Borknagar – Winter Thrice (2016)

[three_fourth]Norjan vuonoilta ja vuorilta puhaltaa myrskytuulen metallijätti Borgnagar kymmenennellä täyspitkällään ”Winter Thrice”. Bändin musiikki voitaisiin lokeroida mielikuvia maalailevaan melodiseen ja progressiiviseen black metalliin. Ja mielikuvien suhteen tämä kyseinen tuotos ei petä kuulijaa. Pyörää ei ole kokonaan keksitty uudelleen, mutta varsin omintakeisesta metallista on joka tapauksessa kyse. Tällä albumilla kuullaan neljää eri vokalistia, mikä jo sinällään nostattaa mielenkiintoa entisestään. Tuohon soppaan kun vielä lisätään reilusti tuplabassareita, soljuvia syntikkaosuuksia ja maalailevia kitaroita, niin maistuva keitto on valmis. Jos vokaalien taustalta löytyy nimiä kuten ICS Vortex, Vintersorg ja Garm on tuskin kenelläkään asiasta tietävällä mitään vastalauseita.

Levyn avausraita ”The Rhymes Of The Mountain” kertoo paljon mitä levyltä on odotettavissa. Rauhallisia hetkiä Norjan kylmillä vuonoilla sekä mahtipontista rymistelyä vuorien rinteillä. Bändillä on hallussa taito päästä rauhallisesta tarpomisesta nopeillakin muutoksilla kunnon tappomeininkiin ja päinvastoin. Kakkosraidaksi on valikoitunut levyn nimikkobiisi ”Winter Thrice,” josta on myös video julkaistu. Neljän miehen vokaaliosuudet tuovat kolossaalista tunnelmaa kappaleeseen, joka nousee kiistatta levyn kärkikastiin. Biisi toimii erittäin hyvänä esimerkkinä albumin monipuolisesta ja korkeasta tasosta.

”Panorama” on syytä myös nostaa levyn huippuralleihin. Biisin oivat rumpukikkailut ja synamaailma toimivat erittäin hyvin yhteen puhtaiden lauluosuuksien kanssa. Melodiat jäävät väistämättä mieleen ja örinäosuudet on jätetty pois. Tässä olisi mahdollisuudet vaikka radiosoittoon ja sitä kautta tutustuttaa enemmän ihmisiä tämän tyyppisen metallimusiikin saloihin.
”Panoramaa” seuraa levyn tyynein veto ”When Chaos Calls”, jossa tosin siinäkin kuullaan rankempia osuuksia luoden hienon musiikillisen kontrastin. Lopuksi albumin päättävä ”Terminus” tekee kunniaa edellisille kappaleille tarpoen sen viimeisen matkan ennen tuttua kotisatamaa. Ei aivan levyn kovin suoritus, mutta mainio päätös kokonaisuudelle joka tapauksessa.

”Winter Thrice” on mielestäni bändin uran onnistunein albumi. Levyltä löytyy paljon todella hyviä kappaleita, joskin se ehdoton ensimmäisenä laitettava fiiliksen ylös hinaava biisi mielestäni jää vielä puuttumaan. Kokonaisuutena Borknagar tarjoilee erittäin taidokasta soitantaa ja varsinkin vokaaliosuudet ovat hioutuneet albumin kruununjalokiviksi. Erinomaista vaihtelua ja loistavaa fiilistelyä on luvassa siinä määrin, että ”Winter Thrice” löytänee paikkansa monenkin metallipään levyhyllyyn – vaikka genre ei niin oma olisikaan. Kyseessä on ehdottomasti yksi parhaimmista alkuvuoden metallituotoksista.

9/10

Jarno Kärnä


[/three_fourth] [one_fourth_last]

borknagar

1. The Rhymes Of The Mountain
2. Winter Thrice
3. Cold Runs The River
4. Panorama
5. When Chaos Calls
6. Erodent
7. Noctilucent
8. Terminus[/one_fourth_last]

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here