Rites Of North V @Hevimesta, Oulu 22-23.2.2019

Pohjoisen black metal -tapahtuma Rites Of North järjestettiin 22.2 – 23.2.2019 Oulun Hevimestassa jo viidettä kertaa. Tällä kertaa tapahtuma toteutui kaksipäiväisenä ja bändikattaus lupaili erittäin synkkää viikonloppua.

Perjantai-iltana kellon lyödessä kymmenen, oli aika ensimmäisen esiintyjän, hollantilaisella laulajalla varustettu oululaisyhtye Iku-Turson. Ennakkoon kuultuna bändi vaikutti erittäin mielenkiintoiselta ja yleisöä oli paikalle kertynyt kohtuullinen joukkio todistamaan kokoonpanon ensimmäistä livevetoa. Ensimmäisten kappaleiden aikana olin havaitsevani pientä jännitystä, mutta loppua kohden vedot vaikuttivat aina vain varmemmilta. Bändin kylmä black metal höystettynä Lafawijnin ulosannilla oli erittäin mieluisa startti tapahtumalle.

Toisena esiintyjänä Devouring Starin kolmikko tarjosi synkkää black metallia vankalla kokemuksella. Bändin tykittely, laahaavat synkistelyt ja kohtuullisen yksinkertaistettu esiintyminen maistui selvästi Hevimestan mustanpuhuvalle yleisölle. Itseltäni kunniamaininta rumpalille, jonka työskentelyä oli mahtavaa seurata.

Perjantai-illan pääesiintyjä ei varmasti esittelyjä kaipaa. Hornan julkaisuja löytyy monista levyhyllyistä ja livevetoja bändille on vuosien varrella kertynyt. Selkeästi esiintymiseen, sekä esiintymisasuihin panostanut miehistö nousi lavalle varmoina ja yleisössä oli jo tiiviimpi tunnelma. Vaikka setin alkupuolella sähköt hävisivät, oli ongelma korjattu muutamien kirosanojen säestyksellä kohtuullisen nopeasti.

Setin kappaleista poimintoina “Yhdeksän yö”, “Baphometin siunaus”, “Kuoleva Lupaus” ja “Merkuriana” osuivat omaan hittimittariin kuin nyrkki naamaan, eikä näyttänyt muitakaan kuuntelijoita harmittavan edellä mainitut kappalevalinnat. Setin loputtua, ”we want more” -huudot raikuivat salissa ja bändi palasi lavalle antamaan yleisölle vielä lisää vaadittua synkkyyttä.

Lauantaina yleisö oli saapunut ajallaan ja lavan edustalla kameran kanssa heiluessa tunnelma oli tiiviimpi jo ensimmäisestä esiintyjästä alkaen. Wackenin lavallakin käynyt From The Void toi Hevimestaan usvaa, luita ja suitsukkeiden tuoksuja. Valaistuksella luotiin mystinen tunnelma, johon bändin ulkoasu sekä musiikki sulautuivat vaivattomasti. Faneja oli selkeästi paikalla ja setin jälkeen kehuja kuului useasta suusta ja suunnasta.

…And Oceans oli itsellä jäänyt jostain syystä näkemättä, vaikka tuotanto oli tullut tutuksi jo bändin alkumetreiltä asti. Omalaatuista metallia tuottanut yhtye oli selvästi monen kuuntelijan pääesiintyjä ja sivukorvalla kuunneltuna bändi herätti yleisössä keskusteluja ennen keikkaa. Omalaatuiset huudahdukset/keskustelut laulajan ja yleisön välillä toivat lauantaille huumoria, vastapainona kappaleet olivat täyttä rautaa. Setistä nostan esille ehdottomasti “Trollfanin”, “Kärsimyksien Vaaleat Kädet” sekä “Samtal Med Tankar /Halo Of Wordsin”, jotka toimivat niin yleisölle, kuin bändille erittäin hyvin.

Kaksipäiväisen tapahtuman viimeinen esiintyjä oli Satanic Warmaster. Bändi oli nähty viimeksi Oulussa vuonna 2013, joten odotukset yleisössä olivat käsin kosketeltavissa. Ja kontakti oli pakollinen, koska lavan edusta täyttyi jo hyvissä ajoin ennen setin alkua. Reiluilla juomavaroilla varustettu bändi aloitti turpaan mättämisen ja yleisön nyrkkimeri velloi läpi keikan kappaleiden raadellessa jokaisen paikallaolijan sielua. Setti oli hyvin valikoitu enkä usko, että yksikään fani lähti paikalta pettyneenä.

Kokonaisuutena kaksipäiväinen tapahtuma oli erittäin onnistunut ja vastaaville illoille toivossa on myös jatkoa Oulussa. Yleisöä olisi toki mahtunut enemmän, mutta suurin osa paikalla olleista oli kiinnostunut ja osallistui esityksiin alkoholin kulutuksen sijasta.

Keikkapaikkana Hevimesta toimi erittäin hyvin ja ystävällinen henkilökunta saakoon suuret kiitokset ainakin toimittajan näkökulmasta! Kiitokset myös Arctic Live Entertainment ry:lle, bändeille sekä hihasta nykineille juttelijoille. Paskan jauhaminen saa omalta osalta loppua tähän ja palatkaa vielä tunnelmiin kuvien kera black metallin soidessa taustalla.

Teksti ja kuvat: Jarno Saarinen ©Metalliluola

Settilistat:

Iku-Turso:

-Intro
-An Adversary’s Funeral
-Chastise Thyself
-Mitosis Of The Soul
-The Musty Cloak Of Abeyance
-Bleached Bones In Utter Darkness
-The Inanimate Essence Of The Colossus
-The Capriciousness Of The Galaxy

Devouring Star:

-Breath Of The Void
-Consummation
-Sin Assimilation
-Scar Inscriptions
-Her Divine Arteries

Horna:

-Avaus – Kun Lyömme Jumalan Kodin Liekkeihin
-White Aura Buried In Ashes
-Yhdeksän Yö
-Kruunattu
-Noidanloitsu
-Synkän Muiston Äärellä
-Baphometin Siunaus
-Kuoleva Lupaus
-Näkyjen Tuhkasta
-Nielkää Tuhkaa
-Merkuriana
-Örkkivuorilta
-Sinulle, Mätänevä Jehova

From The Void:

-(intro)
-Lies
-Puhdistus
-Kalman Kantama
-He Did Not Fall Alone
-Man Created God
-Hänen Valonsa
-Flammas Eius Lucifer

…And Oceans:

-Äcid Sex And Marble Teeth – You-Phoria
-Trollfan
-Aquarium Of Children
-Kärsimyksien Vaaleat Kädet
-The Room Of Thousand Arts
-Samtal Med Tankar / Halo Of Words
-Mechanic Hippie
-The Black Vagabond And The Swan Of Two Heads
-I Wish I Was Pregnant

Satanic Warmaster:

-Raging Winter
-Warmaster Returns
-Fimbulwinter’s Spell
-Funeral Wolves
-Winters Hunger
-Of The Night…
-Satans Werewolf
-Ravens Song
-Vampires
-Rotting Ravens Blood
-Burning Eyes Of The Werewolf
-C.S.M
-Wolves Of Blood And Iron
-Örkkivuorilta
-Vampiric

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here