodelle 2016 hyvä saavutus. Ensi kertoja kuullessani mieleen tuli vahvasti tänä vuonna paluun tehnyt suomalainen ”Mustan Kuun Lapset”. Toivottavasti myös Sarastus nousee samalle tasolle aikojen kuluessa ja toivotaan myös, että live-esiintymiset olisivat jatkossa mahdollisia. Albumin kansitaiteen mustaharmaa kuvitus on edesmenneen Gustave Doren käsialaa ja luo erittäin onnistuneen tunnelman myös visuaalisesti.

8½/10

Jarno Saarinen

1. Tielle Tuntemattomalle
2. Hautakammio
3. Sanat Kuolleiden
4. Toinen Tuleminen
5. Pahan Ruumiillistuma
6. Valontuoja
7. Yllä Kylmän Maan

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän